İklim Krizinin Ağır Sonucu: Seller | ÇEKÜL

İklim Krizinin Ağır Sonucu: Seller

29.07.2023

Her geçen yıl şiddetini artıran ve sıklaşan doğa olayları, iklim krizi gerçekliği hakkında somut önlemler alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Geçen haftalarda Karadeniz Bölgesinde dramatik şekilde artan yağışlarla Kastamonu, Çorum, Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Zonguldak, Samsun, Giresun ve Ordu’da yaşam felç oldu; pek çok kişi yaralandı ve büyük maddi hasarlar oluştu. Aynı haftalarda yangın haberleri de çoğaldı. Çanakkale’de başlayan yangınlara Kemer, Ödemiş, Aydın, Kahramanmaraş ve Manisa’daki yangınlar eklendi. Yangınlar söndürülmüş olsa bile bölgedeki canlı türlerinin ve doğal mirasın gördüğü zarar uzun süre devam edecek.

Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı tarafından hazırlanan, 2022 yılında yayımlanan İklim Krizinde Dayanıklılık İçin Kaynak Olarak “Miras” raporunda; Türkiye’de kuraklığa, sellere ve kendiliğinden çıkan yangınlara neden olan iklimsel etkilerin, sektörlere ve bölgelere özel görece şiddeti değerlendirildi. Buna göre:

  • Yerleşmelerin ekonomik, mekânsal ve toplumsal risklere karşı dayanıklılığı için öncelikle, sistemlerin nasıl kurgulanması gerektiği tartışılmalı. Kamusal sistemlerin tasarımında eşitlik, erişilebilirlik, etkileşim gibi ilkelere dikkat edilmeli.

  • Geleneksel yaşam kültürü, yaşam alanlarımızda bize yol gösteren yaşamsal deneyimleri barındırır. Afetlerde geleneksel yerleşimlerin minimum zarar aldığını görüyoruz.

  • Afetlerin felakete dönüşmesinin tek suçlusu küresel iklim değişikliği değildir. Var olan plansızlığı, çarpık kentleşmeyi, doğayla uyumlu olmayan ve bilimsellikten uzak yaklaşımların sonuçlarını açıklamaz.

  • Sivil toplumun birleştirici gücüne ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan böylesi bir kriz zamanında mümkün olan en hızlı şekilde yaşam alanlarımıza sahip çıkmalıyız.

Tüm canlılar için güvenli bir yaşam ortamı sağlayan ve aynı zamanda bilimsel verileri gözeten koruma ve kültür öncelikli çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyor, tüm yetkili kişi ve kurumları, iklim krizine yönelik çözümleri önceliklendirmeye davet ediyoruz.

İklim Krizinde Dayanıklılık İçin Kaynak Olarak Kültürel “Miras” raporunu okuyun: https://www.tarihikentlerbirligi.org/yayinlar/