Duyularla Yolculuk: Pazar Pazar Gezelim
Agoralardan, Osmanlı pazarlarına, Bizans döneminden günümüze duyularla yolculuğa çıktık. Fatih Kadınlar Pazarı’nda Anadolu’nun dört bir köşesinden gelen lezzetleri keşfettik. Zeyrek’in kuruluşu, geçirdiği yangınlar, göç ve yaşanan değişimi uzmanlardan dinledik.
ÇEKÜL Akademi’nin kişisel gelişim seminerleri “Duyularla Yolculuk Eğitim Dizisi”nin ikincisi “Pazar Pazar Gezelim” seminerinde, antik çağlardan başlayan “pazar kültürünü” farklı yönleriyle yerinde inceledik.
Zeyrek’teki Fatih Kadınlar Pazarı, seminerin ana mekânıydı. Farklı meslek ve yaş gurubundan katılımcıların takip ettiği seminer, Slow Food Yağmur Böreği Birliği uzmanlarının desteğiyle yapıldı. Fatih kıraathanesinde “sabah çayı” ile başlayan seminerde, kahvede oturanların da katılımı ve paylaşımıyla Zeyrek anlatıldı. Kadınlar Pazarı örneğinden hareketle, tarihi süreçte açık pazarlardan kapalı pazarlara geçiş, yerel pazarlar, yemek kültürü gibi yaşam kültürü ögelerine değinildi. Ardından Zeyrek’i yakından tanımak için sokaklarında bir gezintiye çıkıldı; sayısı günümüzde oldukça azalmış ahşap sivil mimarlık örnekleri, Zeyrek Kilise-Camisi, Bozdoğan Kemeri ve Kadınlar Pazarı…
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerine ait bıttım sabunundan kavun çekirdeğine, ateşte yakılarak temizlenmiş kelle paçadan peksimete, kurutma dolmalardan karakovan balına, inci kefalinden, içinde glikoz bulunmayan organik cevizli sucuğa; 5-6 ay küp içinde toprağın altında bekletilen Van’ın otlu peyniri, Siirt fıstığı, kurutulmuş çökelekten yapılan ve ayran haline getirildiğinde çeşitli yemekleri yapılabilen kurut, arasına ceviz koyulan Ergani üzüm pestili, Pervari balı gibi pek çok yöresel lezzet uzmanlar tarafından anlatıldı, iyi ve kötü ürün nasıl ayırt edilir ip uçları verildi.
“Pazar Pazar Gezelim” seminerinde ayrıca Siirt ve Bitlis yöresine ait yemekler ikram edildi. Farklı ürünlerin tadımlarıyla sona eren seminerde katılımcılar, İstanbul’un önemli semtlerinden Zeyrek ve Anadolu coğrafyasının bin bir çeşit ürünüyle tanışma fırsatı buldu.
Bir sonraki “Duyularla Yolculuk” semineri 17 Aralık’ta yapılacak. “Tarihi Mekânlar, Tarihi Lokantalar” başlıklı seminer hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.cekulvakfi.org.tr/proje/tarihi-mekanlar-tarihi-lokantalar linkinden ulaşabilirsiniz.