Ana içeriğe atla

Alan Yönetimi: Birlikte Yönetme Modeli Eğitimi

23.05.2012

ÇEKÜL Akademi tarafından hazırlanan "TKB Alanda Eğitim Programı” Gaziantep ile devam etti. İkinci eğitimin konusu “Alan Yönetimi: Birlikte Yönetme Modeli Eğitimi” oldu.

Selçuk, Konya, Tarsus, Azdavay, Eskişehir, Havsa, Seferihisar, Nallıhan, Gölcük, Osmancık, Bornova, Kalecik, Selçuklu, Antalya, Mardin, İstanbul, Bolu, Adana, Diyarbakır ve Bergama belediyelerinin koruma alanında çalışan birim yöneticileri ve uzmanları, KUDEB ekip üyeleri, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, Diyarbakır Vali Yardımcısı Mustafa Can, Diyarbakır Kültür ve Turizm İl Müdürü M.Tevfik Arıtürk ile Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek’in de katıldığı eğitim üç gün sürdü. Yerel yönetimlerde, özellikle kültür mirasını koruma amaçlı kullanılan alan yönetiminin yasal çerçevesi,  uygulanmasının önündeki engeller ile uygulamaya ilişkin çözümler konusunda bilgi verildi.

 

Edirne Alan Yönetimi eski başkanı, Edirne Belediyesi Meclis Üyesi, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Namık Döleneken “Değişen dünya ve yeni aktörler”, “Statükonun direnci”, “Katılım mı? Birlikte yönetim mi?” başlıklı sunumlar yaparak katılımcılarla bilgi ve tecrübelerini paylaştı.  Bergama UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Biriminden kamu yönetim uzmanı Yaşagül Ekinci ise “Alan Yönetimi’nde yasal çerçeve”, “Selimiye Camisi ve Külliyesi UNESCO süreci” konularında bilgi aktardı. Eğitime konuk eğitmen olarak katılan Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube Müdürü Kıvılcım Neşe Akdoğan, Türkiye ve dünyadan örnekler sundu.

Eğitim, ikinci ve üçüncü günü yapılan alan gezileriyle ve yerinde anlatımlarla devam etti. ÇEKÜL Gaziantep temsilcisi mimar Zafer Okuducu eşliğinde Gaziler Caddesi, Şirehan, Tuz Hanı, Savaş Müzesi, Seyh Fethullah Camisi, Pişirici Sokak, Pişirici Mescidi, Mevlevihane, Tahmis Kahvesi, Tütün Han, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gümrük Han, Uzun Çarşı, Millet Hanı, Hışva Han, Mutfak Müzesi – Akademi, Havra, Çamurcu Sokak, Kale ve çevresi, Panorama Müzesi, Butik Otel, Naib Hamamı, 14 Şehit Anıtı, Bakır Eserler Müzesi, Dereboyu Caddesi, Gaziantep Kent Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Kurtuluş Camisi, Hıdır Sokak ve Bey Mahallesi incelendi.

Katılımcıların sertifikaları Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey tarafından Zeugma Mozaik Müzesi incelemesi sırasında takdim edildi. Son gün değerlendirmesi ise Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Alan Yönetimi: Birlikte Yönetme Modeli eğitiminin ardından,  katılan yerel yönetim temsilcilerinin, alan yönetimi konusunda kazandıkları bilgileri kendi görev alanlarında katılımcı bir model oluşturarak uygulaması bekleniyor.

 

Tüm Haberler