Simge Yapılar Geleceğe Taşınıyor
Mudanya Belediyesi, kentin simge yapılarını geleceğe taşıyor. Tarihi ve kültürel mirası koruma çalışmaları kapsamında kentte bulunan simge yapıları kamulaştıran Mudanya Belediyesi, bu yapıları geleceğe taşımak üzere bir dizi çalışma başlattı. Geçtiğimiz ay Marmara Bölgesinin tarihi kentlerine ev sahipliği yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, hem TKB Mudanya Bölge Toplantısı hem de Tirilye Çalışayı kapsamında düzenlenen panellerde yaptığı konuşmalarla kentin tarihi dokusunu ayağa kaldırma ve yaşatma kararlılığının altını çizmişti. Kentte uzun yıllardır koruma çalışmalarını sürdüren, ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu da inceleme gezileriyle kentin simge yapıları ve bu yapılar üzerinde yoğunlaşan projeler hakkında bilgiler vererek, halihazırda sürdürülen çalışmaların seyrini aktarmıştı.
Mudanya’nın UNESCO Hedefi
Mudanya'nın tarihi değerlerini gün yüzüne çıkaracak proje kapsamında Tirilye’deki tarihi zeytinyağı fabrikası, Perili Ev, Tüccar Evi, Dündar Evi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan, Tirilye’nin simge evi ile açık hava müzesine dönüştürülmek istenen Girit Mahallesinde belirlenen sivil mimari örneği konakların kamulaştırılma çalışmalarına başlandı.
Mudanya’nın geleceğini sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel değerleri koruyarak şekillendiren Mudanya Belediyesi, çalışmalarını, UNESCO Dünya Mirası hedefiyle sürdürüyor. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Toplam 20 hektar alanda bin 43 parselde 857 yapının bulunduğu Tirilye’de uygulanacak restorasyon çalışmalarıyla Tirilye’deki kültür rotası ayağa kalkacak. Yerelden evrensele bir koruma sürecini hayata geçirirken, Tirilye’yi Cittaslow ağına katacak, Böylelikle UNESCO Dünya Mirası Listesine girmemizin ilk adımını da atmış olacağız. Kamulaştırmayla birlikte aslına uygun şekilde yürütülecek restorasyon çalışmaları kapsamında kentin önemli tarihi yapıları yeni işlevleriyle hizmete açılacak. Mudanya, tarihiyle, kültürüyle ve benzersiz doğasıyla yaşamaya devam edecek,” dedi. Kent, Eylül ayı başında ÇEKÜL Vakfı ve TKB öncülüğünde bir kültür haftasına ev sahipliği yapmış, farklı alanlardan uzmanların ve kentlilerin katılımıyla tüm proje ve beklentileri birarada ele alma ve tartışma fırsatı bulmuştu.