Kayseri’de Geleceğe Dönük Çalışmalar
Kayseri’de geleceğe dönük çalışmalar
Mimar Sinan, 431’inci ölüm yıldönümünde, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 8-12 Nisan tarihleri arasında bir dizi etkinlikle anıldı. Anma etkinlikleri, 8 Nisan’da Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda Dünya Durdukça belgeselinden bir bölümün gösterimi ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in konuşmacı olduğu “Mimar Sinan’dan Sonra Biz Neredeyiz?” konulu konferansla başladı.
Konferansın ardından Kayseri Valisi, Kayseri Büyükşehir ve ilçe belediyelerin başkanları, oda temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla kentteki koruma çalışmalarının bütüncül değerlendirilmesi için bir toplantı düzenlendi. Prof. Dr. Metin Sözen toplantıda, Kayseri ve çevresi için genel bir projeksiyon oluşturarak, doğal ve kültürel mirasının korunmasına yönelik hangi adımların atılması gerektiğini özetledi ve beklentilerini aktardı.
Anma etkinliklerinin ikinci günü Mimar Sinan’ın doğduğu kent olan Ağırnas’da devam etti. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Osman Özsoy, Kayseri Mimarlar Odası, öğrenciler ve Kayserililerin yoğun katılımıyla afiş yarışmasından, panele pek çok etkinlik düzenlendi.
Etkinlikler kapsamında 9 Nisan’da ziyaret edilen; Mimar Sinan’ın doğduğu evin de bulunduğu, açık hava müzesi niteliğindeki Ağırnas, 2014 yılından bu yana Melikgazi Belediyesinin ÇEKÜL uzman heyetinin desteğiyle yürüttüğü koruma çalışmalarıyla kültürel mirasını yaşatıyor. Aynı gün, restorasyonu yapılarak yeniden işlevlendirilen Talas Amerikan Kolejine de gidildi.
Kent projelerine yaklaşımlar
Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy ve şehir plancısı Ahmet Altun, ÇEKÜL Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Osman Özsoy, mimar Serdar Altuntuğ eşliğinde kent projelerini değerlendirmek üzere inceleme gezisi yaptı. Gezi kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesinin geleceğe dönük planları ele alındı ve Koramaz Vadisi için yol haritası çizildi. Kentte sürdürülecek kültür öncelikli çalışmaları destekleyen ÇEKÜL heyeti, Kayseri Kalesinin devam eden restorasyonu ile kale içindeki Arkeoloji Müzesi binasının inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Kayseri gezisinde incelenen bir diğer tarihi odak ise, 24 saat açık bir kütüphane olarak işlevlendirilmek üzere restorasyonu devam eden Meryem Ana Kilisesi oldu.
Koramaz Vadisi ve gelecek hedefleri
ÇEKÜL Kayseri Bölge Koordinatörü Osman Özsoy’un doğrudan takip ettiği Koramaz Vadisinindeki envanter ve koruma çalışmaları ise sürüyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Obruk Mağara Araştırma Grubu ve ÇEKÜL Vakfı ortaklığında 5 yıldır devam eden yer altı çalışmalarıyla da gündemde olan Koramaz Vadisi; kırsal mirası, yer altı kentleri, fosil yatakları, somut ve somut olmayan kültürel mirası, doğal mirası ve Kültepe Ören Yeri ile çok katmanlı bir kültür havzası. 12 km uzunluğuna sahip bir deprem kırığı oluşumu olan ve üzerinde yerleşim yerlerinin bulunduğu Koramaz Vadisi, UNESCO Dünya Mirası Aday Listesine girmek için de dosya hazırlıklarını tamamlamak üzere. ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliğinin, yoğun çalışma yürütmeye karar verdiği Kayseri ve çevresi, tüm katmanlarıyla ele alınacak. Kayseri Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde doğa ve kültür odaklı koruma programları hazırlanacak.