Kültür Elçileri bu yıl yöresel yemekleri araştırdı
12 yaşında olmak kendini, arkadaşlarını, sokağını, yaşadığın kenti ve öğrendiğin,hayatına giren her şeyi soyut olarak yorumlamaya başlayabilmek demek. Karşılaştırma, değerlendirme yapabilmek, sorgulayabilmek, yeni bir düşünüş şekli geliştirebilmek demek. İlk Kültür Elçilerimiz artık üniversiteye gidiyor. Bu yıl eğitim alan Kültür Elçilerimiz ise 12 yaşında…
Onlar, doğal miras, kent mimarisi, yaşam kültürü, arkeoloji ana başlıklarında, uygulamalı yoğun bir eğitimin ardından kentlerinin Kültür Elçisi oldu. 20 kentten 500 gönüllü çocuk ve onlara gönüllü eşlik eden öğretmenleri eğitimlerin ardından çalışmaya devam etti. Bu yıl yöresel yemekler üzerine bir araştırma süreci geçiren Kültür Elçileri’nin çalışmalarından işte birkaç örnek:
Adana
Adana Kültür Elçileri sürdürülebilirlik kapsamında eğitimin bir parçası olan “Abi-Abla etkinliği”ni kendi okullarında uyguladı. Meryem Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu öğrencisi olan Kültür Elçileri, alt sınıflarıyla öğrendiklerini paylaştı. Farkındalık yaratmak için okul panosunda hazırladıkları eğitim notları, fotoğraflar ve afişleri paylaştı. Ayrıca Adana’nın yöresel lezzetlerini araştırarak bir doküman yayınlayan Kültür Elçileri bir de “Adana ve Ben” isimli resim yarışması düzenledi. Yarışmaya katılan Meryem Abdurrahim Gizer Okulu öğrencileri pastel boyalarıyla Adana’nın saat kulesi, taş köprüsü, kebabı, Sabancı Merkez Camisi, pamuğu ve Seyhan Nehri’ni çizdi.
Enez
Yunan sınırı ilçemiz Enez’deki Kültür Elçileri, yörenin zengin mutfağını araştırıp bizlerle paylaştı. Balkan ve muacır yemekleri olarak bilinen birçok yöresel tat, özel bilgi ve tariflerle kayıt altına alındı. Elbasan tava, ciğer tava, rumeli beğendisi, bıldırcınlı patlıcan gibi yöresel yemekler bir sunumda bir araya getirildi. Cumhuriyet ve Atatürk İlköğretim Okulu’ndaki Kültür Elçilerimizi tebrik ediyoruz.
Gaziantep
Gazinatep kenti de bildiğiniz gibi tarihi ve kültürel değerleri zengin kentlerimizden. Gaziantep Şehit Adem Yavuz İlköğretim Okulu’ndaki Kültür Elçilerimiz de kentlerindeki bu zenginliği, eğitimlerin ardından yaptıkları araştırmalarla arkadaşlarıyla paylaştı. Etli fırık pilavı gibi kente özgü yöresel yemeklerin yapılışını, malzemelerini büyüklerinden dinleyerek notlar çıkardılar. Yaptıkları toplantılarla aldıkları tarifleri karşılaştırarak en doğru halleriyle belgelediler.
Ödemiş
Ödemiş Zafer İlköğretim Oku’nda da hummalı bir çalışma yapıldı. Bu kez yapılan araştırmayla tarifleri hazırlanan yöresel yemeklerin bir arada toplandığı bir broşür hazırlandı. Ödemiş Kültür Elçileri, özellikle düğün yemeklerini belgeledi.
Şimdi bütün yıl çalışan, 20 kentteki ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri’ni İstanbul Buluşmaları için sabırsızlıkla bekliyoruz…