İstanbul'un Sinan'ı Sanal Fotoğraf Sergisi
ℹ️ Sanal sergi kullanım yönergeleri için sayfanın alt kısmındaki notları okuyabilirsiniz.
İSTANBUL’UN SİNANI
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi
Sanal Fotoğraf Sergisi
Sadece ait olduğu döneme değil yüzyıllara damgasını vurmuş, Osmanlı İmparatorluğunun sayısız kentine birçok eseriyle imzasını atmış Mimar Sinan, kültürel mirasımızın en büyük isimlerindendir. Mekânın ruhunu hem anıtsal eserlerin topoğrafya ile etkileşimini aktif bir biçimde sağlayarak hem de organik kent dokusu ile uyumlayarak korumuştur. Dört padişahın hükümdarlığına tanık olmuş, Osmanlı’nın her köşesinde adından söz ettirmiş Sinan’ın önemi, İstanbul silüeti söz konusu olduğunda bambaşkadır. Deniz kıyısında sur içini de gözeterek konumlanmış camilerini, tarihî yarımada silüetinin göz alıcı minarelerini ve sosyal bir yaşam mekânı olarak tasarlanmış külliyelerini “İstanbul’un Sinan’ı” olarak tanımlamak kuşkusuz ki yanlış olmayacaktır.
İstanbul’un Sinan’ı Sanal Fotoğraf Sergisi, ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin Sinan’a Saygı Koleksiyonunda yer alan Mimar Sinan eserleri fotoğraflarından bir seçkiyle hazırlandı. Eserleri, ÇEKÜL gönüllüsü Hakan Hatay fotoğrafladı. İstanbul’un Sinan’ı Sanal Fotoğraf Sergisi, kentlilere Sinan’a günümüzün çarpık kentleşme gerçeği içinden bakmalarını öneriyor. Dolgu alanlarla kıyı şeridinden uzaklaşan, plansız yapılaşmayla kent siluetindeki görünümü bulanıklaşan ya da kentle bağı kesintiye uğrayan eserlerle ilişkimiz günümüzün tartışma konularından biri olduğu gibi, sergi fikrinin de temel düşünme noktaları arasında yer alıyor.
Sergi, Sinan’ın İstanbul'unun eserlerini dört ana rota ile anlatıyor. Deniz kıyısından tarihî yarımadaya, Haliç’ten su kemerlerine kadar uzanan rotalar, İstanbul silüetinin ve kültürel mirasının mihenk taşlarını gösterirken, günümüze varan hikâyelerine de ses veriyor.
ÇEKÜL Vakfı için Mimar Sinan ve günümüze uzanan mirası çok önemli bir konumdadır. ÇEKÜL, Sinan’ın kültürel mirasını bütüncül olarak korumak ve toplumla birlikte yaşatılmasını sağlamak için uzun bir yolculuğa çıktı; yıllar içinde birçok çalışmaya imza attı. Bu çalışmalarla oluşan eşsiz birikim, Sinan’a Saygı Projesi adı altında biraraya getirilerek dijitalleşti ve ÇEKÜL Bilgi ve Belge Merkezi Sinan’a Saygı Koleksiyonunu yarattı.
Sadece İstanbul’a değil, Anadolu’da da Sinan’ın elinin değdiği kentlere uzanan Sinan’a Saygı Koleksiyonu, İstanbul’un Sinan’ı Sanal Fotoğraf Sergisinin ana kaynağını oluşturuyor. Hem görsel hem işitsel anlamda bu değerli belleği paylaşmayı amaçlayan sergi, ÇEKÜL’ün “Doğa ve Kültürle Varız!” sloganı ile bütünleşip, vakfın Mimar Sinan serüvenini sürdürüyor.
Sinan’a Saygı projesi kapsamında çektiği bu eşsiz fotoğrafları ile Mimar Sinan’ın mirasını paylaşmamızı sağlayan Hakan Hatay’a, eserlerin metinlerinin oluşturulmasında desteğini esirgemeyen Dr. Ahmet Sezgin’e, sergi metinlerini özenle seslendiren Alp Özgen’e ve yıllar boyunca Sinan’a Saygı projesine emek veren Adem Akbal, Alev Uysal, Aslıhan Çiftçi, Berrak Çelik, Beyza Kurt, Bora Arasan, Buse Elveriş, Caner Cangül, Erkan Kaplan, Feray Salem, Görkem Kızılkayak, Güldal Altunel, Hasan Özgen, Ilgın Erşık, İnanç Taşkıran, Levent Geçkalan, Mithat Kırayoğlu, Murat Şen, Muzaffer Özgüleş, Seçil Öznur Yakan, Serap Kabil, Y. Metin Keskin ve Zeynep Biçer’e teşekkür ederiz.
SERGİ KÜNYESİ
SERGİ İÇERİK VE HAZIRLIK
Alper Can Kılıç, Ayşen Kılıç Özarslantürk, Ceyda Bakbaşa Bosson, Nalan Kayar, Sema Ulus, Şirin Singin
FOTOĞRAFLAR
Hakan Hatay, 2014-2015
SESLENDİRME
Alp Özgen
SES MONTAJI
Onur Mehame
SERGİ KONSEPT TASARIM
Can Yeşiloğlu
KAYNAKÇA
Sinan’a Saygı İstanbul Gezi Rotaları
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi, Sinan’a Saygı Koleksiyonu
Mimar Sinan’ın İstanbul’u, İstanbul: Turing, 2016
SERGİ POSTERLERİ
Sanal Sergi Kullanım Yönergeleri
- Serginin açılışıyla ilgili sorun yaşıyorsanız lütfen kullandığınız tarayıcı dışında bir tarayıcı ile de sergiyi yeniden açmayı deneyin.
- Mobil cihazlar için Android veya IOS uygulamalarını yüklemek sergiyi gezmenizi kolaylaştıracaktır.
- Ekranın alt kısmında yer alan,
- "Play (Oynat)" tuşuna basarak rehberli sergi turuna başlayabilirsiniz.
- Sesli rehberin yüklenmesi internet hızınıza göre değişkenlik gösterebilmektedir. Tıkladıktan sonra sesin gelmesi için lütfen bir süre bekleyiniz.
- İleri ve geri tuşlarını kullanarak rehberli gezintide bir önceki ve bir sonraki eserlere geçebilirsiniz.
- Ekranın sol üst kısmında yer alan,
- "Kare çerçeve" tuşuna basarak sergiyi tam ekran görüntüleyebilirsiniz. (Tam ekran görüntüleme özelliği için sergiyi Artsteps platformunda açmanız gerekmektedir.)
- "Çark dişlisi" tuşuna basarak grafik ayarlarını düşürebilirsiniz.
- "Kare çerçeve" butonuna basarak sergiyi tam ekran gezebilirsiniz.