Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Temmuz Bülteni

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Temmuz Bülteni

Yeryüzündeki Kütüphane

Hiroshi Nakamura ve NAP Architects, alışık olmadığımız bir kütüphane konsepti geliştirerek Japonya’da “Yeryüzündeki Kütüphane"yi kurdu. Kisarazu şehrindeki Kurkku Fields'da bulunan yenilikçi yapı; tarım alanındaki işçilerin kullanması, dinlenmesi için tasarlandı.

Bir inziva noktasına dönüşen bu eşsiz örnek, yeşil kütüphaneler arasında yer alıyor. Zemin oyularak yapılan kütüphane, aynı zamanda bir yer altı kütüphanesi. Bir “çevre restorasyonu” projesi olarak da değerlendiriliyor, varlığıyla yeşil bir vadi izlenimi sunuyor. 

Resim
Yeraltı Kütüphanesi

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Kütüphanesi

Marsilya tuğlaları kullanılarak 1601 yılında İstanbul’un Fatih semtinde yapılan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, “büyük kırmızı yapı” ve “patrikhane” olarak bilinir. Aslında bu bina, Fener Rum Erkek Lisesi binasıdır. Patrikhane ise lisenin paralelinde bulunur. 

Patrikhane Kütüphanesi, 1880 yılında yapılan iki katlı binanın üst katındadır. Manastırın kurucusu, el yazması kitapların büyük çoğunluğunu bu kütüphaneye göndermiştir. Bünyesindeki kitapların bir kısmı daha sonra Fener Rum Erkek Lisesine verilmiş olsa da Patrikhane Kütüphanesi dünyanın en özel arşivleri arasındadır.

Gravürler, el yazması eserler, padişah fermanları gibi ayrıcalıklı materyalleri bünyesinde barındırması kütüphaneyi özel kılıyor. Belgelerin bir kısmı burada bir kısmı da Heybeliada Aya Triada Manastırı Kütüphanesinde muhafaza ediliyor. Kütüphaneyi kullanmak için özel izin alınması gerekiyor. ( Halki Aya Triada Manastır Kütüphanesi) 

Resim
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Temmuz Bülteni

Korumada Sürdürülebilirlik

Resim
 korumada-surdurulebilirlik-stratejisi.jpg

ÇEKÜL Vakfı tarafından Tarihi Kentler Birliği için hazırlanan “Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Oluşturulması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası” yayında. Çevrimiçi okuyabileceğiniz rapor; yerel yönetimlerin iklim krizi etkilerini düşünerek, kültürel mirası koruma yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmesini amaçlıyor. Afetler ve iklim krizi gibi önüne geçemeyeceğimiz durumlara karşı dayanıklı bir sistem oluşturmayı teşvik ediyor. 

Afetlerin ardından kültürel miras alanlarının restorasyonu, toplulukların iyileşmesini olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle mirasın korunmasındaki süreklilik ve sürdürülebilirlik,  yaşamı bütüncül bir şekilde korur, bir mücadele modeli ortaya koyar.

Orman Yangınları 

Resim
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Temmuz Bülteni

Türkiye Ormancılar Derneğinin 2023 yılında yayımladığı kitap, bilimsel çalışmalara temel oluşturacak ve ilgili tüm kurumlara katkı sağlayacak nitelikte. Orman Yangınları, afet yönetiminde tecrübeli orman mühendislerinin kolektif katkısıyla hazırlandı. Genel bilgiler, yangını önleme çalışmaları ve söndürme faaliyetleri; yangın sonrası biyolojik, ekolojik, ekonomik süreçler olmak üzere geniş kapsamlı ana başlıklardan oluşuyor. Ulusal ve uluslararası literatüre göre yangın öncesi-sonrası ekosistemin nasıl etkileneceği, afet yönetimi ve restorasyon konuları da işleniyor.

İstanbul Senin: İstanbul Yeşil Alanlar Çalıştayı

Resim
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Temmuz Bülteni

“İstanbul Ağaç ve Peyzaj” ile “İstanbul Büyükşehir Belediyesi” tarafından yayımlanan kitap, yeşil alanlarda kimlik ve sürdürülebilirlik amaçlı dönüşümlerin gerçekleşmesine katkıda bulunmak üzere, aynı adlı çalıştayın sonuçlarını içeriyor. İstanbul’daki kamusal yeşil alanların güncel durumunu hem nicelik hem niteliksel bakımdan ele alıyor.

 Çalıştayın hedefleri kent içi yeşil alan miktarını, kalitesini ve erişilebilirliklerini artırmak, kent içine homojen dağılımı sağlamak; kente ve kentli kimliğine katkısını çoğaltmak, sürdürülebilirlik amaçlı çözümler üretmek.