Ana içeriğe atla
Kentsel Mirasın Korunması ve Muratpaşa Örneği

Kentsel Mirasın Korunması ve Muratpaşa Örneği

21.11.2019

ÇEKÜL Akademinin Alanda Eğitimler Programının son eğitimi, 6-8 Kasım tarihleri arasında Muratpaşa’da yapıldı. YAPEX Fuarı ile kesişen bu eğitim süresince, katılımcılar hem Alanda Eğitimler Programına katıldı hem de YAPEX Fuar alanında belediye stantlarını gezerek, belediyelerin fuarda görevli uzmanlarına projeleri hakkında doğrudan soru sorma fırsatı buldu.

“Bütüncül Koruma Sürecinde Kentsel Mirasın Yönetimi; Muratpaşa Örneği” başlıklı eğitimine Melikgazi, Talas, Buldan, Kartal, Taraklı, Amasya, Muratpaşa, Ödemiş, Düzce, Çankırı, Gebze, Silivri, Sarıyer, Nizip belediyeleri ile Trabzon, Muğla, Mardin, Adana ve Antalya büyükşehir belediyelerinden uzmanlar katıldı. 

Antalya’nın en eski yerleşim yerlerinden olan Kaleiçi’ni de sınırları içinde bulunduran Muratpaşa Belediyesinin yoğun turizm baskısı altında kentsel ve arkeolojik sit alanındaki sokak sağlıklaştırma, yapı ölçeğindeki restorasyonlar ve işlevlendirme çalışmaları hakkında bilgi vermeyi ve tecrübe paylaşımını amaçlayan program, Nâzım Hikmet Kongre ve Fuar Merkezi salonunda yapılan sunumlarla başladı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Burhan Varkıvanç “Antik Çağ ve Bizans Döneminde Kaleiçi” başlıklı sunumunda, Kaleiçi ile birlikte Antalya’nın kuruluşunu anlattı; kuruluş dönemlerinin mimari örneklerini ve koruma çalışmalarını aktardı. Bu ilk sunumu, Manavgat Belediyesi Başkan Yardımcısı, mimar Hâkime Yılmaz ile bir dönem Antalya Bölge Kurulu Müdürlüğü görevlerini sürdürmüş olan, ÇEKÜL Akademi eğitmeni, mimar Bülent Baykal’ın sunumları izledi. Kaleiçi Planlama Sürecinin anlatıldığı bu sunumda, Antalya’nın tarihi kent merkezinde yer alan Kaleiçi’nin konumuyla, geçmişten bugüne birçok imar planı revizyonu geçirdiği belirtildi.

Yüksek mimar Burcu Yazar ise “Turizmin Tarihi Dokulara Etkisi” konulu sunumunda turizm politikalarına değindi; koruma ve turizm etkileşimiyle ilgili bilgiler verdi. Sunumların ardından Değirmenönü Kültür Merkezi ile Antalya’nın ilk elektrik santrali ziyaret edildi.

Muratpaşa’daki inceleme gezileri, eğitimin ikinci gününde de devam etti. Kaleiçi kentsel sit ile tescilli anıtsal ve sivil mimarlık örneklerini inceleyen katılımcılar, Hadrianus Kapısından başlayarak Kaleiçi surlarının güneyinde ve en uç noktada bulunan, 14 metre yüksekliğindeki Hıdırlık Kulesine kadar olan alan, uzmanlar eşliğinde gezdi. MS 5. yüzyılda Bizanslılar tarafından Panaghia Kilisesi adıyla inşa edilen ve günümüzde Kesik Minare adını alan dini yapı, Kaleiçi kentsel sit alanında bulunan ve tescilli iki Osmanlı yapısından oluşan Etnografya Müzesi ile Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi gezi noktaları arasında yer aldı.

ÇEKÜL Akademi Muratpaşa eğitimi, Antalya Arkeoloji Müzesi ziyareti ve YAPEX Fuarında ÇEKÜL Vakfı standında düzenlenen sertifika töreniyle tamamlandı. Katılımcılar, sertifikalarını ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, ÇEKÜL Yönetim Kurulu üyesi Hasan Özgen ve Akademi uzmanlarının elinden aldı.

 

ÇEKÜL Akademi Alanda Eğitimler Programı 2020 Bahar Dönemiyle devam edecek.

Tüm Haberler