Ana içeriğe atla
Kavramlar, Uygulama Örnekleriyle Buluşuyor

Kavramlar, Uygulama Örnekleriyle Buluşuyor

12.02.2019

Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik Dergisi 56. sayısı yayımlandı.

2018 yılının son sayısındaki önemli dosya konularımızdan biri: Kahramanmaraş Bölge Toplantısı. Kentin merkezindeki iki mahallenin altında bulunan Germanicia Antik Kenti kazılarında ortaya çıkan taban mozaikleri, kent belleğinde önemli bir yeri olan Bahtiyar Yokuşu, Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, sokak sağlıklaştırma çalışmaları, tarihi Maraş Çarşısı onarımları, inanç turizminin önemli merkezlerinden biri olan Eshab-ı Kehf Külliyesi ve geleneksel yaşam kültürüne kadar pek çok başlığın konuşulduğu toplantının geniş bir özetini, dergide sizlere yansıtmaya çalıştık.  

ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyesi, kentin geçirdiği süreci yıllardır yakından takip eden Hurşit Arslan “Büyükşehir ve İlçe Dayanışması” başlıklı değerlendirme yazısında, Kahramanmaraş ve Dulkadiroğlu belediyeleri arasındaki dayanışmaya, birlikte bulunan çözümlere dikkat çekiyor. ÇEKÜL Akademi eğitimlerine katılan belediye uzmanlarının alanda yarattığı farklara dair gözlemlerini anlatıyor.

Dergi kapağımızda; günlük hayatın ve bir av sahnesinin betimlendiği Germanicia mozaiklerinden birinin bordürüne yer verdik. Bir geyik motifinin asma yaprakları ve üzüm salkımı arasındaki duruşunu kapakta inceleyebilirsiniz.    

Homeros’un, Evliya Çelebi’nin de yolunun düştüğü Tire’nin hanları, bedestenleri, köyleri ve rekreasyon alanlarındaki çalışmalarını anlattığımız haberimiz, hemen Kahramanmaraş dosyasının ardından geliyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden farklı ölçekteki kentlerin haberlerini dengeli bir şekilde paylaşmaya çalışıyoruz: Muğla, Milas, Harput, Kepez, Side, Karaköy, Amasya, Karabük, Beyoğlu, Sivas isimlerine bu sayıda rastlayabilirsiniz.

TKB’nin hem genel koruma politikalarını, hem de yerelde yapılan projeleri yansıtabildiğimiz önemli bir araç Yerel Kimlik Dergisi. Kavramdan uygulamaya, örneklerle aktardığımız içerikleri zaman zaman meslek uzmanları, araştırmacılar da zenginleştiriyor. Geçen sayıda Doç. Dr. Nevra Ertürk’ün “Müzelerde Risk Yönetimi” başlıklı inceleme yazısının ardından bu sayıda, ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü, mimar Alp Arısoy’un kaleminden, “Nairobi 1976 Kararları Perspektifinden Kentsel Korumanın Sosyal Sorunları” isimli yazısı, koruma müdahalelerinin sadece mekânsal bir planlama veya inşaat faaliyeti olmadığını anlatıyor. Günlük yaşamın da “korunması gereken” kültür varlığının bir bileşeni kabul edilmesi gerektiğini, bu tarihi Sonuç Bildirgesi üzerinden değerlendiriyor.

ÇEKÜL Vakfı Anadolu Araştırmaları Koordinatörü, sanat tarihçisi Sena Durmaz ise İstanbul’un özgün yapılarından biri olan Karaköy Ziraat Bankasını bir tarih çizelgesi eşliğinde, dönemin ruhunu hissedebileceğimiz bir dille aktarıyor ve restorasyonundan güzel haberler veriyor.

Yılın dolu dolu geçen son toplantısı yine YAPEX Restorasyon Fuarındaki Özendirme Ödül Töreni ve Kültür Öncelikli Yönetim Paneli oldu. Tüm detaylarıyla aktarmaya çalıştığımız YAPEX dosyasını “Bir Anlayış ve Yönetim Yaklaşımı Olarak Kültür” başlığıyla 34. sayfada bulabilirsiniz. 

Bu sayımızda yine sizler için dokuz kitap inceledik ve kısa özetlerini okumanız için hazırladık. İstanbul, Afyonkarahisar, Bursa, Antakya, Gaziantep’ten farklı kurumların yayınları, araştırmacılar için önemli kaynak bilgiler sunuyor. Tabiri yerindeyse Anadolu’nun kütüphanesi zenginleşiyor…

Yerel Kimlik Ocak, Şubat ve Mart aylarının haberleriyle başlayacak olan 2019 yılının ilk sayısında, yeni bir tasarımda görüşmek üzere.

İyi okumalar.    


 Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik – Sayı 56

Online dergi olarak görüntülemek için tıklayın

 

Pdf formatında indirmek için tıklayın: 10MB


Tüm Haberler