Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Ağustos Bülteni

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Ağustos Bülteni

YAŞAYAN MEKÂN: BİRGİ ÇEKÜL EVİ

Birgi; Anadolu’nun en verimli coğrafyalarından Küçük Menderes Havzasında, Bozdağ’ın güney yamaçlarında ÇEKÜL Vakfının eğitim, örgütlenme ve ağaçlandırma çalışmalarını yürüttüğü bir merkezdir. ÇEKÜL Evinin alt katında yetişkinler ve çocuklar için, yapının eski işlevini de gözeterek oluşturulan bir okuma alanı hizmet veriyor. Metin Sözen, Uçkun Geray, Fikret Üçcan, Oktay Ekinci, Ruşen Keleş, Cevat Geray, Kenan Ok ve Necdet Sakaoğlu gibi koruma alanına emek vermiş isimlerin bağışlarıyla oluşturulan kütüphanede, yetişkinlere özel akademik ve popüler alanlardan yayınlar ile çocuk kitaplığı bulunuyor. Birgi Evi kütüphanesi, tüm yıl boyunca akademik araştırmacıların taleplerini karşılıyor. Çocuk kitaplığı, tüm yıl boyunca zengin okuma arşivi ile çocuklarla buluşuyor. Kışın gönüllülerin desteği ile yaratıcı okuma atölyeleri düzenleniyor.

ÇEKÜL Birgi Evinde, Birgili Çocuklar için, her sene yaz okulu düzenleniyor. Bilgi Ağacı, 7-10 yaş aralığındaki çocuklar için hazırladığı atölyelerle, yaz okulunda buluşuyor.

Birgi ÇEKÜL Evi Birgili kadınların sosyalleştiği alanlardandır. Kış ve bahar dönemlerinde Birgi ÇEKÜL Evinde el sanatları kursları yapılıyor. Yıl sonu sergisiyle, yapılan el işi ürünleri tanıtılıyor ve kadınlar üretime katkı sağlıyor. Kadınlar gününde,  Kadınlar için özel programlar hazırlanıyor. Yılın çeşitli zamanlarında kadınlar için gönüllü eğitimler düzenleniyor.

Birgi ÇEKÜL Evi tüm yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

 ÇEKÜL Birgi Çevre ve Kültür Evi Broşürü

KİTAPLIKTAN SEÇKİLER

SİNOP PANAYIRLARI

Alışveriş ve ticaretin yapıldığı renkli mekânlar olarak karşımıza çıkan panayırlar, kültürel mirasımızın bir parçası. Yılda bir ya da birden fazla kez kurulan bu panayırlarda ürünler alınıp satılırdı; bu açıdan panayırların ticaret fonksiyonu gelişmiş organizasyonlar olduğu da söylenebilir. Anadolu’daki panayır geleneğinin yaşatıldığı nadir kentlerden biri olan Sinop’taki panayırlar, bu kitapta detaylarıyla anlatılıyor. Ayancık, Boyabat, Türkeli (Morza), Bektaşağa ve Durağan gibi günümüzde de varlığını sürdüren panayırlarla, panayır kültürü devam etse bile artık ortadan kalkmış olan Sinop, Gerze, Helâldı ve Karasu panayırları da kitapta yerini almış. Panayırların ortaya çıkışı ve tarihsel gelişim sürecini ele alan kitap, Dr. Mutlu Kaya ve Prof. Dr. Cevdet Yılmaz tarafından hazırlandı. Zengin görsellerle desteklenen kitap, Nobel Bilimsel Eserler Yayınevi tarafından yayımlandı.

KUZEY ANADOLU’DA GELENEKSEL MİMARİ: AYANCIK YÖRESİNDE TAŞ ÖRTÜLÜ EVLER

Bu çalışma Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde, Sinop’un Erfelek ilçesinden başlayarak Kastamonu’nun İnebolu ilçesine kadar olan kesimde görülen taş örtülü ahşap meskenleri ele alıyor. Kitapta, bu geleneksel yapıların özgün kültürel ve mimari özellikleri ayrıntılarıyla açıklanıyor. Toplam dört bölümde; coğrafi ortam özellikleri, kırsal mesken, ahşap mimari ve ahşap mimarinin avantaj ve dezavantajlarının irdelendiği kitap, Ayancık Belediyesinin katkılarıyla hazırlanmış. Ayancık yöresinin ihmal edilmiş, hatta unutulmaya yüz tutmuş taş örtülü meskenlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen ve Dr. Mutlu Kaya ve Prof. Dr. Cevdet Yılmaz tarafından hazırlandı. Zengin görsellerle desteklenen kitap, Nobel Bilimsel Eserler Yayınevi tarafından yayımlandı.

