TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ULUSLARARASI BURSA BULUŞMASI
Tarihi Kentler Birliği Uluslararası Bursa Buluşması- 29 Mayıs – 1 Haziran, 2003
Geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da yapılan ve öncekilerden farkı “uluslararası” düzeyde katılım olan “Tarihi Kentler Birliği Bursa Buluşması”sonuçlandı. İki yıl önce ÇEKÜL Vakfı öncülüğünde; “doğal ve kültürel varlıkları doğru korumaya kararlılığını kanıtlamış” yerel yönetimlerin, Mimarlar Odası ve üniversiteler desteğinde örgütlenmesiyle oluşan; Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin 12. üyesi “Tarihi Kentler Birliği”nin Bursa toplantısının alt başlığı “Kültürel Mirasın Korunması ve Geliştirilmesi İçin Yerel Yönetişim” idi. Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan iki günlük toplantının “Açılış”ına İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile T.B.M.M. Başkanı Bülent Arınç da katıldı. Bakan Aksu, Tarihi Kentler Birliği’ni “Ülkenin en ciddi ve en duyarlı sivil toplum kuruluşu” olarak nitelendirerek “kamu yönetimi ve yerel yönetimler reformunun, kültür mirasının korunmasını bir ödev olarak yerel yönetimlere vereceğini, sivil toplum kuruluşlarının da düşünce ve görüşlerinin alınacağını ve böylece sorunun kökten çözüleceğini” söyledi. Bülent Arınç, Prof.Dr. Metin Sözen’in danışmanlığı döneminde TBMM Milli Saraylar yönetiminin korumada üstlendiği etkin rolü hatırlatarak, “TBMM kaynak yaratabildiğine göre, varlıklı kesimin de bu konuya somut destek vermesi gerektiği”nin altını çizdi.
Açılışta Erdoğan Bilenser (Bursa B. Belediye Bşk./Türkiye Tarihi Kentler Birliği Bşk.), Prof. Dr. Metin Sözen, (ÇEKÜL Vakfı Başkanı/ TKB Danışma Kurulu Başkanı), Dr. Louis Roppe, (Avrupa Tarihi Kentler Birliği Başkanı), Dr. Şander Gürbüz, (Elçi, Çok Taraflı Kültür İşleri Gn.Md.Yrd.), Oğuz Kağan Köksal (Bursa Valisi), Wolfdietrich Elbert (Avrupa Konseyi Kültürel Pol. ve Politik Hizm. ve Faaliyetler Dairesi.Bşk.Yrd.) ve Bozkurt Aran (Büyükelçi, UNESCO Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi)doğal ve kültürel korumanın önemine değinen mesajlar verdiler.
Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa ülkelerinden bazılarından gelen yerel yöneticiler, Avrupa Tarihi Kentler Birliği temsilcileri, bilim insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı iki günlük, “Bursa Buluşması” sırasında, doğal ve kültürel koruma ile ilgili olarak kültür politikaları ve kentsel miras, yerel yönetimlerin işlevleri, olgusu, Avrupa Birliği ve diğer Avrupa kuruluşlarının fonlarından nasıl yararlanacağı tartışıldı, Avrupa (Filibe, Saray Bosna, Bitola ve Portekiz’den) ve Anadolu’dan (Safranbolu-Karabük, Mardin, Altındağ-Ankara, Diyarbakır, İzmir, Ağırnas-Kayseri ve Bursa) uygulama örnekleri paylaşıldı.
Kültürel ve doğal mirasın korunması için gereken makro ve mikro politikalardan, kent morfolojisine, kentlerin insanileştirilmesinden, depremden olumsuz etkilenmeme için saklama yöntemlerine kadar geniş bir yelpazede paylaşılan içeriği ile “çok yararlı” bulunan toplantının değerlendirilmesi Prof.Dr. Ruşen Keleş tarafından yapıldı. Prof. Keleş, önce “yönetişim” ve “sürdürülebilirlik” kavramlarının, gelişmekte olan ülkeler için nasıl dikkatle kullanılması gereğine dikkat çekti ve bu sözcüklere seçenek olarak “çok taraflı yönetim” ve “sürekli ve dengeli”yi önerdi.
Ayrıca, TBMM tarafından onarımı tamamlanan Hünkar Köşkü hizmete açıldı, konuklar Cumalıkızık’a kısa bir ziyaret yaptılar, akşam yemeklerinin birinde Bursa’lı öğrenciler “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e” başlıklı bir defile, sonuncusunda da Bavyeralı yerel yöneticilerden oluşan orkestranın, Bursa için bestelediği özel marş sunuldu.
Tarihi Kentler Birliği Bursa Buluşması’nın son gündem maddesi ise Birlik Meclisi’nin Tüzüğe göre toplanıp, yeniden yöneticilerini seçmesi idi. Mevcut kadrolar yeniden seçilirken, Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser’e, Avrupa Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu’nda da görev önerildiğinin duyurulması da Bursa Buluşması’nın en anlamlı mesajlarından biri oldu...
(Bu konuda ayrıntılı bilgi ve belge için lütfen Birliğin http://tarihikentlerbirligi.org adresindeki web-kütüğünü ziyaret ediniz.)