ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi - Nisan 2022 Bülteni
İSTANBUL’UN SİNAN’I SERGİSİ AÇILIYOR
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi tarafından düzenlenen İstanbul’un Sinan’ı Sanal Fotoğraf Sergisi, 9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Gününde açılıyor. Hakan Hatay’ın fotoğraflarından oluşan bir seçkinin yer aldığı sergi, metaverse üzerindeki ilk Mimar Sinan fotoğraf sergisi olma özelliği taşıyor.
Sanal sergi linki 9 Nisan’dan itibaren erişime açılacak:
https://www.cekulvakfi.org.tr/proje/istanbulun-sinani-sanal-fotograf-sergisi
Sergideki fotoğraflardan oluşan poster seçkisi ise www.cekuldukkan.org adresinde satışa sunulacak. Posterlerden elde edilen gelir ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin koleksiyonlarının zenginleşmesine aktarılacak.
ORTA DOĞU KARTPOSTALLARI
Tarihi Kentler Birliği, 10 bin 700 adet Orta Doğu kartpostalından oluşan zengin bir koleksiyona sahip. Teknik ve bibliyografik işlemlerini ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin tamamladığı kartpostallar, Orta Doğu coğrafyasından renkli görüntüler ve mesajlar içeriyor. Ağırlıklı olarak kutlama ve haberleşme notlarını içeren bu mesajlar Fransızca, Osmanlıca, Macarca, Almanca, Yunanca, İspanyolca ve İtalyanca dillerinde yazılmış. ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi, dijitalleştirme işlemlerinin ardından teknik aşamaları da tamamlayarak kartpostalların tercümelerini yaptırdı; bibliyografik kataloglama işlemlerinden sonra 2018 yılında her birini otomasyon sistemine dijital veri olarak kaydetti. Orta Doğu kartpostalları, dolaşımda oldukları dönemlerin kültürel ve geleneksel yapısını yansıtması, farklı tarih kesitlerinden hikâyeler aktarması ve coğrafya insanını görsellerle ele aldığı için sosyal tahlil imkânı sunması açısından oldukça ilgi çekici.
Korfu'dan Köylü Dans Ediyor.
Not:'Korfu anıları, dostluğumla.' -Guere Nataires Bey ve Hanım'a.
KİTAPLIKTAN SEÇKİLER
KÜLTÜR MİRASINI KORUMA İLKE VE TEKNİKLERİ
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Türkiye'de kültürel mirası koruma ve restorasyon çalışmalarının önde gelen isimleri arasında yer alıyor. Ahunbay, yeni kitabı Kültür Mirasını Koruma İlke ve Teknikleri'nde çağdaş koruma uygulamalarını yönlendirmek için geliştirilen uluslararası ilkeleri irdeliyor, oluşturulması gereken bilimsel altyapıyı açıklıyor. Kültürel mirası korumanın, bilgi ve deneyim gerektiren bir konu olduğunu vurgulayan Zeynep Ahunbay, genç mühendis ve mimarların kendilerini karşılaşacakları sorunlara hazırlamaları gerektiğini de hatırlatıyor. Bilimsel yöntem ve eleştirel bakış açısının altının çizildiği kitap, YEM Yayın tarafından basıldı.
BOĞAZİÇİ SAHİLHANELERİ
Orhan Erdenen tarafından derlenen kitap, Prof. Dr. Behçet Ünal'ın \'Mimari Biçim\' notlarıyla birlikte, 2 cilt halinde basıldı. Kitabın ilk cildi, Anadolu Yakası; ikinci cildi ise Avrupa Yakası ile ilgili bilgileri içeriyor. Kitapta, Boğaz'ın iki yanındaki yapılaşma, yalılar, kayıkhaneler ve iskeleler detaylı olarak ele alınıyor. Sadece kalıntı halinde olan tarihi yapıların da incelendiği, teknik bilgilere ek olarak yapı planları ve görsellerinin de yer bulduğu kitapta, Boğaz'ın her iki yakasında olmak üzere, 1., 2. ve 3. sınıf tescilli sahilhaneler haritalı ve dizin şeklinde de sıralanmış.
SANAYİ TARİHİ ÜZERİNE RÖPORTAJLAR: ÜRETENLERİN ÖYKÜSÜ
İstanbul Sanayi Odasının 65'inci kuruluş yıldönümü anısına hazırlanan proje, basılı hale getirilerek kalıcılaştırıldı. Proje yönetmenliğini ve yayın hazırlığını Nebil Özgentürk'ün yaptığı kitapta 28 sanayi hikâyesi bulunuyor. Türkiye'de sanayi alanında tarihi geçmişi olan isimlerle yapılan röportajlardan oluşan kitap, İstanbul'da sanayinin tarihçesini öğrenmek isteyenler için kaynak niteliğinde.
BURSA KÜTÜPHANELERİ
Tarihi, kültürel ve sosyal anlamda Anadolu'nun en zengin kentlerinden olan Bursa, bu kez kütüphaneleriyle karşımıza çıkıyor. Özellikle Orhan Gazi döneminde eğitim ve kültür alanındaki gelişmeler, medreselerin ve bilim insanlarının sayısını arttırmış, bunun doğal sonucu olarak özel ve vakıf kütüphaneleri hızla çoğalmış. Ali İhsan Karataş tarafından hazırlanan kitap, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Bursa'da bulunan kütüphaneler hakkında bilgiler veriyor; ayrıntılı anlatımıyla okuru adeta Bursa kütüphanelerinde seyahate çıkarıyor. Setbaşı Şehir Kütüphanesi, Şehbenderler Konağı Kütüphanesi, Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi ve Bursa'nın kütüphanecilik anlayışını sergileyen daha nice kütüphanenin yer aldığı kitap, Bursa Büyükşehir Belediyesi yayını.
JAPON RESİM KİTAPLARI KÜTÜPHANESİ
Japonya'nın Iwaki şehrinde bulunan Japon Resim Kitapları Kütüphanesi, Japonya'da okul öncesi yaştaki çocukların yararlanması için kurulmuş bir resim ve boyama kitapları kütüphanesidir. Mimar Tadao Ando'nun tasarladığı bu çok renkli kütüphaneye gelen çocuklar, kitaplar ve boya kalemleri eşliğinde eğlenceli vakit geçirebiliyor.
KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI
Türkiye'nin ilk ve tek kadın merkezli arşiv ve kütüphanesi olan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfının koleksiyonları, Osmanlı'dan günümüze Türkiye'de kadınlara ait ve/ya kadınlarla ilgili olan eser ve belgeleri içermesi açısından büyük önem taşıyor. Bünyesinde kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları ve arşivleri, mektuplar, günceler; kadın örgütlerinin kampanyaları ve kayıtları, sanat eserleri, kadınların otobiyografileri ve biyografileri, filmler, videolar, afişler, efemera, sözlü tarih kayıtları ve transkripsiyonlarını bulunduran Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, başlı başına bir kaynak.