Ana içeriğe atla
Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

13.02.2025

Osmangazi Belediyesi, Muradiye Mahallesi’nde yer alan tarihi Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın restorasyonuna yönelik hazırlıklarını hızlandırmak amacıyla bir çalıştay düzenledi. “Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası Çalıştayı”nda, projeye ortak akıl ve geniş bir katılımla yön verilmesi hedeflendi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, çalıştayın sonunda ortaya çıkacak fikirlerle Bursa’nın kalbi olan Osmangazi’ye tarihi, kültürel ve ekonomik anlamda değer katacak bir proje ortaya koymayı amaçladıklarını belirtti.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde Yapıldı

Çalıştay, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Bursa Uludağ Üniversitesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, akademik odalar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve Osmangazi Belediyesi’nin temsilcileri katıldı.

“Ortaya Çıkacak Fikirlerle Osmangazi’ye Değer Katmak İstiyoruz”

Resim
Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

Açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın restorasyonunu önemli bir fırsat olarak gördüklerini ve projede katılımcı bir yaklaşımı benimsediklerini ifade etti. Başkan Aydın, “Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın kamulaştırma işlemlerini 2024 yılının Kasım ayında tamamladık. Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini yaşatacak, aynı zamanda kentimize ekonomik değer katacak projeyi hayata geçireceğiz. İpek denildiğinde ilk akla gelen şehir olan Bursa, tarihi Hisar bölgesinin merkezinde yer alan bu fabrikanın restorasyonuyla daha da değer kazanacak. Hisar bölgesini, Bursa’nın turizm potansiyelini artıracak şekilde yeniden canlandırmayı planlıyoruz” dedi.

“Her Fikri Değerli Buluyoruz”

Başkan Aydın, “Bursa’nın üç bin yıllık bir geçmişi var ve bu bölge, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyor. Bu nedenle Hisar bölgesi, sadece Bursa için değil, tüm insanlık tarihi açısından büyük bir öneme sahip. Bu tarihi zenginliği geleceğe taşımak istiyoruz. Proje, yerel yönetim, sivil toplum ve akademik iş birliğiyle şekillenecek. Ortak akılla geliştirilen projelerle bölgeyi canlandıracağız. Her bir katılımcının önerdiği fikirleri önemsiyoruz” diyerek projeye katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Başkan Aydın, çalıştayın ardından, müze, etkinlik alanları, gastronomi bölümleri ve butik otellerin yer alacağı projelerin gündeme geleceğini belirtti.

“Tarihi Bir Adım Atıyoruz”

Resim
Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, yaptığı konuşmada bu projenin tarihi bir adım olduğunu belirtti. “25 yıldır hayal edilen bir projeyi Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın öncülüğünde hayata geçirecek olmak büyük bir kazanç. Bugün, yerel yönetimler açısından kısıtlı kaynaklarla böyle bir projenin gündeme alınması çok değerli. ÇEKÜL Vakfı olarak bu projeye katkı sağlamaktan büyük onur duyuyoruz ve sürecin her aşamasında yer alacağız” diye konuştu. Kırayoğlu, projenin yalnızca Bursa için değil, ulusal ve uluslararası alanda da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

“Doktora Tezim Hayata Geçiyor”

Resim
Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Elif Özlem Aydın, fabrikayı anlatan slaytlar eşliğinde yaptığı konuşmasında, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın teknik ve mimari özelliklerinin yanı sıra tarihsel süreci hakkında da önemli bilgiler verdi. Aydın, “Bursa’daki ipekçilik ve ipek fabrikalarının tarihsel sürecini incelediğim doktora tezimin sonunda, rahmetli Turgut Yılmazipek’ten edindiğim bilgilerle bu fabrikanın tarihi önemini vurgulamıştım. Şimdi, o tezimin hayata geçiyor olması beni çok mutlu ediyor” dedi.

 

“Çok Önemli Bir Kazanım Başlatıyoruz”

Resim
Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise, bu projeye dahil olmaktan duydukları onuru dile getirerek, “Bursa'nın ipek yolu aksına değer katacak bu proje, çok önemli bir kazanımın başlangıcını işaret ediyor. Erkan Aydın Başkanımıza, ortak akıl sürecine inanarak bu projeyi başlattığı için teşekkür ediyorum. Proje, sadece Bursa'nın değil, ülkemizin kültürel mirası açısından büyük bir adım olacak” dedi.

 

Fabrikanın Karakalem Çizimi Hediye Edildi

Resim
Osmangazi’de Tarihi İpek Fabrikası İçin Yeni Dönem

Çalıştayın sonunda, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın karakalem olarak çizilmiş bir resmini, fabrikanın sahibi Turgut Yılmazipek’in kızı Hülya Yılmazipek’e hediye etti. Başkan Aydın ve katılımcılar, ardından Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nı gezerek, proje alanında incelemelerde bulundular.

Tüm Haberler