Yayınlarımızla Güncel Bilgiyi Paylaştık
Doğa ve kültün birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu ve bu iki önemli varlığın ancak birlikte korunduğunda toplumsal bilincin oluşabileceğini savunan ÇEKÜL Vakfı, iletişim ve yayın çalışmalarını bu ilke ekseninde sürdürüyor.
2023 yılında gündemimizin büyük bir kısmını Kahramanmaraş depremleri ve sonrasında yaşanan doğal-kültürel mirasın tahribatı; iklim krizi ve çarpık kentleşmenin neden olduğu, afet boyutuna ulaşan, can alan seller; 20 yılda 29 kez değişen Orman Kanunu; güvensiz, zehir saçan maden ocakları; zeytinlikler; Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle imara açılan ormanlar oluşturdu.
Savunma alanlarımız her yıl ne yazık ki çoğalmaya devam ediyor. Örgütlü sivil toplumun gereği olarak ürettiğimiz bilgilendirici içeriklerle kamuoyunun doğru ve bilimsel bilgiye ÇEKÜL Vakfı haberlerinden, yayınlardan, makalelerinden ulaşmasını yıl boyunca sağlamaya gayret gösterdik.
Yerel Kimlik Dergisi
Üç aylık periyotlarla yılda 4 sayı hazırladığımız Yerel Kimlik dergisinin 73, 74, 75 ve 76’ncı sayılarını yayınladık. Tarihi Kentler Birliği için hazırladığımız Yerel Kimlik, 2023 yılında da koruma hareketinin güncel başlıklarını okuyucusuyla buluşturdu; zengin dosya konularını, uzmanların kaleme aldığı makalelerle çeşitlendirdi. 6 Şubat depremlerinin ardından bilimsel bilginin rehberliğinde özel bir sayı hazırladı. Hatay’ın ve Osmangazi’nin sivil mimarisi, Kahramanmaraş merkezli deprem, Çingene Kızı Mozaiği Yerel Kimliğin kapağına taşınan konular oldu. E-dergilere ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Mirasla Birlikte Yapılanma Eylem Planı
Tarihi Kentler Birliği, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji işbirliğiyle hazırlanan Mirasla Birlikte Yapılanma Eylem Planı yayınlandı. TKB Kahramanmaraş Buluşmasında tanıtılan plan, Ali Faruk Göksu, Sıla Akalp Demirci, Sonia Irani ve Irmak Sancar Önder’den oluşan araştırma ekibi tarafından hazırlandı. Deprem bölgesinde yapılacak projelere rehberlik etmesi için sınırların ötesinde kurgulanmış, söylemlerle yaşamı uzlaştıran, kültürü öncelikleyen ve her kesimin katılımını önemseyen bu çalışmaya ulaşmak için tıklayın.
Uzmanların Kaleminden Makaleler
Fırtınaların Kültür Varlıklarına Etkisi
https://www.cekulvakfi.org.tr/makale/firtinalarin-kultur-varliklarina-etkisi
Yazan: Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman-Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü
“Türkiye’de 2020 yılı başında, fırtına ve şiddetli rüzgâr vakalarının ‘stratejik önem verme yönüyle’ doğrudan ilgili kurum ve kuruluşların gündeminde; akademik yayınlarda, hatta projelerde öncelikle yer almaması önemlidir. İklim değişikliğinin tetikleyici etkisine de bağlı olarak, son yıllarda meteorolojik kaynaklı konular ölümcül ve çok yönlü tahrip edici etkisiyle çok daha dikkat çekmektedir.”
Bellek Mekânlarının Afetlere Karşı Korunması
https://www.cekulvakfi.org.tr/makale/bellek-mekanlarinin-afetlere-karsi-korunmasi
Yazan: Ayşen Kılıç Özarslantürk, ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Koordinatörü
“Türkiye’nin de bir deprem bölgesi olduğu göz önüne alınarak kütüphane rafları duvarlara, zemine veya birbirlerine sabitlenmelidir. Binaların gün geçtikçe eskimesi de kütüphaneler için risk unsudur. Bu nedenle belli aralıklarla bina kontrolü yaptırılmalı ve teknik destekler sağlanmalıdır.”
Tüm makalelere ulaşmak için lütfen tıklayınız.
ÇEKÜL’ün Web Siteleri Arşiv Değerinde
ÇEKÜL Vakfının 5 ana başlığı olan kültürel miras, doğal miras, eğitim, örgütlenme ve tanıtım alanında sürdürdüğü çalışmalar güncel ve periyodik olarak www.cekulvakfi.org.tr adresinde; www.tarihikentlerbirligi.org adresinde, sosyal medya hesaplarında yayınlanıyor. Arşiv değeri taşıyan bu iki site dışında www.7agac.org ve www.cekuldukkan.org yine ÇEKÜL Vakfının aktif olarak güncellediği diğer iletişim araçları. Cumhuriyetimizin 100. yılına özel sürdürdüğümüz iletişim kampanası kapsamında özenle tasarladığımız www.yuzuncuyilormani.org adresi de yıl boyunca kampanyaya destek vermek isteyenlerin başlıca referans noktası oldu.
2023 yılında ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezine ek olarak ÇEKÜL’den genel haberler verdiğimiz ÇEKÜL e-bülten yayına girdi ve 2 sayı olarak yayınlandı.