Ana içeriğe atla
Çekül Akademi, UNESCO Dünya Mirası Eğitiminin 2. Modülünü İstanbul’da Gerçekleştirdi

ÇEKÜL Akademi, UNESCO Dünya Mirası Eğitiminin 2. Modülünü İstanbul’da Gerçekleştirdi

26.11.2024

UNESCO Dünya Mirası ve Yerel Yönetimler Eğitiminin 2.modülü, 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Eğitime katılan 13 uzman, tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik deneyimlerini paylaştı. Eğitimde yaratıcı kentler ağı, koruma stratejileri ve yönetim planları gibi kritik konular ele alındı. Katılımcılar İstanbul’un zengin tarihini yerinde inceleyerek, dünya mirası alanlarının sürdürülebilir yönetimi hakkında bilgi sahibi oldu.

17 Ekim 2024, İstanbul

İstanbul’da gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası ve Yerel Yönetimler Eğitim Programının ikinci modülü, 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde başarıyla tamamlandı. Eğitime Safranbolu, Kuşadası, Karatay, Kula, Mudanya, Kütahya, Fatih, Muğla Büyükşehir ve Bursa Büyükşehir Belediyelerinden 13 uzman katıldı. Eğitim programının amacı, UNESCO Dünya Mirası Listesi ve UNESCO Yaratıcı Kentler Ağında yer alan kentlerin tecrübelerini katılımcılarla paylaşmaktı.

Yaratıcı Kentler Ağı

İlk günün sunumunu yapan şehir plancısı ve ÇEKÜL Bilgi Ağacı Koordinatörü Dr. Ceyda Bakbaşa Bosson, Yaratıcı Kentler Ağı hakkında bilgi verdi. Dr. Bosson, küreselleşmenin kültür üzerindeki etkilerini ele alarak, yaratıcı endüstriler kavramının önemini vurguladı. 2004 yılında kurulan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının kültürel çeşitliliği artırma ve şehirlerin uluslararası tanıtımına katkıda bulunma hedeflerini anlatan Dr. Bakbaşa Bosson, İstanbul’un tasarım kenti olarak konumundan da bahsederek, güncel projeleri paylaştı.

Resim
Çekül Akademi, UNESCO Dünya Mirası Eğitiminin 2. Modülünü İstanbul’da Gerçekleştirdi

Tarihi Yarımada Çalışmaları

Öğleden sonraki oturumda, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığından şehir plancısı Bedel Esma Emre, tarihi yarımada ile ilgili çalışmalarını detaylandırdı. Tarihi kültürel peyzaj yaklaşımı çerçevesinde koruma ve restorasyon konularını ele alarak, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Resim
Çekül Akademi, UNESCO Dünya Mirası Eğitiminin 2. Modülünü İstanbul’da Gerçekleştirdi

Yönetim Planları ve Uygulamalar

İkinci gün, İstanbul Tarihi Alanlar Alan Başkanlığı ziyaretiyle başladı. Uzman Seçil Şahin, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren İstanbul’un kriterlerini ve yönetim planı sürecini anlattı. Ardından, Süleymaniye ve Zeyrek camilerinin çevre koruma alanının zengin tarihine dair bilgiler verildi.

Resim
Çekül Akademi, UNESCO Dünya Mirası Eğitiminin 2. Modülünü İstanbul’da Gerçekleştirdi

Süleymaniye Külliyesi Ziyareti

Katılımcılar Osmanlı’nın ikinci büyük külliyesi olan Süleymaniye Külliyesini ziyaret etti. Şehir siluetinin önemli bir unsuru olan külliye, Haliç, Boğaz ve Galata manzarasıyla dikkat çekiyor.  Merkezdeki Süleymaniye Camisi, Osmanlı mimarisinin zirvesini temsil ederken; külliye, cami, türbeler, medreseler ve diğer yapılarla zengin bir kültürel doku sunuyor Bölgedeki geleneksel konut yapıları da doğal sokak dokusunu koruyor. Katılımcılar, bu alandaki önemli yapılar arasında yer alan Bozdoğan Su Kemeri ve Kalenderihane Kilise Camisiyle ilgili bilgiler aldı ve İstanbul’un kültürel mirasını da yakından inceledi.

Resim
Çekül Akademi, UNESCO Dünya Mirası Eğitiminin 2. Modülünü İstanbul’da Gerçekleştirdi

Gelecek Modül Safranbolu’da Gerçekleşecek

Eğitim programı, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası sürecini derinlemesine inceleme fırsatı sunarak, katılımcılara olumlu ve olumsuz gelişmeler hakkında bilgi verdi. 3. modül ise 17-18 Aralık 2024 tarihlerinde Safranbolu’da “Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi” başlığı altında gerçekleşecek.

ÇEKÜL Akademi, bu eğitimlerle UNESCO Dünya Mirası Listesine giren kentlerin korunmasına ve yaşatılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Eğitim programları, katılımcılara sadece bilgi vermekle kalmayıp, yerel yönetimlerin kültürel mirası koruma konusundaki yetkinliklerini artırmayı da amaçlıyor.

Tüm Haberler