Karamürsel Kültürel Mirasını Korumaya Hazır
Karamürsel, Kocaeli Körfezinin güneyinde Gölcük ve Yalova arasında bir sahil kasabası. Meyve bahçeleri, zeytini ve kentin ismini taşıyan sepetiyle bildiğimiz Karamürsel’in bir başka özelliği daha var. O da tarihi Ereğli Mahallesi. Karamürsel Çevre Kültür Derneği (KARÇEV), uzun zamandır tarihi mahallenin yeniden canlanması için mücadele ediyor. ÇEKÜL gönüllüsü ve KARÇEV Başkanı Ahmet Akgüner, beraberindeki Doç. Dr. Nurdan Kuban, Şengül Demirer Berrin Özdil, Cüneyt Oğuz, Şebnem Oğuz, Muzaffer Taşçı ve Sibel Bülay ile ÇEKÜL Evi Çarşamba Kent Toplantılarının konuğu oldu. ÇEKÜL Vakfı Çarşamba Kent Toplantıları uzmanlarından şehir plancısı Namık Kemal Döleneken ve mimar Alp Arısoy çevrimiçi; mimar Timur Çelik ve ÇEKÜL Vakfı Anadolu Araştırmaları Koordinatörü şehir plancısı Ahmet Onur Altun yüz yüze olarak toplantıda hazır bulundu.
26 Nisan Çarşamba günü ÇEKÜL Evinde biraraya gelen KARÇEV heyeti ve ÇEKÜL uzmanları, “Karamürsel Ereğli Mahallesi Canlandırma Projesi”ni detaylarıyla tartışarak, görüş alışverişinde bulundu.
Tarihi Mahallede Korumaya Değer 102 Tarihi Yapı Daha Tespit Edildi
Ereğli Mahallesi Sit Alanındaki tarihi yapıların, yaşam kültürü ile birlikte korunması için KARÇEV önderliğinde başlatılan Karamürsel Ereğli Mahallesi Canlandırma Projesi kapsamında, 2013’ten bu yana doğa ve kültür eğitimleri, sahada envanter çalışması ve yemek kültürünü yaşatmak üzere çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin 2015 yılında Ereğli Mahallesinde hazırladığı envanterdeki 18 tescilli yapı ve 4 anıt ağaca ek olarak, tescile değer 102 yapı daha tespit edildi.
Ereğli’nin bir kıyı köyü olması balıkçılık, buna bağlı olarak da ağ tamiri ve yemek kültürünün gelişimini olumlu etkilemiş. Geçmişte Karamürsel’den İstanbul’a sürekli olarak gemilerle balık sevkiyatı yapıldığı biliniyor. Karamürsel ve çevresi tarım ürünleri açısından da çok zengin. İlçede 25 çeşit erik yetişiyor. Günümüzde tarım faaliyetleri azalmış olsa da tarımsal üretim ve buna bağlı olan yemek kültürü, bölgenin kalkınma potansiyelini destekleyici boyutta.
KARÇEV, ortak coğrafyanın paylaşıldığı Gölcük ve İznik Belediyeleri ile görüşmelerine devam ediyor. Bu kapsamda kültür öncelikli rotaların hazırlanması, bölgenin bütüncül bakış açısıyla değerlendirilmesi ve yeni işbirliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Müzesi ve Kocaeli Sanayi Odası ile de görüşmelerin hızlandırması hedefleniyor.
Bütüncül bir yol haritasının oluşturulması, köylerde etkinliklerin düzenlenmesi ve müze çalışmalarının geliştirilmesi, yaşam kültürünün korunup geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi ve yerel yönetimlerle ilişkilerin güçlendirilmesi için ÇEKÜL Vakfı aracılığıyla politika ve programlar hazırlanacak. Uzmanların desteğiyle KARÇEV-ÇEKÜL, tarihi mahallenin canlanması başta olmak üzere, bölgesel bir yol haritasının oluşturulması için işbirliği yapacak.
Karamürsel’in “Kendini Koruyan Kentler” programına dâhil olmasıyla, yerel yönetimlerde koruma bilincinin yükseltilmesi planlanıyor.