Ana içeriğe atla

KELKİT BULUŞMASI BASINDA

24.01.2006

Geçen Cumartesi günü İstanbul'da yapılan Kelkit Havzası Kalkınma Birliği İstanbul Buluşması'yla ulusal basın da yakından ilgilendi. Bugüne kadar çıkan yazıları sizlerle paylaşmak istedik.


KELKİT DOĞUYOR

Yalçın Bayer
Hürriyet Gazetesi, 22 Ocak 2006 Pazar

KELKİT nehri, Gümüşhane'nin Çimen dağlarından doğuyor. 320 km katettikten sonra Yeşilırmak'ın bir kolu olarak Karadeniz'e akıyor. Yöre insanı bir araya gelip önce Kelkit Platformu kuruyor.

Daha sonra Gümüşhane, Tokat, Sivas, Erzincan ve Giresun İl Özel İdareleri 'Kelkit Havzası Kalkınma Birliği', 'kırsal kalkınma'da özgün bir bir model olarak yasal bir kimlik kazanıyor.

Sürdürülebilir bir kalkınma, bunun planlaması, yönetim modelinin oluşturulması ve bölgeye bereket saçmak için Prof. Metin Sözen, kadrosuyla dört yıldan beri 'ışık' yayıyor havzaya..

Havzanın verimli toprakları, tarihi birikimi, değerleri, kültür zenginliği ve insanı, yatırım bekliyor; özellikle de İstanbul'daki bölge insanından... 3.5 milyon insan yaşıyor bu havzada. İstanbul Çırağan Sarayı'nda dün kamu-yerel,-sivil, özel kesim üyeleri ir araya gelerek son iki yıllık çalışmaları masaya yatırdılar. Birlik, tam olmasa da örgütlenmesini tamamlamış, bilimler araştırmalarla etkinliklere başlamış. Başbakan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, 5 ilin milletvekilleri ile valiler, Tokat ve Sivas Rektörleri (Prof. Zehra Seyfikli ve Prof. Mehmet Bakır) ile Aydın Doğan başta olmak üzere işadamları bir araya gelerek yeni düşünce katkılarını anlattılar.

Bu özel coğrafyaya ilk yatırımları yapan Aydın Doğan ve CHP Tokat Milletvekili Orhan Diren övgüler alıyor. 'Kelkit dostları' İstanbul'daki hemşehrilerini bekliyor; bu projenin başarısı yeni projeler doğurtacak çünkü.


KELKİT'TEN KALKINMA MODELİ DOĞUYOR

Funda Özkan
Radikal Gazetesi, 24 Ocak 2006 Salı

Bölgesel kalkınma projelerinde GAP, DAP gibi bugüne kadar Ankara'dan program yürütülmesine alışkınız. Kelkit Havzası Kalkınma Birliği'nin öyküsüyse çok bildik değil. Öncelikle atananlarla seçilenlerin el ele verdiği, kamu, yerel, sivil, üniversite birlikteliğinde 'doğa, tarih, kültür, insan' unsurlarının birbirinin önüne geçmediği bir kalkınma modeli hayata geçiriliyor.
 
Kelkit Havzası Kalkınma Birliği'ni oluşturan Tokat, Sivas, Gümüşhane, Giresun ve Erzincan valileriyle, havzanın il ve ilçe belediye başkanları, birliğin ufkunu çizen Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile il milletvekilleri, geçen cumartesi günü İstanbul'dan Çırağan Sarayı'dan seslendi. Modelin yaratıcıları 'irade ve hedeflerini' yeniden konuşmak ve daha da önemlisi 'İstanbul'dan seslenerek diğer bölgelerin dikkatini çekmek' amacını taşıyordu.

Diğer bölgelere verilecek mesaj açık: Biz doğru yoldayız. Siz de vakit kaybetmeden yola çıkın.

Doğru yolda olduklarının kanıtı, ilk adımın atıldığı 2003 yılından bu yana, kurucu beş validen dördünün değişmiş, araya giren yerel seçimle yeni belediye başkanlarının işbaşı yapmış olmasına rağmen modelin aksamadan yürüyor olması.

İstanbul'daki toplantıda Başbakan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekteri Kemal Nehrozoğlu da bu heyecanı yaşıyor ve varlıklarıyla destek oluyordu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Türkiye'deki bir Japon yöneticinin sözlerine atıfta bulunuyordu: Disipliniyle, çalışkanlığıyla bir Türk işçisi beş Japon işçisine bedel. Ancak beş Japon işçisi de 50 Türk işçisine bedel. Konu ortaklık, birlikte hareket etme olunca maalesef sınıfta kalıyoruz. Ankara'nın talimatı olmadan yerel dinamizmi harekete geçirme hedefindeki Kelkit ise bu döngüyü kırabilir. Kemal Nehrozoğlu da Ben buradan ne alırım diye değil, ne vermeliyim ki bu ortaklık büyüsün diye bakılırsa başarılı olunacaktır.

Bölgeye yatırım yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile CHP Tokat Milletvekili Orhan Diren, kürsüye gelen yerel temsilcilerin hepsinden övgü alıyordu. İstanbul'daki toplantının bir amacı da bölgeden çıkmış işadamlarının Aydın Doğan, Orhan Diren'i örnek almaları ve baba ocaklarına yatırım yapmalarıydı.


KELKİT MODELİNİ YAKINDAN İZLEYİN

Gila Benmayor
Hürriyet Gazetesi, 24 Ocak 2006 Salı

CUMARTESİ günü Çırağan Sarayı’ndaki toplantı anlamlı.

