KAZDAĞI’NIN ÜSTÜ, “ALTIN”DAN DAHA DEĞERLİ
Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu temsilcilerinden oluşan bir heyet ÇEKÜL Vakfı’nı ziyaret etti. Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aydın, Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş ve Türkiye Orman Mühendisleri Odası eski Başkanı Salih Sönmezışık’tan oluşan heyet, 5 Nisan Cumartesi günü saat 13.00’de Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak olan “Altına Hayır” mitingi hakkında bilgi verdi.
Kazdağları ve Madra Dağı’nda şu anda 37 şirket tarafından yürütülen altın arama çalışmalarına karşı çıkmak amacıyla oluşturulan sivil platformda, Çanakkale ve Balıkesir’e bağlı 34 belediye ve sivil toplum örgütleri yer alıyor. Platform Sözcüsü Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş, sadece Kazdağları’nı korumak gibi tek bir amaçla 34 Belediye’den oluşan bir birlik kurduklarını, platformla da bu birliği daha geniş katılımlı hale getirdiklerini söyledi.
Kazdağları’nı korumak ve altın arama çalışmalarına son vermek için oluşturulan platform, bugüne kadar sekiz eylem gerçekleştirdi. 5 Nisan’da yapılacak Miting ise daha geniş katılımlı olması ve duyarlılığı arttırması için ülke çapında organize ediliyor.
Platform Sözcüsü Ali Sarıbaş “Platform üyeleri arasında belediye ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi de yer alıyor. Tek vücut olmak, bilgi kirliliğini ortadan kaldırarak söylem birliği yapmak için oluşturduğumuz platform sayesinde, yöre halkını da bilinçlendirici toplantılar düzenliyoruz. Bizim için halkın bilinçlenmesi çok önemli; çünkü onların yaşam alanlarını ve kültürlerini hep birlikte koruyamazsak eğer, Kazdağları’nın yok olma tehlikesinin yanı sıra, kültürlerin yok olma tehlikesiyle de karşı karşıya geleceğiz,” dedi.
Kazdağları’nda altın arama iznine sahip şirketlerin, henüz işletme ruhsatı almadığına dikkat çeken Sarıbaş, “Bu süreci iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İşletmeler ruhsat almadan tüm duyarlı insanların buluşması ve karşı duruşlarını sergilemesini istiyoruz. Değişen ‘Maden Yasası’ bizim tüm değerlerimizi yok edecek güçte. Ülke topraklarının yüzde 54’ü altıncılar tarafından ruhsatlandırılmış durumda ‘Maden Yasası’nın değişmesini sağlamamız gerekiyor,” dedi.
Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aydın da tüm sivil toplum kuruluşlarından destek beklediklerini söyleyerek, “Şirketlerin Kazdağları’ndan gitmesini istiyoruz. Siyanür kullanmadan altın aranacağını söyleyen şirketler, şimdi de Kazdağları’nın altını oyarak toprağı taşıyacaklarını söylüyorlar; bu da Kazdağları’nı yok etmek anlamına geliyor. Dünya üzerinde eşi olmayan birçok değeri barındıran Kazdağları ve yöre halkı hepimiz için çok değerli,” dedi.
Türkiye Orman Mühendisleri Odası eski Başkanı Salih Sönmezışık ise Midilli ve Yunanistan’ın da bu durumdan etkileneceğine dikkat çekti. Sönmezışık “Kazdağları, dünya’daki 200 önemli doğal alandan biri. Burada farklı kültürlerden bir buçuk milyon insan yaşıyor. Kazdağları’nda altın çıkartma çalışması başlarsa en fazla 8-10 yıl sürecek. Bunun karşılığında 6-7 milyar dolar gelir elde edilecek ve bunun yüzde biri Türkiye’ye kalacak. Oysaki bizim tarımsal üretimimiz yıllık 6,5 milyar dolar. Altın arama çalışmaları bütün ekolojik sisteme ve insanlara zarar verecek. Geri kazanım süreci ise 350-400 yıl. Bir gram altın için 600 ton su kullanılıyor. Çalışmalar başlarsa 1,5 milyon insanımızın suyuna da el konulmuş olacak. Midilli’nin suyu da Kazdağları’ndan gidiyor. Bilimsel olarak da ispatlanan bu durumdan Midilli ve Yunanistan da etkilenecek. Bergama’da 22 hektarlık alanda bir şirket çalışıyor. Kazdağı’nda ise 37 bin hektarlık alanda 21 şirket çalışıyor. Bergama’nın tam 11 bin katı. Tehlike büyük. Bunu herkesin görmesi gerekiyor,” dedi.
5 Nisan Mitingine Türkiye’nin dört köşesinden duyarlı insanların katılması bekleniyor; ayrıca Midilli ve Yunanistan’dan da 200 kişi, mitinge katılmak için hazırlık yapıyor.
ÇEKÜL Vakfı gönüllüleri de “Altına Hayır” mitingine katılarak Kazdağları’nın korunması için destek verecek.