Ana içeriğe atla
YAPEX Fuarı  “Kentsel Korumada Kültür Mirası” Temasıyla Kapılarını Açtı

YAPEX Fuarı “Kentsel Korumada Kültür Mirası” Temasıyla Kapılarını Açtı

08.11.2019

Koruma sektörü ve yerel yönetimlerin buluşma noktası olan YAPEX Fuarı 9’uncu kez kapılarını açtı. ÇEKÜL Vakfı işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği desteğiyle Akdeniz Tanıtım tarafındanKentsel Korumada Kültür Mirası” temasıyla düzenlenen fuar, 6-8 Kasım tarihlerinde Konyaaltı Nâzım Hikmet Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.


ÇEKÜL Vakfı işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği’nin desteği ile Akdeniz Tanıtım tarafından gerçekleştirilen YAPEX Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, belediyelerin bilgi birikimlerini ve projelerini paylaştığı bir platform olmaya devam ediyor. Her yıl farklı bir temanın ele alındığı ve tarihi kentlerin, kazanılan deneyimler ışığında yeni hedefler belirlediği fuar bu yıl 6-8 Kasım tarihleri arasında “Kentsel Korumada Kültür Mirası” temasıyla düzenleniyor.

Fuarın 6 Kasım 2019 tarihinde düzenlenen açılış törenine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen ve fuarda yer alan yerel yönetimlerin temsilcileri katıldı.

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen açılışta yaptığı konuşmada, “Kültür mirası ve kent kimliğinin korunması, restorasyon gibi özel alanlarda 9’uncu yılını doldurduğumuz YAPEX Fuarı’nda iyi bir deneyim kazandık. Nitelik, birikim, derinlik, süreklilik kavramları artık içimize işlemeli. Doğal mirasımızın ve doğanın değerini ve önemini anlamalı, bir gün doğanın da sonunun gelebileceğinin farkına varmalı onun korunması için çalışmalıyız. Sosyal yapının değişmesinin getirdiği zararlardan kurtaracak yeni bir ideolojiye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 9 yıldır büyük bir özenle o yılki çalışmalarını sergileyen ve başarılı işlere imza atan tüm belediyeleri tebrik ettiğini belirten Sözen, “Fuarda tüm belediyeler stantlarıyla kendi kimliğini, kendi kültürünü anlatıyor. Tüm katılımcı belediyelere teşekkür ediyorum” dedi.

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen konuşmasında, insanların geleceklerine verdikleri önemin geçmişlerine duydukları saygıyla doğru orantılı olduğuna dikkat çekti. Esen, “Geçmişe duyulması gereken saygıyı yayma ve geçmişteki değerlerimizin gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması için YAPEX Fuarı ve benzeri organizasyonlar çok değerli” diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Antalya’nın bugüne kadar gelen tarihi ve kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak için korumaya devam edeceklerini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesine desteklerinden ötürü teşekkür eden Akdeniz Tanıtım adına katılan Genel Müdür Fatih Onkar ise “Kültürel değerlerin korunması anlamında tüm belediye başkanları çok değerli proje ve çalışmalara imza atıyor. Restorasyon temasıyla gerçekleştirdiğimiz YAPEX Fuarı’nı gerçekleştirmek bizim için çok gurur verici. Tarihi Kentler Birliği’ne bize duyduğu güvenden dolayı sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Tarihi Kentler Birliği üyeleri fikir alışverişinde bulunuyor

Alanında Türkiye’deki tek fuar olan YAPEX, kentsel koruma ve restorasyon projelerini, restorasyon uygulamaları için doğru malzemeler ve tekniklerle buluşturmayı hedefliyor. Fuar; yapı restorasyon ve tadilatları ile renovatif uygulamaların yanı sıra kültür mirasını oluşturan eski ve yakın dönem mimari eserlerin restorasyonu, korunması, işlevlendirilmesi ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapan tüm yatırımcı, projeci ve üretici unsurları, ulusal ve uluslararası kurumları bir araya getiriyor.
Her yıl konunun uzmanlarını ortak bir platformda buluşturan uluslararası fuara birçok kent ve ülke katkıda bulunuyor. Sergi ve Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışması Ödül Törenini de içeren fuar, son yıllarda büyük hız kazanan, belediyelerin kültür mirası koruma konusunda geliştirdiği proje ve uygulamaların gündeme getirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. TKB üyesi tarihi kentlerin, fuara katılarak zengin bir mozaik oluşturduğu fuarda belediyeler; kültürel ve doğal mirasın korunması için yaptıkları proje, uygulama ve yeniden işlevlendirme çalışmalarını koruma sektörü profesyonelleri ve fuar katılımcılarıyla paylaşıyor.  

Fuar, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelere de fikir alışverişinde bulundukları büyük ölçekli bir platform sunuyor. Ayrıca, “Kentsel Korumada Kültür Mirası” konusunda görüş alışverişinde bulunan belediyelere, uzmanlardan yeni tema ve stratejiler ile restorasyon uygulamalarında farklı deneyimler hakkında bilgi alma olanağı da sağlanıyor. Belediyeler kendi yönetim modellerini ve seçtikleri alanda öne çıkarmak istedikleri uygulamalarını da fuardaki stantlarında sergiliyor.

Kültürel mirasa sahip çıkan belediyelere ödülleri YAPEX’te verilecek

İlk gün ÇEKÜL Akademi’nin düzenlediği “Bütüncül Koruma Sürecinde Kentsel Mirasın Yönetimi; Muratpaşa Örneği” Alanda Eğitim Programına ev sahipliği yapan fuarın ikinci gününde, Antalya Kent Konseyi ile Şehir Plancıları Odası’nın düzenlediği “Geleneksel Kent Dokusunda Kent Estetiği Çalıştayı” düzenlenecek.

Fuarın son gününde ÇEKÜL Akademi Alanda Eğitim Programı Sertifika Töreni yapılacak. Sertifika töreni her yıl ÇEKÜL Vakfı standında, programa katılan belediyelerin ilgili uzmanlarını, ÇEKÜL Akademi eğitmenlerini, TKB ve ÇEKÜL Vakfı temsilcilerini buluşturuyor.

Fuar, Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması Ödülleri Töreni ile son bulacak.  “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda 5 kategoride dereceye giren 36 belediyeye ait 60 proje değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda belediyeler, Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nün yanı sıra 2 Jüri Özel Ödülü, 6 Proje, 6 Uygulama ve 6 adet Korumada Süreklilik Ödülü’ne değer bulundu. Fuara katılan ziyaretçilere YAPEX Fuarı’nın ilk günü açılan Özendirme Yarışması Sergisi’nde, belediyelerin proje ve uygulama örneklerini izleme olanağı sunuldu.

Tüm Haberler