Ana içeriğe atla
Hakediş Dosyaları Nasıl Hazırlanır?

Hakediş Dosyaları Nasıl Hazırlanır?

11.08.2020

Salgın nedeniyle ara verilen ÇEKÜL Akademi eğitimleri yeniden başladı. Restorasyon Uzmanı İsmail Önel eğitmenliğindeki “Restorasyon İşlerinde İhale Süreci ve Hakediş Uygulamaları”, 22-24 Temmuz’da Şerifler Yalısında yapıldı. Eğitime, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beykoz ve Talas belediyelerinden eski eser restorasyon ihale süreçleriyle ilgilenen uzmanlar katıldı.

Tek yapı, anıtsal ya da sivil mimarlık örneklerinin restorasyon uygulama ihale sürecinde yerel yönetimlerde ilgili birimin kontrolörlüğü tarafından yapılan hakediş dosyalarının nasıl hazırlandığı, yaşanan sıkıntılar ve dosyada olması gereken özellikler paylaşıldı.

Fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak düzenlenen eğitimde, Restorasyon Uzmanı İsmail Önel, restorasyon uygulama sürecinde hazırlanan hakediş dosyası ile ilgili yönetmelik ve şartnamelere, hakediş dosyasında olması gereken evraklara; restorasyon uygulama işinin süresi, işin bedeli, restorasyon şantiye kontrolörlüğünün raporu, inşaat, elektrik, mekanik ve nakliye işlerine ait imalatlar, fotoğraf albümü gibi bilgilerin yer aldığı dokümanlara ait bilgiler verdi. Hakedişin hazırlanmasında birçok program kullanıldığına değinen Önel, hem idarecinin (kontrolör) hem de müteahhitin (yüklenici) hakediş konusuna nasıl yaklaştığını aktardı.  Şantiye denetimlerinde karşılaşılan ve sık yapılan hataları örneklerle anlattı.

Eğitime katılan uzmanlar, örnek  restorasyon uygulama projelerinin hakkedişlerini detaylarıyla inceledi ve fikir alışverişi yaparak karşılaştıkları sorunları paylaştı. Genel değerlendirme ve sertifika töreninin ardından program sona erdi.

Tarihi Kentler Birliği Kentsel Koruma Kapsamındaki eğitimler, Ağustos ayında da devam edecek. Detaylı bilgiye, https://www.tarihikentlerbirligi.org/tkb-kulturel-ve-kentsel-koruma-egitimleri-2020-1/ ulaşabilirsiniz.

Tüm Haberler