Ana içeriğe atla

96 çocuk kentleriyle tanıştı

13.03.2012

Kültür Elçileri Projesi kapsamında yürüttüğümüz kültürel miras eğitimleri dört kentte daha tamamlandı. Kula, Yatağan, Silifke ve Aydın’da 96 öğrenci kentlerinin “Kültür Elçisi” oldu.

Onlar artık kentlerinden sorumlu. Çünkü yaşadıkları kentin doğal, kültürel, arkeolojik ve yaşam kültürü değerlerini ve kenti kent yapan bu özelliklerin neden yaşaması gerektiğini öğrendiler. Aydın’da antik kentlerle birlikte korunan zeytin ağaçları, Yatağan’ın Katrancı köyündeki ahşap balkonlu evleri, Kula’da bazaltla korunmuş ilk insanların ayak izi örnekleri, Silifke’nin Aya Tekla Kilisesi gibi kentlerin simgeleşmiş ve aslında pek çoğunun bilmediği özellikleri de eğitimlerde yerel uzmanlar tarafından anlatıldı.

Kültürel farklılıklar, çeşitlilikler ülke haritası üzerinden incelenerek, yüzyıllardır Anadolu topraklarında yaşamış uygarlıklardan günümüze taşınan ve gelenekselleşen yaşam biçimleri, diller, dinler, şiveler, kıyafetler, yeme içme kültürleri, bölgeye göre değişen mimari özellikler gibi pek çok farklı başlık “kültür” kavramı içinde ele alındı; kültürün değişen, gelişen bir kavram olduğu anlatıldı.

Kültür Elçisi olan çocuklar, oluşturulan çalışma gruplarında kentleri için projeler üretmeye devam edecek. 

Aydın Nysa antik kenti

Yatağan evleri incelendi

 Kula Kybele kaya anıtı

Silifke Aya Tekla Kilisesi

 

 

Tüm Haberler