Ana içeriğe atla

"Yerel Kimlik" yeni sayısı çıktı!

06.08.2012

ÇEKÜL Vakfı tarafından Tarihi Kentler Birliği için hazırlanan "Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik" dergisinin 30. sayısı yayımlandı.  

Editörden;

İlk yarıyıl böyle geçti

Handan Dedehayır

Bu sayımızla 2012 yılının ilk yarısını tamamlamış oluyoruz. Bu dönemde Tarihi Kentler Birliği, 2011 yılının ikinci buluşması olan Şanlıurfa toplantısında Başkan Güzelbey’in açıkladığı vaatlere sadık kalarak, yeni çalışma döneminde gerçekleştirdiği faaliyetleri neredeyse bir maratona dönüştürdü. Birçok etkinlik başdöndürücü bir çalışma temposu içinde eşzamanlı sürdürüldü.  

Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan Aksaray Buluşması aynı zamanda yılın ilk meclis toplantısına da ev sahipliği yaptı. Başkan Güzelbey’den sonra söz alan TKB Genel Sekreteri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, meclis üyelerine başkanlık seçiminden bugüne, gerçekleştirilenler ilgili bir sunum yaptı. Yedi başlık altında toplanan etkinliklere ilişkin bilgiler, izleyiciler tarafından dikkatle izlendi ve büyük ilgiyle karşılandı. Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisi bütün etkinlikleri yakından takip ederek TKB üyelerinin ve koruma camiasının bilgilerine sunmaya özen gösteriyor. 2012 yılının ilk yarısında gerçekleşenler bu nedenle okuyucularımızın çok da yabancısı değil. Yine de belleklerimizi tazelemek adına bir ufuk turu yapabiliriz.

  1. Seminer ve Buluşmalar: Yeni çalışma döneminde 2 seminer ve 2 buluşma gerçekleştirildi. Şanlıurfa Buluşması (Eylül 2011), Eyüp Endüstri Mirası Semineri  (Aralık 2011), Denizli Arkeolojik Varlıklar Semineri (Mart 2012)  ve Aksaray Buluşması (Haziran 2012).
  2. Bölge Toplantıları: Aralık 2011 tarihinde Uzunköprü / Edirne’de ve Şubat 2012’de Kastamonu’da bölge toplantıları yapıldı.
  3. Yol Haritaları:  ÇEKÜL tarafından hazırlanan Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları 2012 programı için belirlenen bölgelerde; 1 çok katılımlı toplantı, 1 bilim kurulu vizyon toplantısı ve 2 çalıştaydan oluşan çalışmalar, kapsamlı bir yol haritaları raporuna dönüştürüldü. İlk yarıyılda Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ı kapsayan Trakya Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritası; Denizli, Muğla ve Aydın’ı kapsayan Altın Üçgen İşbirliği Planı çalışmaları tamamlandı ve raporları hazırlandı. Kapadokya Bölgesi’nin ilk toplantısı Aksaray’da gerçekleşti. Göller Bölgesi’nin ilk toplantısı ise Yalvaç’ta yapıldı.
  4. ÇEKÜL Akademi: ÇEKÜL Akademi 2011 bahar döneminde 141 katılımcıyla 8 eğitim; güz döneminde 113 katılımcıyla 7 eğitim gerçekleştirmiş, toplam 254 katılımcıya ulaşmıştı. 2012 yılında ise ilk yarıyılda İstanbul’da 90 katılımcıyla 6 eğitim, Gaziantep’te 91 katılımcıyla 2 alan eğitimi düzenlendi. İlk yarıyılda 181 katılımcıya ulaşılmış oldu.   
  5. Yayınlar: 2012’nin ilk yarısında yayımlanan dergimizin 2 sayısının yanı sıra TKB - ÇEKÜL ortak yayını olarak Kılavuzlar Dizisi başlatıldı ve Sürdürülebilir Kültür Turizmi kılavuzu yayımlandı.
  6. Yarışma: Ekim ayında YAPEKS Fuarı kapsamında Antalya’da yapılacak ödül töreniyle sonuçlanacak olan 2011 yılı Özendirme Yarışması’na, 48 belediye 34 proje ve 30 uygulama olmak üzere toplam 64 projeyle katıldı.
  7. Hibe Programları: 2005-2009 yılları arasında uygulanan 200 Ortak 200 Eser hibe programı bu yıl tamamlandı ve Nisan 2012’de yapılan duyuruyla 2011-2014 dönemini kapsayan 3 Yılda 300 Eser başlığıyla yeni bir program başlatıldı.

Türkiye’deki 1763 belediye birliği içinde Tarihi Kentler Birliği, böylesine bir çalışkanlıkla gerçekleştirdiği amacına yönelik çalışmalarla seçkin bir konum sahip. Bu kararlılık, Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisi ekibinin, birlik çalışmalarını izleyenlerine aktarırken duydukları sorumluluk ve heyecanı çoğaltıyor. Saygılar…    

Tüm Haberler