“Limanın İzinde” Bir Yolculuk
İstanbul Modern Müzesinde devam eden “LİMAN” sergisi, ÇEKÜL Bilgi Ağacı tarafından hazırlanan atölyeye 6 Temmuz’da ev sahipliği yaptı; 13 Temmuz’da ise atölyenin 2. gerçekleşecek.
Toplumsal ve ekonomik bir etkileşim alanı olarak liman bölgelerini, görsel sanatlardaki yansımalarıyla araştıran sergi, İstanbul’un deniz ve limanlarla ilişkisini vurgulayan eserleri biraraya getiriyor. Sergi, 19. yüzyıldan günümüze deniz kenarında ve liman çevrelerinde gelişen kültürel ve toplumsal hayatı mercek altına alan koleksiyonu ile açıldığı günden itibaren ilgi odağı oldu.
ÇEKÜL Vakfı Bilgi Ağacının hazırladığı “Limanın İzinde” başlıklı atölye, iki bölümde kurgulandı. Miras ve endüstri mirası kavramlarına odaklanarak liman ve liman bölgelerini inceleyen ilk bölüm, “miras nedir?”, “endüstri mirası neler anlatır?” sorularına yanıt ararken, grup çalışmasının sonunda “endüstri mirası” kavramının içeriği yeniden değerlendirildi. Atölyenin ikinci bölümünde ise kent belleği ile kişisel belleğin buluşma mekânları, çakışma anları üzerine çalışıldı. Bu bölümde katılımcılar “liman” kavramına kendi anlatıları ile yaklaşarak limana dair yeni bir hikâyeleştirme yapma fırsatı buldu.
Sergi mekânında gerçekleştirilen atölye, katılımcıların dünden bugüne Tophane-Karaköy bölgesindeki dönüşümleri, kendi belleklerinde yolculuğa çıkarak tekrar hatırladı. Bu bellek çalışması, bir zaman çizelgesi ile harita rehberliğinde gerçekleştirildi.
“Limanın İzinde” atölyesinin ikincisi 13 Temmuz Perşembe günü 17.00-20.00 saatleri arasında İstanbul Modern Müzesinde gerçekleştirilecek.