Ana içeriğe atla

Kaynaktan Mahalleye Ab-ı Hayat: Kadıköy Çeşmeleri

19.01.2012

“Çeşme, Farsça çeşm (göz) sözcüğünden türemiş olup, Osmanlı Türkçesinde ‘suyun geldiği yer’, ‘kaynak’ bağlamında Arapça ‘göz’ anlamına gelen ‘ayn’ sözcüğü de kullanılırmış.”

ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyesi Necdet Sakaoğlu'nun danışmanlığında, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün özsözüyle, Kadıköy Belediyesi tarafından basılan Kadıköy Çeşmeleri kitabına Kaynaktan Çeşmeye Su Kültürümüz ve Tarih Boyunca İstanbul ve Su başlıklarıyla giriş yapılıyor. Çeşme sözcüğünün kökeni de bu girişte irdeleniyor ve yukarıdaki tanım farklı kaynaklardan alıntılarla zenginleştiriliyor. Kadıköy Belediyesi’nin ÇEKÜL Vakfı danışmanlığında sürdürdüğü koruma çalışmaları ve Kadıköy Çeşmeleri’nin restorasyon serüveni anlatılıyor sonra. Kadıköy’deki tüm çeşmelerin küçük bir envanteri de yer alıyor kitapta.

Restorasyonu gerçekleştirilen Kadıköy Belediyesi mülkiyetindeki çeşmelere özel bir bölüm ayrılmış kitapta. Ali Paşa Çeşmesi, Ayrılık Çeşmesi, Baba-Oğul Çeşmesi, Çatal Çeşme, Halid Ağa Çeşmesi, Hasan Rıza Paşa Çeşmesi, II. Mahmud Çeşmesi, Osman Ağa Çeşmesi, Selami Çeşme, Yoğurtçu Çeşmesi onarımı yapılan bu tarihi çeşmelerden bazıları.

Tüm çeşmeler tarihçelerinin yanı sıra arşiv fotoğrafları ve ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyesi mimar Metin Keskin’in suluboya çizimleri ile de belgelenmiş. ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hasan Özgen ve gönüllümüz Görkem Kızılkayak tarafından metinleri yazılan Kadıköy Çeşmeleri, Serhat Keskin’in fotoğrafları ve Serpil Eroymak’ın tasarımı ile özellikle İstanbulluların ilgisini çekecek nitelikli bir yayın. 

Tüm Haberler