Plastiksiz Bir Dünya İçin Acil Çağrı! | ÇEKÜL

Plastiksiz Bir Dünya İçin Acil Çağrı!

22.04.2024

İnsanlık, küresel olarak tüm yanlış rekorları kırıyor. Gezegenimiz baskı altında. 1 milyondan fazla canlı şu an yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kimyasallar toprağımızı ve suyumuzu kirletiyor; kirli hava, mikroplastikler ise artık her yerde. 

Bugün, Dünya Günü!

Dünya Günü bize biyoçeşitlilik kaybının, iklim krizinin ve kimyasal kirliliğin geldiği boyutları hatırlatıyor, harekete geçmemiz için hepimizi uyarıyor.

EARTHDAY.ORG bu yıl insanın, gezegenin sağlığı için plastik kirliliğini ana tema olarak belirledi ve dünyadaki tüm plastiğe son vermek için önemli bir imza kampanyası başlattı:

Bu kampanya ile Birleşmiş Milletler üyelerinin "Küresel Plastik Anlaşması"nı imzalaması talep ediliyor. 2040 yılına kadar tüm plastik üretiminde %60'lık bir azalmanın taahhüt edilmesi isteniyor.

TALEP EDİYORUZ!

Plastik kirliliği küresel çözüm gerektiren bir sorun. Ulusal sınırları aşan, dünyadaki her milleti ve vatandaşı etkileyen, acil harekete geçmemizi gerektiren bir konu. Kararlı davranmak, Birleşmiş Milletler üyelerinin ve hükümetlerin en önemli sorumluluğu.

  • Tüm tek kullanımlık plastikler hızla kullanımdan kaldırılmalı.

  • Plastiksiz bir dünya için yenilikçi teknolojilere yatırım yapılmalı.

  • Küresel Plastik Anlaşması, BM üyeleri tarafından acilen imzalanmalı.

  • 2040 yılına kadar tüm fosil yakıt bazlı plastik üretiminde %60 azalmalı.

İmza kampanyasına katıl: https://action.earthday.org/global-plastics-treatyV

Kampanyada yer alan diğer önemli maddeler ise şöyle:

  • Plastik atık ihracatının yasaklanması

  • Plastik atıkların yakılmasına son verilmesi

  • Plastik kirliliğine son verilmesi konusunda halkın bilgilendirilmesi; eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması

Daha fazla bilgi ve eylem adımları için: https://www.earthday.org/earth-day-2024/

ÇEKÜL Bilgi Ağacı, hazırladığı tüm atölye ve eğitimlerinde gezegenimizin daha sağlıklı olması için pek çok konuyu vurguluyor. Öğrenciler, öğretmenler ve kurumların bu konuda bilinçlenmesi için etkin içerikler hazırlıyor. İncelemek için: https://www.cekulvakfi.org.tr/proje/yuz-yuze-ve-cevrimici-egitim-programlarimiz