Kentler Çocuklarındır: Gaziantep Eğitim Programı Başladı
ÇEKÜL Vakfının 2003’te hayata geçirdiği ve uzun yıllar devam eden “Kentler Çocuklarındır Eğitim Programı” ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara yönelik olarak yeniden kurgulandı. Hazırlanan farklı eğitim içerikleri Gaziantep’te eğitim gönüllüleriyle buluştu.
Deprem 11 ilde, 15 milyona yakın insanı etkiledi. Bu kaygılı ve endişeli dönemde çocukların en temel ihtiyaçlarından biri olan güven duygusu zedelendi. ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları “Kentler Çocuklarındır Eğitim Programı”nı, deprem bölgesindeki çocukların ihtiyaçları doğrultusunda, içinde bulundukları yaşam koşullarını gözeterek oluşturdu.
Programın amacı; çocuklarla kentteki eğitim gönüllülerini buluşturarak, aynı kenti paylaşan farklı yaş gruplarının güven duygularını güçlendirmek, eğlenerek öğrenme ortamını yaratmak, kentin doğal ve kültürel miras değerleri hakkında çocukları bilgilendirerek koruma-yaşatma bilinçlerinin yükselmesini sağlamak.
İlk Pilot Eğitim Başladı
Geçen haftalarda 3 gün süren çevrimiçi eğitmen eğitiminde katılan Gaziantep ÇEKÜL Eğitim Gönüllüleri, 2 Mayıs’ta Gaziantep Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezinde ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanlarıyla biraraya gelerek detaylı bilgi aldı. Tarihi Bey Mahallesinde bulunan Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezinin restorasyon ve işlevlendirme sürecini gönüllülerle paylaşan Gaziantep ÇEKÜL Temsilcisi Zafer Okuducu, kentin geleneksel konut mimarisi hakkında da bilgiler verdi. Buluşmada, Kentler Çocuklarındır Eğitim Kılavuzu detaylarıyla incelendi ve gönüllü eğitimcilere teslim edildi.
Kentler Çocuklarındır Eğitimleri, Gaziantep ÇEKÜL Eğitim Gönüllülerinin desteğiyle yapılacak. İlk pilot eğitim; Gaziantep Şahinbey Yeditepe İlkokulundan yaklaşık 900 öğrenci ile ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından uygulandı. Bunlardan 200 çocuk ise ÇEKÜL Eğitim Gönüllülerinin rehberliğinde eğitime 6 hafta daha devam etti. Çocuklar Haziran 2023’te karneleriyle birlikte, katılım sertifikalarına da kavuşacak.
Eğitimlerde neler var?
İmece kültürünün destekleyici, birlikte olma, başarabilme hissinin iyileştirici gücünü kullanarak zor zamanlarda Gaziantep’teki çocuklara ulaşmada kolaylaştırıcı bir rol üstlenen Kentler Çocuklarındır Eğitim Programı; doğa-kültür-insan ekseninde güzel bir keşif süreci öneriyor.
Gaziantepli çocuklar, bazen orman ekosistemi bazense bir masal yolculuğu ile kentlerini yeniden tanıyacak. Doğanın kültür üzerindeki etkilerinin ipuçlarını tanıyarak, günlük yaşamlarındaki izini hep birlikte sürecek.
Kentler Çocuklarındır Eğitim Programı; ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Sevgi Turanlı, Filofibra Tekstil Yönetici Ortağı Ergin Turanlı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Müdürlüğünün destekleri ile hayata geçirildi. Ayrıca; Yeni İnsan Yayınları, Doğan Egmont, Kitap Kurdu, Altın Kitaplar Yayınevi, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve ABM Yayınevi doğal ve kültürel mirasla ilgili yayın ve içeriklerini paylaşarak eğitimlerimizin zenginleşmesine katkı sağladı. Projeye inanan tüm kişi ve kurumlara destekleri için çok teşekkür ederiz.
ÇEKÜL Gaziantep Eğitim Gönüllülerimiz Fatma Didar Hocazade, Sema Şimşek, Fatma Esin Özgül, Günay Türker, Döne Yılmaz, Galibe Gürsel, Merve Buldum, Gonca Kılıç, Nurcan Narağaç, Sevgi Gültekin, Seda Özharat, Sibel Savcılı’ya; Gaziantep Şahinbey Yeditepe İlkokulu Müdürü Mustafa Güler ve Müdür Yardımcısı Gülcan Narağaç’a ayrıca çok teşekkür ederiz.
ÇEKÜL Bilgi Ağacı; Anadolu’da yürüttüğü çalışmalardan edindiği bilgi ve tecrübeyi, çağdaş eğitim yöntemleri kullanarak gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor. Yapılandırmacı eğitim yaklaşımını temel alarak geliştirilen eğitim programlarında, doğal ve kültürel varlıkların hepimizin ortak değerleri olduğu vurgulanıyor ve bu değerlerin korunarak yaşatılması gerektiğinin altını çiziliyor.