5 ilin valisi, belediye başkanları, üniversite profesörleri, işadamları, milletvekilleri biraraya gelmiş, Kelkit Havzasının kalkınmasını konuşuyorlar. Konuşulan Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen bir bölgesel kalkınma modeli. Gümüşhane, Tokat, Sivas, Erzincan, Giresun’u kapsayan Kelkit Havzası bir süredir sancılı. İki tür erozyona uğruyor. Hep toprak erozyonu, hem insan erozyonu. Toprak iyi işlenmediği için, ağaç dikilmediği için erozyonla karşı karşıya.

Diğer erozyon daha da ciddi. Çünkü buralarda yaşayan insanlar işsizlik nedeniyle büyük oranda göç etmiş. Bereketli Kelkit Havzası deyim yerindeyse boşalmış. İşte bu yüzden 2003 yılında önce sivil inisiyatifle Kelkit Platformu kurulmuş. Ancak platformun proje geliştirmek için yeterli kaynağa sahip olmaması nedeniyle bir yıl sonra il özel idarelerinin, belediyelerin bir araya gelmeleriyle Kelkit Havzası Kalkınma Birliği kurulmuş. Derken, bu iki oluşuma Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesindeki Araştırma Merkezi katılmış.

Bu yeni bölgesel kalkınma modeli üç ayaklı. Amaç elbet bölge insanının refah düzeyinin yükseltilmesi. Ancak çevreye saygıyı da katarak. Yani sürdürülebilir bir kalkınma. Peki bu model şimdilik neyi kapsıyor?

KELKİT’İN ENVANTERİ

Sözü Kelkit Platformunun Başkanı olan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli’ye bırakıyorum.

Önce Kelkit Havzası’nı tanımaya çalışıyoruz ki buna göre projeler üretelim. Zaten üniversitedeki Araştırma Merkezi bunun için kuruldu. Kelkit’in envanterini çıkarttık...

Üniversitenin kadrolu 10 elemanının çalıştığı Araştırma Merkezi bayağı yol almış. Kelkit Havzasının eğitim, sağlık, arkeolojik ve tarihsel haritasının yanısıra toprağının, bitki örtüsünün haritası çıkartılmış. Yani hangi toprakta ne ekilebilir tespit edilmiş. Suyun kalitesi ölçülmüş. İşte bu yüzden Prof. Seyfikli, yatırım yapmak isteyen işadamlarına çağrıda bulunuyor. Gelin envanter hazır. Havzanın her türlü bilgileri elimizde. Ne tür yatırım yapılabileceğini konuşalım diyor.

Bölgede organik tarıma yatırım yapmış olan Aydın Doğan ile Tokat CHP milletvekili Orhan Diren Çırağan Sarayı’ndaki toplantıda hazır. Örnek yatırımları konuşmacıların övgülerini alıyor.

Kendi modelini oluşturmakta olan Kelkit Havzasında en çarpıcı olan üniversitelerle işbirliği. Cumhuriyet Üniversitesi de işin içinde. Havzadaki valilikler iyi bir koordinasyon içersinde. Şimdi sanayi ve ticaret odaları da dahil olmuş.

Kelkit Havzasının kalkınma modelini iyi izleyelim.

Ve destek olalım.


KELKİT'TE GÜNEŞ DOĞACAK TÜRKİYE'Yİ AYDINLATACAK

Celal Toprak
Bugün Gazetesi, 24 Ocak 2006 Salı

Türkiye'nin dört bir yanı kar-tipi altında... İşte böyle bir günde içinizi ısıtacak Kelkit Havzası Kalkınma Projesi'ni sizlerle paylaşmak iyi olur diye düşündüm.

Proje Türkiye'de konuşmak yerine iş yapmayı hedefleyen ÇEKÜL Vakfı'nın önderliğinde geliştirildi.

Amaç ülkemizin kirlenmemiş ve doğal yapısı ciddi tahribat yaşamamış ender yörelerinden bir olan Kelkit Havzası'ndaki doğal, kültürel varlıkları korumak ve bu yöredeki zenginliklerin geleceğe taşınması için havza ölçeğinde iş ve güç birliği yapmak.

Proje Kelkit Çayı'nın geçtiği havzayı yani 5 ili kapsıyor ve şu kuruluşlar destek veriyor...

- Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Sivas, Tokat valilikleri...
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Köse, Kelkit, Şiran, Refahiye, Çamoluk, Gölova, Alucra, Akıncılar, Şebinkarahisar, Suşehri, Koyulhisar, Reşadiye, Almus, Niksar ve Erbaa gibi 15 ilçenin ve bu ilçelere bağlı beldelerin belediyeleri...
- Ve başta ÇEKÜL Vakfı olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile işadamları...

Proje'nin adım adım gerçekleşmesi için bugüne kadar çok sayıda toplantı yapıldı. En son toplantı geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da gerçekleştirildi. Bu toplantıda somut adımların atılması için kararlar alındı.

Toplantıya Aydın Doğan, Orhan Diren, Mehmet Gül gibi ünlü işadamlarının yanı sıra bölgede yatırımları olan KOBİ'lerin temsilcileri katıldı. Bölge valileri, belediye başkanları ve üniversite yetkilileri toplantıdaydı.

Toplantıya bölge milletvekillerinin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'de katıldı ve konuşmacıları çok dikkatle dinledi.

Proje ile devletin zirvesini de çok yakından ilgilendi. Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu da toplantıya iştirak edip bir de konuşma yaptı.

Hafta sonu olmasına karşın ilginin bu kadar üst düzeyde olması bir tesadüf değil. Kelkit Havzası Projesi Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek üzere... Geleneğimizde olan ancak son dönemde pek kullanmadığımız imece usulü yani dayanışma ile gerçekleştirilen biri proje... Yarınlarımıza güneş gibi doğacak ve bütün Türkiye'yi aydınlatacak bir çalışmanın ilk adımı..

Tüm Haberler