OZAN HASAN HÜSEYİN’İN GÜRÜN’DEKİ EVİ “ŞAİRLER EVİ” OLUYOR
Ünlü ozan Hasan Hüseyin Korkmazgil’in doğum yeri olan Sivas'ın Gürün ilçesinde, Kurultay Mahallesi Bayırbağ Sokak’ta bulunan evi, Gürün Kaymakamlığı tarafından “Şairler Evi” olarak restore ediliyor.
dostum dostum güzel dostum
bu ne beter çizgidir bu
bu ne çıldırtan denge
yaprak döker biryanımız
bir yanımız bahar bahçe
Bu güzel dizelerin ve daha birçok bestelenmiş şiirin sahibi ünlü ozanın doğup büyüdüğü ev, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Müsteşar İsmet Yılmaz ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in gayretleri sonucunda, “Şairler Evi”ne dönüştürülüyor. Aile ve dostlarının da katkılarıyla, şairin hatırasını yaşatmak amacıyla toparlanacak eşyaları, fotoğrafları burada sergilenecek. Ayrıca çeşitli kültürel çalışmaların yapılacağı bir mekân olarak tasarlanan ev ve bahçesi harap haldeki vaziyetten kurtarılarak kültürümüze kazandırılmış olacak.
Korkmazgil’in evinin restorasyondan önceki hali
Terk edilmiş ve bakımsız durumdaki evin kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Aslına uygun olarak toprak ve ahşaptan malzemeler kullanılarak kaba inşaatı yapıldı; çevre düzenlemesi devam ediyor. Kaymakamlık tarafından 2009 yılının sonuna kadar çevre düzenlemesi ve onarım işleri tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor. Şairler Evi’nin, bu güne kadar yüz civarında şair yetiştiren Gürün’ün kültür, sanat ve edebiyat hayatına farklı bir zenginlik katması bekleniyor.
Hasan Hüseyin Korkmazgil
Hasan Hüseyin Korkmazgil 1927 yılında Gürün’de doğdu. 1948 yılında bitirdiği Adana Erkek Lisesi’nden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nden 1950 yılında mezun oldu. Göksun'da (Kahramanmaraş) başladığı öğretmenlikten siyasi eylemde bulunduğu gerekçesiyle atıldı, tutuklandı, hüküm giydi. Daha sonra Gürün'de ve Sivas'ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı. 1960'da İstanbul'a, sonra Ankara'ya yerleşti. 1968-70 yılları arasında Akis dergisinde çalıştı, bir süre de Forum dergisini yönetti. Kızılırmak kitabı nedeniyle hakkında 142. maddeden dava açıldı, yargılandı, aklandı. Ortaokul yıllarında şiir yazmaya başlayan Hasan Hüseyin'in ilk şiiri “Ağustos” 1959'da Dost dergisinde çıktı. Bu yıllarda mizahi hikâyeleri de yayımlandı. Kavel (1963) adlı kitabı ile 1964 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, Kızılkuğu (1971) ile TRT'nin 1970 Sanat Başarı Ödülü'nü, Filizkıran Fırtınası (1981) ile 1981 Ömer Faruk Toprak ve Nevzat Üstün şiir ödüllerini aldı. 26 Şubat 1984 Ankara’da vefat etti.
Gürün’ün Sarıca Köyü’nden, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Hatem Türk, şairin hayatını ve sanatını doktora tezi olarak araştırmaktadır.
Şairler Evi
Şiir Kitapları:
Acıyı Bal Eyledik
Kızılırmak
Kelepçemin Karasında Bir Ak Güvercin
Koçero Vatan Şiiri
Filizkıran Fırtınası
Işıklarla Oynamayın
Kızılkuğu
Tohumlar Tuz İçinde
Oğlak
Temmuz Bildirisi
Ağlasun Ayşafağı
Haziranda Ölmek Zor
Acılara Tutunmak
Kavel
Kandan Kına Yakılmaz
Mizahi Hikâye Kitapları:
Öhhöö! (1964, Made in Türkey (1970), Bıyıklar Konuşuyor (1971)
Bestelenen Şiirleri:
Amenna, Acılara Tutunmak, Güzel Günler, Halay Havası, Haramiler, Kadınlar, Şiddet ve Ortadoğu (Ahmet Kaya); Kerbelâ Uzak Değil, Haziranda Ölmek Zor ve Berivan (Grup Yorum) ve Temmuz (Grup Baran)