Ana içeriğe atla

Arkeolojik alanlarda yönetim planı ve arkeopark uygulamaları

24.04.2012

Arkeolojik kültürel miras, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin gündemine girdi. Geçen ay Denizli’de buluşan TKB üyeleri, Laodikya antik kentinde yürütülen kazı çalışmaları örneğinden hareketle, belediyelerin neler yapabilecekleri konusunu irdeledi; örnekleri değerlendirdi.

ÇEKÜL Akademi’nin TKB işbirliği ile hazırladığı kültürel ve kentsel koruma eğitimleri ile arkeolojik mirasın belediyelerin koruma çalışmalarındaki öncelikleri arasında yerini alması hedefleniyor. “Tarihi Kentlerde Arkeolojik Alanlar, Kültürel Miras Yönetimi ve Arkeopark Uygulamaları” başlıklı eğitime Konya, Adana, Eyüp, Amasra, Eskişehir, Silivri, İBB, Fatih, Osmangazi, Vize, Çatalca ve Bornova belediyelerinin koruma ve kültür alanında çalışan uzmanları ve KUDEB ekip üyeleri katıldı.

ÇEKÜL Akademi uzmanlarından Doç Dr. Necmi Karul arkeoloji, geçmiş zaman algısı, tarihöncesi dönemde Anadolu, Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağ arkeolojisi, kültürel miras ve yönetimi, dünyada kültürel miras kavramı ve devletin rolü başlıklarında katılımcıları bilgilendirdi. İlk gün Şerifler Yalısı’nda başlayan eğitim, ikinci gün Bursa Aktopraklık kazı alanı ve arkeopark incelemesiyle devam etti. Üçüncü gün ise Türkiye’de arkeolojik sit, tarihöncesi alanlarda koruma ve teşhir örnekleri ve uygulamaları, koruma sürecinde toplumsal katılım ve sürdürebilirlik başlıklarında bilgiler verildi. Eğitimde, kültürel mirasın toplumsal kimliğe katacağı zenginlik vurgulanarak, arkeolojik alanların belediyelerin desteğiyle nasıl korunması gerektiğine dikkat çekildi.

Tüm Haberler