Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Mart Bülteni

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Mart Bülteni

Kolomb’un Yeni Dünya Keşif Mektubu Bu Kütüphanede!

New York Halk Kütüphanesi

ABD’nin en büyük üçüncü kütüphanesi olan New York Halk Kütüphanesi, 1895 yılında kuruldu. New York eyaletinde 92 şubesi bulunan kütüphanenin merkez binası Manhattan Bryant Park’ta. Kütüphanenin asıl kuruluş amacı, bilginin her noktadan kolayca erişilebilir olmasını sağlamak; bu nedenle şubeleşerek hizmet verme yolu tercih edilmiş.

55 milyona yakın materyali barındıran kütüphane aynı zamanda mekân olarak müzeyi andırıyor; geziye elverişli bir ortam sunuyor. Kristof Kolomb’un “Yeni Dünya Keşif Mektubu” gibi tarihi nadir eserler özel odalarda sergileniyor. Kütüphane, önemli bir kültürel miras olmasının yanı sıra devasa bir yaşam alanı.

Yerel Kimlik’in 76’ncı sayısı yayında

ÇEKÜL Vakfının Tarihi Kentler Birliği için hazırladığı ve Türkiye'nin koruma gündemine ışık tutan; Anadolu'dan haberlere, alanında uzman isimlerin kaleme aldığı makalelere yer verdiği Yerel Kimlik dergisinin 76’ncı sayısı e-dergi formatında yayında.

Bu sayıda doğal afetlerin, iklim krizinin kültürel mirasa etkisi öne çıkıyor.

Gaziantep’te yapılan “Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Yol Haritası” çalıştayının ana konusu “doğal afetler felakete dönüşmesin” ve “mirasla birlikte yapılanma” başlıkları, uzmanlarla değerlendirdi.

Kahramanmaraş’ta düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Buluşmasında ise deprem öncesi ve sonrası kültürel mirasın hasar tespit ve onarım çalışmaları, bölgeden gelen tarihi belediyelerin temsilcileri tarafından aktarıldı. Yeni koruma yöntemleri gündeme getirildi.

Kültürel Mirası Koruma Özendirme Yarışması sonuçları, ÇEKÜL Akademinin sonbaharda 11 kentte düzenlediği eğitimlerin özeti, Anadolu’dan koruma haberleri dergide yerini aldı.

Her sayıda olduğu gibi 9 kitabın tanıtımı da özenle hazırlandı. Bunlardan bazıları; Danişmendli Devleti, Zeytin Ülkesi Balıkesir, Küçükçekmece Kültür Varlıkları Envanteri, Tarih İçinde Safranbolu…

Online dergi olarak görüntülemek ve PDF olarak indirmek için tıklayın.

Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler

Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Devlet Arşivi ışığında hazırlanan “Ayıntab” dizisinin ilk yayını Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler oldu.

Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi Yayınlarının bastığı kitap Özgür Kazcı ve İsmail Hakkı Üzüm tarafından kaleme alındı.

Üç bölüme ayrılan kitapta; Osmanlı Devleti zamanındaki en yaygın hastalıklar inceleniyor ve Osmanlı Devletinde yaşanmış doğal afetler üzerinde duruluyor.

Ayrıca görülen salgın hastalıklara ve afetlere dair arşiv belgelerinin özetlerine, transkriptlerine kitapta yer veriliyor. 

 

İskân ve Göç

Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Devlet Arşivi Belgeleri ışığında hazırlanan “Ayıntab” dizisinin ikinci yayını ise İskân ve Göç. Ahmet Şahin ile Özgür Kazcı tarafından kaleme alınan; Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi Yayınlarından çıkan eser, kent tarihi araştırmacıları için öncelikli bir başvuru kaynağı; Osmanlı’nın iskân politikaları ve göç konusunda uyguladığı genel yöntemler üzerine bir derleme.

Kitapta aşiretler ve muhacirlerle ilgili arşiv belgeleri, transkriptler de bulunuyor.  

 

Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı

Çelik Gülersoy’un yaşamı boyunca topladığı koleksiyondan seçilerek kurulan kütüphane, özel araştırma hizmeti veriyor. Osmanlı-Roma-Bizans tarihi, gravür ve fotoğraf albümleri, sefaretnameler, güzel sanatlar ve İstanbul-Türkiye rehberleri gibi konu başlıklarına ayrılan kaynaklar; kitap, süreli yayın, görsel arşiv ve sergi bölümlerinden oluşuyor.

1870’li yıllardan başlayan görsel arşiv ise İstanbul’a dair önemli belgelerden.