Ana içeriğe atla

Şanlıurfa Yol Haritası tamamlandı

11.04.2011

2010 yılının Ekim ayında ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in önderliğinde Şanlıurfa Belediyesi ve Valiliği’nin ev sahipliğinde tüm kesimlerin katıldığı “Şanlıurfa Yol Haritası 1.Çalıştayı” düzenlenmişti. Ardından ÇEKÜL Evi ve Urfa’da devam eden toplantı ve değerlendirmelerin ardından Yol Haritası tamamlandı ve 6 Nisan 2011 tarihinde Şanlıurfa’da yapılan bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda ÇEKÜL Ekibi, Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Vali Nuri Okutan ile Urfa’daki tüm kesimler bir araya geldi.

10 temel sorun ve 10 temel fırsat
Şanlıurfa Yol Haritası, kentin genel durumu hakkındaki veriler ile başlıyor; sorun ve fırsatların tespitiyle devam ediyor. İşsizlik, girişimci eksikliği, eşgüdüm ve planlama eksikliği, eğitim düzeyi düşüklüğü, etkin katılımın sağlanamaması gibi başlıklar Urfa’nın sorunları arasında yer alırken; tarihi ve kültürel birikim zenginliği, doğal mirası, tarım ve sanayi birikimi, yöre insanının duyarlı ve hassas olması da kentin değerlendirebileceği fırsatlar arasında.

Kentin değerlerinin analizi yapıldı ve farklılıkları tespit edildi
Şanlıurfa, tarım ve ilk yerleşimlerin su ile başladığı, suyla kurulan, büyüyen ve canlanan bir kent. Karakoyun Deresi üstünde suyun ve kütürün buluştuğu Hızmalı Köprü, Millet Köprüsü, Jüstinyen Su Kemeri, Samsat Köprüsü, Hacı Kamil Köprüsü yer alıyor. Sivil mimari ve anıtsal mimarisi ile kent dokusunun önemli bir kısmının bozulmadan günümüze ulaşmış olması eski kent merkezinin en önemli özelliği. Arabi Cami Sokağı, At Pazarı Sokağı, Güllüoğlu Sokağı, Hüseyin Paşa Sokağı, İrfaniye Sokağı, Karanlık Kapı Sokağı, Madenli Sokağı, Yorgancı Sokağı ve Zincirli Sokak, yüksek duvarlar, cumbalı yapıları, kabaltıları olarak da adlandırılan kemerli geçitleriyle Şanlıurfa’nın özgün sokak dokusunu yansıtıyor.

Tarihi kent merkezini çevreleyen surların ise Harran Kapı, Bey Kapısına ait Mahmut Oğlu Kulesi ile yer yer duvar ve burç kalıntıları dışındaki kısımları günümüze ulaşamamış. Kentin doğu surları, Harran Kapısı, Bey Kapısı, Şanlıurfa Kalesi ve Mahmutoğlu Kulesi, surlardan geriye kalan en büyük yapılardır. Bu alanlardaki projeler ile surların gücü yeniden geleceğe taşınacak. Urfa’nın müzik ve mutfak kültürü de kenti farklı kılan değerler arasında.

Şanlıurfa Yol Haritası’nda 5 paylaşım stratejisi belirlendi: Değerlerin paylaşılması, sınır ötesi gücünün paylaşılması, sektörler arası paylaşımın sağlanması, eski ile yeninin paylaşımı, kaynak ve proje paylaşımı. Bu başlıklar altında, tüm kurum ve kuruluşlar işbirliği içinde çalışacak ve görev paylaşımı yapacak.

Vizyon projeleri sunuldu
Toplantının sonunda, hazırlanan “Vizyon Projeleri”nin sunumları yapıldı. Urfa Valiliği tarafından hazırlanan Cazibe Merkezi Projeleri; diğer tarafların hazırladığı Samsat Meydan Düzenleme Projesi; Balıklıgöl OSB ve Karakoyun Deresine Su Getirme Projesi; Karakoyun Deresi Düzenleme Projesi;

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Haleplibahçe Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Teleferik ve Kültür Merkezi Projesi; Kızılkoyun Sırtları Canlandırma Projesi;

Tarihi Urfa Evleri, hanları, Konakları Restorasyon ve Müzik Müzesi Projeleri;

Hızmalı Mahallesi Yenileme Projesi; Antik Edessa Kentindeki Mağaraların Turizme Kazandırılması Projesi; Haşimiye Meydanı Projesi, Koruma ve canlandırma Projeleri. 

Şanlıurfa Yol Haritası’nın paylaşıldığı toplantıda kent yöneticileri de söz alarak, tüm kesimlerin bundan sonra eşgüdüm ve ortaklık içinde çalışmaya başlayacağının mesajlarını verdi. 

Tüm Haberler