Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Anadolu Araştırmalarında Süreklilik

ÇEKÜL Anadolu Araştırmalarında Süreklilik

01.03.2024

ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları, kültürel mirasın korunması için kamu-yerel-sivil-özel kesimleri biraraya getirme geleneğini sürdürüyor. Tüm çalışmalarından edindiği bilgiyi ülkemizin araştırma ortamıyla çeşitli yayınlar ve raporlar aracılığıyla yıl boyunca paylaşıyor. ÇEKÜL’ün Anadolu’daki temsilci ve gönüllü ağının desteğiyle çeşitli etkinlikler, toplantılar, çalıştaylar düzenliyor. Çarşamba Kent Toplantıları ve saha incelemeleriyle koruma projelerine yön veriyor.

Deprem ve Kültürel Miras

ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları, 6 Şubat depremlerinin tüm yansımalarını yakından takip ederek, yerel örgütlenmelerle işbirlikleri geliştirdi. Bu kapsamda ÇEKÜL Vakfı heyeti, 6 Eylül Çarşamba günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile makamında bir görüşme gerçekleştirerek, deprem bölgesinde yürütülen ve yürütülmesi planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Görüşmede ÇEKÜL Vakfının tüm sürece yaklaşımı paylaşıldı ve deprem bölgesindeki sivil örgütlerle dayanışmanın önemi vurgulandı.  

6 Şubat depremlerden etkilenen kültürel mirasın korunması için yürütülen tüm çalışmalar yakından takip edildi, tarihi kentler arasında bilgi akışı sağlandı. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Adıyaman Belediyesi başkanlarıyla ÇEKÜL Evinde yapılan toplantıda ihtiyaçlar belirlendi; tarihi çarşılar, tarihi mahalleler ve kırsal mirasın yeniden ayağa kaldırılması için kısa ve uzun vadeli programlar hakkında görüş alışverişi yapıldı. ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları ekibi yıl boyunca, deprem konusunda düzenlenen toplantılara katılarak ÇEKÜL’ün doğal ve kültürel mirası koruma yaklaşımını paylaşmaya özen gösterdi. Bunlardan ikisi; Turizm ve Kültür Bakanlığı öncülüğünde Antakya’da ve İTÜ tarafından İstanbul’da düzenlenen çalıştaytı. ÇEKÜL Vakfının afet sürecinde yürüttüğü çalışmalar, taşıdığı endişeler ve koruma önerileri bu toplantılarda uzmanlarla paylaşıldı.

ÇEKÜL Anadolu Araştırmalarının Tarihi Kentler Birliği ile organize ettiği Korumada Sürdürülebilirlik Stratejisinin Oluşturulması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yol Haritası Çalıştayı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 13 Ekim’de yapıldı. Çalıştayın kapsamlı raporu ise önümüzdeki günlerde Tarihi Kentler Birliğinin web sitesinde paylaşılacak.

Deprem gündeminin dışında Karamürsel, Balıkesir ve Altınordu’da yerel yönetimler tarafından yürütülen ve planlan koruma projeleri incelendi, gönüllü uzmanların desteğiyle çalışmalara yön verildi. Galatasaray Üniversitesinin Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük dersi kapsamında öğrenci ve akademisyenlerle biraraya gelinerek Ortaköy’ün kültürel mirasının daha görünür olması için neler yapılabileceği ve ÇEKÜL’ün desteği konuşuldu.

Temsilciliklerden haberler

Uzun yıllar yürüttüğü Kemaliye ÇEKÜL temsilciliğini sağlık sorunları nedeniyle sonlandıran Hilmi Balioğlu, görevini Türkân Sarp’a devretti. Mustafa Kaya’nın ardından yeni Ürgüp ÇEKÜL Temsilcisi Bilgin Yazlık oldu. Cihat Kürkçüoğlu da Şanlıurfa ÇEKÜL Temsilciliğini Hatice Kübra İlhan’a teslim etti.

Kapadokya bölgesinin yer altı şehirleri, Kayseri ÇEKÜL temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy’un tanıtım desteğiyle 2023 yılında da gündemden düşmedi. Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas’ta, Mimar Sinan’ın eviyle aynı sokakta bulunan 2 bin yıllık yer altı şehri yerel ve ulusal basında geniş yer kapladı.

Tüm Haberler