Ana içeriğe atla
Sürdürülebilir canlandırma stratejileri

Sürdürülebilir canlandırma stratejileri

02.03.2018

ÇEKÜL Akademi Kentsel Koruma Eğitimleri Bahar Döneminin birinci eğitimi “Kültür Odaklı Koruma ve Kentsel Gelişim Stratejileri” başlığı altında gerçekleştirildi. 21-23 Şubat tarihleri arasında ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy’un eğitmenliğinde Şerifler Yalısında yapılan eğitime Adana, Diyarbakır, Antalya ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ile Rize, Düzce, Burhaniye, Konak, Büyükçekmece belediyelerinin koruma birimlerinden gelen 12 uzman katıldı.

Sürdürülebilir canlandırma stratejileri

Bir koruma stratejisi olarak kentsel canlandırmaya ilişkin kavram ve süreçleri ele alan eğitim, farklı ölçeklerdeki uygulama örneklerini inceleyerek katılımcılara yeni bakış açıları kazandırmayı ve doğru bilinen yanlışları tespit etmeyi amaçlıyor. Eğitimde, kentsel müdahale ve canlandırma, kendi tarihsel süreci içinde değerlendirildi. Sosyo-kültürel, ekonomik ya da fiziksel olarak kaderine terk edilmiş tarihi kent alanları, kaybolan yerel kalkınma, kent kimliğinin yitirilmesi ve kentlinin yaşam standardının düşmesi, canlandırma stratejilerinin uygulanma nedenleri arasında yer alıyor. Canlandırma süreçlerinin sürdürülebilir olabilmesi için gerekli koşullar da eğitimde vurgulandı. Buna göre, bir kentsel gelişim stratejisi ancak kentin bütüncül olarak ele alınması; kent kimliğinin odağa yerleştirilmesi ve “kentli” paydaşların katılımını gözeten bir sürecin izlenmesi yoluyla sürdürülebilir hale gelebilir. Canlandırmanın bir koruma stratejisi olduğunu vurgulayan Alp Arısoy, her kent için farklı dinamiklerin söz konusu olduğunu, dolayısıyla farklı müdahale yöntemlerinin işletilmesi gerektiğini hatırlattı.

Sürdürülebilir canlandırma stratejileri

Türkiye’den ve dünyadan örneklerle sivil, özel ve yerel merkezli canlandırmaların nasıl uygulandığı ve farklı ölçeklerdeki canlandırmalarda hangi kıstasların rol oynadığının anlatıldığı eğitimde danışmanlığını ÇEKÜL Vakfının yaptığı “Merzifon Kültür Odaklı Stratejik Yol Haritası ve Eylem Planı” ile “Kadıköy Yeldeğirmeni Mahalle Yenileme Projeleri” kentsel canlandırma çalışmaları örnek olarak değerlendirildi.

10 eğitimden oluşan Kentsel Koruma Bahar Dönemi Eğitimleri, mayıs ayında yüksek mimar Metin Keskin’in vereceği “Tarihi Yapılarda İşlevlendirme; Tarihi Yapı-Yeni Yapı İlişkisi” eğitimiyle son bulacak.

 

Tüm Haberler