Ana içeriğe atla
ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Ocak Bülteni

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Ocak Bülteni

Orta Doğu-Osmanlı Coğrafyası Kartpostalları

Tarihi Kentler Birliği tarafından Lübnan’dan toplanan ve ÇEKÜL Vakfı tarafından tercümesiyle sayısallaştırma işlemi yapılan Orta Doğu-Osmanlı Coğrafyası Kartpostalları Koleksiyonu, farklı ülke ve kentlere ait, tanımlı 10 bin 700 kartpostaldan oluşuyor. İngilizce, Macarca, Almanca, Osmanlıca, İtalyanca, Fransızca gibi çok dilli olan kartpostallar; ait oldukları coğrafyayla döneme, metinleri ve pulları aracılığıyla ışık tutuyor. Koleksiyonun yüzde sekseni aileler arasındaki haberleşme örneklerini yansıtıyor ve dönemin sosyal, aile yapısını ortaya koyuyor. Kartpostallar, ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Dijital Arşivinde araştırmacıların erişimine açık.

Kartpostalların bibliyografik kayıtları ve görsellerine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Villanueva Kütüphanesi, Kolombiya

Kolombiya Hükümetinin sosyal eşitlik projeleri kapsamında oluşturduğu kütüphanelere bir yenisi daha katıldı. “Ulusal Okuma ve Kütüphane Planı” adıyla, Villanueva şehrinde kurulan kütüphanenin tasarımında öncelik, binanın bölgeye “tepeden” inmiş gibi görünmemesini sağlamak olmuş. Yapının mimarisi, kütüphaneyi bölgeden soyutlamaktansa, yapıyı bu bölgeyle bütünleştirmeyi amaçlıyor. Yapıda kullanılan taşlar ve çakıllar, yakındaki bir nehirden alınmış. Bu doğal malzemeler, çimento ve beton kullanılarak birbirine tutturulmuş. Plana göre, Kolombiya’da “okuyan bir halk” yaratmak için kuvvetli bir hareket başlamış durumda.

Hrant Dink Vakfı Kütüphanesi

Hrant Dink Vakfı Kütüphanesi, kuruluşundan bu yana vakfın çatısı altında toplanan kitaplardan oluşuyor. Ermenice başta olmak üzere, kütüphanede Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, Osmanlıca, Yunanca ve İtalyanca kitaplar bulunuyor. Anadolu ve İstanbul şehirlerini kapsayan çalışmaları içeren tarihi, kültürel kitaplar; halk edebiyatı incelemelerini içeren kitaplar ve anı kitapları gibi koleksiyonların yanı sıra “söylem” ve “ayrımcılık” kavramlarına dair Türkçe ve İngilizce kaynakların bulunduğu Asulis Koleksiyonu da kütüphanede yer alıyor. Hrant Dink Vakfı Kütüphanesi; Türkiye’de azınlıklar, Ermeni Araştırmaları, Ermeni tarihi, kültürü, dili, edebiyatı gibi konulardaki kitap ve arşiv belgelerini bağış olarak kabul ediyor.

Kitaplıktan Seçkiler
 

Kazdağları’nın Şifalı Bitkileri

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yayımladığı Kazdağları’nın Şifalı Bitkileri Prof. Dr. Fatih Satıl, Prof. Dr. Gülendam Tümen ve Prof. Dr. Selami Selvi tarafından kaleme alındı. Kitap hem bir sözlü tarih çalışması hem de bilimsel verilerle desteklenmiş bir kaynak. Kitapta her bitkinin bilimsel ve yerel adları bulunmakla beraber, isimlerin Türkçe-İngilizce karşılıklarına da yer veriliyor. Kitabın diğer önemli özelliği; bitkilerin şifalı taraflarının dışında, muhtemel olumsuz etkilere de dikkat çekilmesi. Kitapta 115 adet bitki yer alıyor.

 

Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Somut Olmayan Kültürel Mirası

Somut olmayan kültürel mirası en iyi yansıtan çalışmalardan biri olan kitap, sözlü tarihin derlenip metne dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ile Somut Olmayan Kültürel Miras Derneğinin desteğiyle, Kızılırmak Deltasında yapılan araştırmanın tüm detayları bu kaynakta biraraya getirildi. Toplamda 3 ilçeden 400 kişiyle görüşülerek derlenen sözlü gelenekler ve anlatımlar, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar (ritüeller ve şölenler), doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, el sanatları hakkındaki pek çok bilgiye bu kitaptan ulaşmak mümkün.

 

İklim Krizi ve Türkiye

Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliği müzakerelerini Türkiye adına yürütmek üzere Başmüzakereci olarak görevlendirilmesinden sonra yüzlerce toplantıya, zirveye katıldı, ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye’nin öncelikleri, dünü, bugünü ve geleceği için mücadele etti. Yeni İnsan Yayınevinin ekoloji serisinden olan yayın, Birpınar’ın şahit olduğu süreçlerin ve bizzat yürüttüğü zorlu iklim değişikliği müzakerelerinin yansımalarını bir derleme olarak sunuyor. Kitap; iklim göçü ile Türkiye arasındaki ilişkinin, yeşil altyapıların ve küresel iklim değişikliğinin farklı açılardan ele alındığı bir kaynak.