Tarihin ve Medeniyetin Beşiği: Çarşılar
Her hafta bir kitap serimizde bu hafta Tarihin ve Medeniyetin Beşiği: Çarşılar kitabını inceliyoruz.
Anadolu tarihinde çarşılar büyük bir öneme sahip. Yalnız ticari değil, sosyal hayatın da şekillenmesinde önemli etkisi olan çarşılarda alışverişten kent güvenliğine, dini yaşamdan ülke gündemine pek çok konu gündeme gelir ve bu gündem tüm kente yayılır; çarşıları bellek mekânları olarak nitelendirebilmek mümkün hale gelir.
Modernizmle birlikte bu bellek mekânları unutulmaya başlansa da, hâlâ varlığını koruyor. Hüseyin Öztürk tarafından hazırlanan Tarihin ve Medeniyetin Beşiği: Çarşılar adlı kitapta İstanbul’dan Urfa’ya, Gaziantep’ten Trabzon’a, toplamda 32 kentte yer alan ve günümüze kadar ulaşan Osmanlı dönemine ait çarşılar, kapalıçarşılar, bedestenler inceleniyor, geçmiş dönemlere ait verilerile çarşıların tanıtımları yapılıyor. Yazar gezi, gözlem ve araştırmalarını aktarırken, yapıların tarih ve medeniyet içindeki yerini de belirliyor. Kitapta, adını Mısır’dan getirilen baharatlardan alan Mısır Çarşısı; ahilik geleneğini hâlâ sürdüren Merzifon Çarşısı; tarihî kayıtlara Bezistan olarak geçen Kütahya Vakıf Çarşı; Urfa Sipahi Pazarı ve daha birçok çarşı hakkında bilgi yer alıyor. Prof. Dr. Metin Sözen’in “Kale düşerse kent düşer, çarşı biterse yaşam biter, mahalle boşalırsa dayanışma biter” vurgusu, ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliğinin kurulmasıyla yeni boyut kazandı. Tüm bu çabalar, 2016’nın Mart ayında “Tarihi Çarşılar Federasyonu”nun kurulmasıyla yeniden gündeme geldi.
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiye ve katalog tarama sistemine http://cekulvakfi.org.tr/proje/bilgi-belge-merkezi adresinden erişebilirsiniz.
Her hafta bir kitap serisine ulaşmak için:
Twitter: #HerHaftaBirKitap
Instagram: #CEKULBilgiBelgeMerkezi