Alanda Eğitimlerde üç tarihi kent incelendi
ÇEKÜL Akademinin Alanda Eğitimler Programı bu dönem Kastamonu, Merzifon ve Bergama’da yapıldı. “Kastamonu’da Çok Boyutlu Koruma ve İşlevlendirme” başlıklı ilk eğitim, 19-22 Eylül tarihinde; Mersin, İzmir, İstanbul, Balıkesir ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri ile Akhisar, Sındırgı, Vezirhan, Oğuzlar, Taşköprü ve Eyüp belediyelerinden uzmanların katılımıyla gerçekleşti. Eğitim, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı ve yüksek mimar Ahmet Sevgilioğlu’nun Kastamonu’da kültürel varlıkları koruma çalışmalarını anlattığı sunum ile başladı. ÇEKÜL Vakfının ‘90’lı yıllarda başlatmış olduğu 7 Bölge 7 Kent Projesi kapsamında koruma çalışmaları uyguladığı Kastamonu’daki güncel çalışmaları ise Belediye Başkanı Tahsin Babaş aktardı. Eğitimin ilk günü, alan gezisiyle tamamlandı. Katılımcılar, alan incelemesinde Aktekke Konağı, Ayıcılar Konağı, Hükümet Konağı, Cumhuriyet Meydanı, Saat Kulesi ile Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezini gezdi. İnceleme gezileri programın ikinci gününde de devam etti; kentteki kilise, külliye, kale ve camilerin yanı sıra sokak sağlıklaştırma çalışmaları hakkında bilgiler aktarıldı.
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Mahmut Bey Camisi ise Alanda Eğitimler Programının son gününde görüldü. 700 yıllık bir tarihi olan caminin yapı tekniği ve kalem işi süslemeleri özellikle dikkate değer.
Sertifika töreniyle son bulan eğitim, Kastamonu’nun kimliğini oluşturan somut ve somut olmayan kültür mirasının yerinde incelenmesine fırsat tanıdığı gibi; tarihi dokunun mahalle-sokak-yapı ölçeğinde yapım tekniği, malzeme ve işlevlendime kapsamında nasıl değerlendirildiği ve korunduğuna ilişkin uzman yorumlarını da tekrar gündeme getirdi.
“Kültür Odaklı Koruma Yaklaşımında Merzifon Örneği” başlıklı ikinci eğitim 4-6 Ekim tarihlerinde Merzifon’da yapıldı. Eğitime Mersin, İzmir, Balıkesir ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri ile Hacılar, İncirliova, Yalvaç, Elazığ, Zeytinburnu, Sivas, Taraklı, Kartal ve Kepez belediyelerinin koruma birimlerinden 21 uzman katıldı. Merzifon’un kültür odaklı kentsel canlandırma sürecini değerlendirmeyi amaçlayan eğitimde kültürün sosyal ve ekonomik bir canlandırma aracı olarak kullanıldığı örnekler incelendi. Merzifon Belediyesinde harita mühendisi olarak görev yapan Alihan Atak’ın sunumuyla başlayan eğitimde ulaşım ve ticari aks üzerinde bulunan kentin tarihi ve simgesel yapıları anlatıldı. Şehir plancısı Esra Tanrıverdi ve peyzaj mimarı Hale Kule, Ulukuşlar Konağı Restorasyonu, Katıkpazarı Projesi, Yokuşbaşı Cadde Sağlıklaştırması ve Mahalle Bahçeleri Projeleri hakkında bilgiler verdi.
Katılımcılar, sunumların ardından Merzifon Çarşısı/Yokuşbaşı Mahallesi, Ulukuşlar Konağı, Amerikan Kız Koleji, Merzfionlu Kara Mustafa Paşa Camisi ve Medresesi, eski santral binası olan Motorhane, Sami Baydar Yaşam Evi gibi yapı ve sokak ölçeğinde incelemeler yaptı.
Katılımcılar, eğitimin son iki gününde ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy ile “Merzifon’da Kültür Odaklı Kentsel Canlandırma Stratejisi” konulu atölye çalışmasını gerçekleştirdi; 6 Ekim’de ise “Kültür Odaklı Kentsel Canlandırma” başlığı altında projelerini sundu. Program, değerlendirme ve sertifikaların dağıtılmasıyla son buldu.
Alanda Eğitimler, üçüncü ve son eğitimini “Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik ve Kentsel Mirasın Birlikteliği ve Yönetimi; Bergama Örneği” başlığı altında 18-20 Ekim tarihleri arasında, Helenistik dönem başkentleri içinde günümüze ulaşan tek merkez olan Bergama’da gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Hacılar, Yalvaç, Sivas, Buldan, İncesu, Silifke, Niksar, Tire, Merkezefendi, Kuşadası, Silivri, Battalgazi ve Fatih belediyelerinin koruma birimlerinden gelen 21 uzmanın katıldığı eğitimde, Bergama’nın çok katmanlı kültürel dokusu ile somut olmayan kültürel miras ve doğal mirasın korunması deneyimi aktarıldı.
Bergama Belediyesi Haluk Elbe Salonunda başlayan program kapsamında Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı Başkanı ve ÇEKÜL Akademi Alan Yönetimi Eğitim Programı eğitmeni Yaşagül Ekinci Danışan, Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine giriş süreci ve işbirlikleri hakkında bilgi verdi. Danışan, eğitim süresince “özgünlük” ilkesini vurgulayarak katılımcıların hazırlayacakları çalışmalarda bu ilkeyi sürekli göz önünde bulundurmalarını istedi.
Eğitim kapsamında Akropolis’te bulunan Helenistik Dönemi yapılardan Athena Kutsal Alanı, Kütüphane, Zeus Sunağı, Tiyatro ve Su Yapıları ile Roma Dönemine ait Traian Tapınağı ve Kızıl Avluda inceleme gezisinde bulunan katılımcılar, son olarak dönemin en önemli sağlık merkezi Asklepeion’u ziyaret etti.
Alanda Eğitimler Bergama çalışması 19 Ekim’de arkeolog Bülent Türkmen, mimar Fatih Kurunaz ve filolog Nesrin Ermiş’in sunumlarıyla devam etti. Sunumların ardından 4 gruba ayrılan katılımcılar arkeolojik ve kentsel mirasın birlikteliğine yönelik gelecek stratejileri, bütüncül koruma anlayışında planlama, işlevlendirme ve turizm planlaması konularında çalışarak kendi sunum dosyalarını hazırladı. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de katılımcıların tespit ve önerilerini dinledi. Eğitim, genel değerlendirme ve sertifika töreni ile sonlandı.