Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Akademi

ÇEKÜL Akademi Sonbahar Dönemi Başladı

16.09.2024

ÇEKÜL Vakfı, Anadolu’nun tarihsel, kültürel ve kentsel mirasını korumak isteyen yerel yönetimlere destek vermeye devam ediyor. Kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde 34 yıldır aktif rol oynayan vakıf, ÇEKÜL Akademi ile kültürel koruma, alan yönetimi, müzecilik ve UNESCO normları gibi geniş kapsamlı eğitimleriyle Tarihi Kentler Birliğine (TKB) üye belediyelere deneyimlerini aktarıyor. Akademi’nin sonbahar programında 8 eğitim düzenlenecek.

Resim
ÇEKÜL Akademi Sonbahar Dönemi Başladı
ÇEKÜL Akademi Eğitimi, Kütahya

2009 yılında kurulan ÇEKÜL Akademi, yerel yönetimler ve kültürel mirasın korunmasından sorumlu tüm kesimlere uzman kadrosu ile eğitimler sunuyor. Bu eğitimler, Tarihi Kentler Birliği Eğitim Programları altında, kültürel ve kentsel koruma çalışmalarında görev yapan teknik uzmanlara yönelik olarak hazırlanıyor. Vaka analizleri, pratik uygulamalar, atölye çalışmaları ve alan ziyaretleri ile desteklenen programlar, yerel yönetimlere kültürel miras koruma çalışmalarında kılavuz niteliğinde bilgiler sağlıyor.

Kent Müzelerine Destek 

ÇEKÜL Vakfı, kent müzeleri ve arşivlerinin kurulması sürecinde uygun yapıların seçilmesi, aslına uygun restore edilmesi, müze koleksiyonlarının oluşturulması gibi birçok aşamada yerel yönetimlere destek sağlıyor. Vakıf, müze projelerinde yalnızca fiziki kurulum süreçlerine değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çağdaş müzecilik anlayışına yönelik eğitimler de sunarak bu alanların etkin şekilde işletilmesine katkı sağlıyor.

Resim
ÇEKÜL Akademi Sonbahar Dönemi Başladı
Bozüyük Kent Müzesi

ÇEKÜL Akademinin müzelerin kurulması ve sürdürülebilirliği üzerine sunduğu üç modüllü eğitim programı, yerel yönetimlere çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir vizyon kazandırmayı amaçlıyor. Bu eğitimlerle kent müzelerinin tarihsel perspektifle planlanması ve kentlilik bilincini güçlendiren yapılar haline getirilmesi sağlanıyor.

Eğitim programlarına katılan yerel yönetim çalışanları, kent müzeleri, kültürel mirasın korunması, restorasyon süreçleri gibi birçok alanda teorik bilgi edinirken, bu bilgileri pratiğe dökme fırsatı da buluyor. 

Tarihi Kentler Birliği Eğitimleri hakkında bilgi veren ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, yerel yönetimlerin kültürel mirası korunma çalışmalarındaki en önemli adımlarının nitelikli kent müzeleri oluşturmak olduğunu söyledi. 

Resim
Kibele Eren
ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren

Eren “Yerel yönetimlerin müzecilik konusunda attıkları adımları takdirle karşılıyoruz. Ancak ülkemizin tarihsel, kültürel ve kentsel miras zenginliğinin korunması için bütüncül bir koruma anlayışı olmalı ve uzman ekipler tarafından uygulanmalı. ÇEKÜL Akademi olarak işte bu amaçla, yerel yönetimler ve korumadan sorumlu ‘kamu-yerel-sivil-özel’ tüm kesimlerle iş birliği yapıyoruz. Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerle yaptığımız eğitim çalışmalarında ise koruma alanlarında görev yapan teknik uzmanların ihtiyaçlarına göre programlar hazırlıyoruz. Vaka analizleri, pratik uygulamalar, seminer, atölye çalışmaları ve alan ziyaretlerini de içeren eğitimler akademinin uzmanları tarafından bütüncül koruma anlayışı vurgulanarak yerel yönetici kadrolarına aktarılıyor.” dedi. 

Kibele Eren, kent belleğinin korunmasını isteyen tüm yerel yönetimlere çağrıda bulunarak; “Yerel yönetimlerin ilgili alanında görevli tüm uzmanlar bu eğitimlerle katılabilir. Kentsel mirasımızı gelecek kuşaklara aktarmak için önemli adımlar atmak isteyen tüm yerel yönetimleri ÇEKÜL Akademinin uzman eğitmenlerinin bilgi birikiminden yararlanmaya davet ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Resim
ÇEKÜL Akademi Sonbahar Dönemi Başladı
Amasya Alanda Eğitim

ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği, koruma bilincinin gelişmesi için yıllardır Anadolu’da birlikte yürüttüğü çalışmaların sonucunda 400’e yakın kent müzesi ve arşivinin kurulması için yerel yönetimleri teşvik etti, bilgilendirdi, uzman desteği vererek TKB’nin hibe fonları aracılığıyla kaynak sağladı. 

ÇEKÜL Akademinin Eylül – Aralık 2024 Eğitim Programları

ÇEKÜL Akademi, 2024 sonbahar döneminde farklı şehirlerde düzenlenecek eğitim programları ile yerel yönetimlere yönelik desteklerini sürdürüyor. Eğitim başlıkları ve tarihleri şu şekilde: 

Alanda Eğitimler:

25 – 27 Eylül: Kastamonu – "Kastamonu’da Çok Boyutlu Koruma ve İşlevlendirme"

3 – 5 Aralık: Adana – "Sanayi Kentinden Kültürel Mirasa Bakış: Adana Örneği"

Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimi:

2 – 3 Ekim: Ordu – "Tarihi Yapılarda Onarım İlkeleri ve Malzeme Bilgisi"

23 – 24 Ekim: Afyonkarahisar – "SİT Alanlarında Projelendirme Teknikleri"

20 – 21 Kasım: İzmit – "Kültür Rotaları ve Planlama Süreci"

UNESCO ve Yerel Yönetimler Eğitim Programı (UYEP):

19 – 20 Eylül: Ankara – Modül I: "Kültürel ve Doğal Miras Tanımı ve Küresel Yaklaşımlar"

16 – 17 Ekim: İstanbul – Modül II: "Dünya Mirası: Türkiye’den Örnekler"

17 – 18 Aralık: Safranbolu – Modül III: "Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi"

Tüm Haberler