Ana içeriğe atla

Tarihin sıfır noktası: Şanlıurfa

28.09.2011

Tarihi Kentler Birliği’nin bu yılki ikinci buluşması Şanlıurfa’da yapıldı. 23-25 Eylül tarihlerinde yapılan buluşmaya TKB üyesi belediye başkanları, ekipleri, ilgili valiler, TKB Kurucu Başkanı Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdoğan Bilenser, yine dönemin Bursa Valisi Ali Fuat Güven ve çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı. Tarihi Kentler Birliği’nin gelecek 10 yıl hedeflerini konu alan buluşma, Cuma akşamı Urfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve Urfa Valisi Celalettin Güvenç’in açılış konuşmasıyla başladı.

Yılda iki defa yapılan TKB Meclis toplantısı ise Cumartesi günü Belediye Konferans Salonu’nda yapıldı. Geçen aylarda yapılan Samsun Buluşması’nda Tarihi Kentler Birliği’nin yeni başkanı seçilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in oturum başkanlığını yaptığı toplantıda TKB üyeliği için yapılan başvurular değerlendirildi. Buna göre Koçköyü Belediyesi, İpsala Belediyesi, Eğirdir Belediyesi, Kovancılar Belediyesi, Çamlıyayla Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi, Kırklareli Belediyesi ve Yatağan Belediyesi TKB’nin yeni üyeleri oldu; üye sayısı 361’e yükseldi.

“Yeni Bir On Yılın Eşiğinde”

 Meclis toplantısının ardından Tarihi Kentler Birliği’nin gelecek on yıl hedeflerinin ve Urfa’daki çalışmaların değerlendirildiği oturum başladı. TKB Başkanı Dr. Asım Güzelbey “Yeni Bir On Yılın Eşiğinde” başlıklı konuşmasında birliğin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini paylaştı. Güzelbey onuncu yılını kutlayan TKB’nin yarattığı değişimi vurgulayarak konuşmasına başladı ve şöyle devam etti: “TKB kentlere nasıl bakılması gerektiğini gösterdi, tarihi çevreyi güncel yaşama taşıdı. Çok katılımlı koruma modelini hayata geçirdi. Küçük ölçekli belediyelere pozitif ayrımcılık uyguladı. Üyelerine fon ve kaynak yaratma geleneğinin öncüsü oldu. Dayanışma, yardımlaşma, işbirliği, paylaşma, siyaset üstü ortak amaçta buluşma ilkelerini benimsedi.”

Güzelbey, TKB’nin yeni on hedeflerinde ise çok boyutlu korumanın gündemde kalacağını belirterek arkeolojik varlıklar, Cumhuriyet mirası, işlevini yitirmiş endüstri yapıları, kültürel belleğin güvencesi somut olmayan kültür mirasın ele alınacağını söyledi. Orta, kısa ve uzun vadeli hedefleri katılımcılarla paylaştı.

“Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa”

Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise konuşmasında, Urfa’nın bölgesel önemine vurgu yaparak, ÇEKÜL Vakfı’nın düzenlediği çalıştay sonrasında hazırlanan Yol Haritası kapsamında yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Şanlıurfa’nın Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra dördüncü inanç merkezi olduğunu hatırlatarak çevre düzenleme çalışmalarıyla yeniden algılanması sağlanan Balıklı Göl ve çevresini anlattı. Haleplibahçe’de bulunan Amazon mozaikleri, Harran Ovası, tarım, Atatürk Barajına da değinerek kentin bütün olarak algılanması için genel özelliklerini aktardı. Fakıbaba tarihi dokuda yapılan koruma çalışmalarını da paylaştı: “Koruma imar planında yer alan 14 mahallenin yollarını bazalt taş ile döşedik. Bu mahallelerde sokak sağlıklaştırma çalışmaları devam ediyor. Büyükyol, Demokrasi ve Divanyolu caddelerinde cephe iyileştirme, aydınlatma, trafik düzenlemesi gibi çalışmalar yürütüldü. 40 adet kabaltı aslına uygun olarak restore edildi. Hanlar bölgesi ve çarşılarda yapılan düzenlemelerle kentin yaşam alanlarının yeniden canlanması sağlandı.” Ahmet Eşref Fakıbaba ayrıca yol haritası kapsamında hazırlanan fikir projelerinin ayrıntılarına da değindi. Samsat Meydanı, Karakoyun Deresi, Hızmalı Köprü, mağaraların olduğu Kızılkoyun mahallesi, Topçu Meydanı ve Millet Han için hazırlanan projelerin çizimlerini katılımcılarla paylaştı.

Göbeklitepe'de kazı çalışmaları

Göbeklitepe’den Harran’a

TKB Şanlıurfa Buluşması kapsamında Cumartesi öğleden sonra ve Pazar günü alan incelemeleri yapıldı. Fakıbaba, konuklarına eşlik ederek yapılan çalışmaları yerinde anlattı. İncelemelerde hanlar bölgesi, çarşı, Balıklı Göl, Göbeklitepe ve Harran hakkında detaylı bilgiler verildi.

Dünyanın ilk üniversitesi, Harran

Kentin iki önemli değeri olan yemek ve müzik için müze

Tarihi kent dokusu içinde yer alan ve restore edilen Urfa evlerinde, Mutfak Müzesi ile Müzik Müzesi’nin açılışı yapıldı. Restore edilen Harran Kapı ve Prof. Dr. Metin Sözen kültür salonunun açılışı da buluşma kapsamında yapıldı. Hazırlıkları devam eden Urfa Kent Müzesi için seçilen mekân da konuklara gezdirildi. 

Müzik Müzesi

Tüm Haberler