Ana içeriğe atla

Osmanlı coğrafyasında mahalle kültürü Bursa’da konuşuldu

17.10.2011

Osmanlı Coğrafyasında Mahalle Kültürü Sempozyumu 13-16 Ekim tarihlerinde Bursa’da yapıldı. ÇEKÜL Vakfı’nın danışmanlığında 2009 yılında “kale”, 2010’da “çarşı” sempozyumlarını yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi bu yıl da “mahalle” sempozyumuyla bir kentin üç önemli odak noktasını uluslararası boyutta gündeme getirmiş oldu. Sempozyum ÇEKÜL, Tarihi Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında düzenlendi. Tarihi kentlerden gelen belediye başkanları ve ekipleri başta olmak üzere sempozyumu yaklaşık 500 kişi izledi. Sempozyumda gündeme getirilen bilgiler, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerinin hazırladığı proje ve uygulama paftalarının sergisi ile Atlas Dergisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL işbirliğinde hazırlanan "Osmanlı Mahallleleri Atlası"nın dağıtılmasıyla yaygınlaştırıldı.     

Toplam beş oturumun yapıldığı sempozyumda, “Mahallede Düzen ve Mahalle Hukuku”, “Bursa’da Mahalle Kültürü”, “Mahalle ve Komşuluk Kültürü”, “Tarihi Kentlerde Mahalle”, “Osmanlı Coğrafyasında Mahalle Kültürü” başlıkları altında 17 akademisyen ve araştırmacı bildiri sunarken, Prof. Dr. Metin Sözen’in “Alanda çalışan uygulama profesörleri” diye tanımladığı 6 tarihi kentin belediye başkanı da kentlerinde mahallelerin korunması ve yaşatılması için yürüttükleri uygulama çalışmalarını anlattı.

Ulusal ölçekte Altındağ, Kütahya, Mustafapaşa, Yalvaç, Kadıköy/Yeldeğirmeni ve Bursa’nın tarihi mahallerinde yapılan somut çalışmalar ve mahalle kültürü, uluslararası ölçekte ise Üsküp, Otdadoğu, Mısır ve Kırım’da Osmanlı eserlerinin çevresinde gelişen mahalleler sempozyumun önemli konuları arasındaydı.

 

Türkiye’nin ilk tekstil sanayi müzesi Merinos açıldı

 1938 yılında 72 bin metrekare alana kurulan, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük iplik fabrikası olan, 2000’li yılların başına kadar üretime devam eden, “Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Müessesesi” Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Merinos Tekstil Sanayi Müzesi olarak yeniden işlevlendirildi.

Cumhuriyet’in önemli endüstri yapılarından olan fabrika alanındaki çalışmalar 2007 yılında başladı. Mahalle sempozyumunun da yapıldığı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi inşasıyla eş zamanlı yürütülen müze çalışmasında koleksiyon malzemeleri titizlikle toplandı; depolardaki demirbaşlar gün yüzüne çıkarıldı. Makine parkı üretim akışına göre sergi alanı olarak düzenlendi. Sempozyum kapsamında yapılan açılışa fabrika emekçilerinden yaklaşık 300 işçi de katıldı.

Ahmet Erdönmez ve Aziz Elbas önderliğindeki Bursa Müzeleri Ekibi...

Mahalle sempozyumu, restore edilen Dağ-Der binasının açılışı ve Cumalıkızık gezisiyle sona erdi.

Bursa’da “kale” ve “çarşı” ile başlayan, “mahalle” ile devam eden sempozyumlarda, koruma politikası üretilirken bir kente bütüncül bakılması, somut ve somut olmayan kültürel mirasın bir arada değerlendirilmesi, ortak kültür ve bellek merkezlerinin önemi, Osmanlı eserlerinin bulunduğu coğrafyalarda uluslararası ölçekte işbirlikleri geliştirilmesi, yerel yönetimlerin, ekiplerinin ve merkezi hükümetin kültür öncelikli politikalar üretmesi vurgulandı.  

Tüm Haberler