 

 

SANATIN YOLCULUĞUNDA BİR DURAK

Bitlis’in kalbi, kentin en göz alıcı mekânlarının başında gelen Bitlis Kalesidir. Kale, bölgenin tarihi, kültürü, sosyoekonomik yaşamını yansıtması bakımından oldukça önem arz taşır. İlk defa 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılar, günümüze kadar devam etti. Editörlüğünü Kormaz Şen’in yaptığı Sanatın Yolculuğunda Bir Durak Eserleriyle Bitlis Kalesi, yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu bulunan kemik, cam, metal, sikke gibi birçok kalıntı hakkında okura detaylı bilgi ve görsel sunuyor. Bitlis tarihi ve kalede yapılan kazı çalışmaları hakkında önemli bilgilerin yer aldığı kitap, alanda çalışan araştırmacılar için de zengin bir kaynak niteliğinde. İdeal Kültür Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap, Bitlis’in farklı bir yönüne ışık tutuyor.

 

 

 

GEÇMİŞLE BUGÜNÜ BULUŞTURAN KADIN: HALET ÇAMBEL

Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kuran Türk arkeolog ve bilim insanı Halet Çambel, ayrıca Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın sporcularımızdan biridir. Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğünde kurduğu açık hava müzesi, Çambel’in arkeoloji alanındaki çalışmalarından sadece biri. Nacide Berber'in çocuk okurlar için kaleme aldığı kitap, arkeolog Halet Çambel'in çok yönlü kimliğini ortaya koyuyor; üretken, çalışkan ve cesur bir kadını tanıtıyor. Resimlerini Deniz Üçbaşaran’ın çizdiği kitap, Uluslararası Çocuk Kütüphanesi International Jugendbibliothek’in süreli yayını olan White Ravens kataloğuna bu yıl Türkiye’den seçilen iki çocuk kitabından biri oldu. Kitap, Final Kültür Sanat Yayınları tarafından yayımlandı

 

PORTEKİZ KRALİYET KÜTÜPHANESİ

Brezilya'nın sahil kenti Rio de Janeiro, dünyanın en güzel kütüphanelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Temeli Portekiz’den Brezilya’ya yerleşmiş bir grup göçmen tarafından atılan kütüphane 1880'de tamamlandı. Portekiz mimarisinden esinlenen ustalar, kireç taşından oyulmuş cephe süslemelerinde Denizci Prens Harry, Vasco da Gama ve Pedro Alvares Cabral gibi Portekizli kâşifleri resmetti. 16. yüzyıldan günümüze kitaplar içeren koleksiyon, Portekiz’in dışında bulunan en geniş Portekizce koleksiyon olma özelliğini taşıyor. Kütüphane, UNESCO tarafından dünyanın önde gelen ulusal kütüphanelerinden biri olarak kabul ediliyor.

KARABÜK BEBEK KÜTÜPHANESİ

Karabük Üniversitesi ile Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi ortaklığında erken dönemde bebeklerde kütüphane bilincinin oluşturulması amacıyla 2018 yılında Türkiye’nin ilk bebek kütüphanesi açıldı. Bebek kütüphanesi ile ailelere haftada 1 kez eğitim verilirken, bebekler anneleri ile birlikte çeşitli oyunlarla etkinlikler yapıyor. Bebek kütüphanesinde gerçekleştirilen etkinliklerle kitap okuma alışkanlığının erken dönemde kazandırılması amaçlanıyor. El göz koordinasyonunu geliştirecek manyetik panolar ve sayfalarının yumuşak deri minderden hazırlanmış olan masal kitabıyla bebeklerin keyifli vakit geçirmeleri hedefleniyor.

ÇEKÜL’DEN HABERLER

ÇEKÜL Vakfı tarafından hazırlanan Tarihi Kentler Birliğinin Yerel Kimlik dergisinin 70’inci sayısı yayımlandı.

Dergiye dijital olarak ulaşmak için:
https://online.fliphtml5.com/fvgh/enhk/