Gaziantep’te Tüm Kesimler Bir Arada Yola Devam Ediyor
2005 yılından bu yana yürüttüğü “Kültür Yolu” projesiyle dikkatleri çeken Gaziantep, koruma-yaşatma çalışmalarına devam ediyor. Mart ayı başında ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Vakfı inceleme heyeti, yeni projeleri yerinde görmek için Gaziantep’teydi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in ev sahipliği yaptığı toplantı ve inceleme gezilerine, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkâmil Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Özgüler, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, ÇEKÜL Gaziantep temsilcisi Zafer Okuducu, Mimarlar Odası Şube Başkanı Asım Güzel, üniversitelerin yetkilileri ile İl Kültür ve Turizm Müdürü yetkilisi eşlik etti.
İnceleme toplantı ve gezileri üç gün sürdü. İlk gün, Gaziantep’teki yeni projeler hakkında bilgiler verildi. Gaziantep’te koruma çalışmaları yürüten tüm kesimler, bugüne kadar yaptıkları projeleri ve hedeflediği çalışmaları anlattı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey tarafından yapılan sunumda, önce yaklaşık altı yıldır yürütülen projeler hakkında genel bilgiler katılımcılarla paylaşıldı. Ardından 2011 yılında devam eden projeler ayrıntılarıyla aktarıldı. Kentin koruma-yaşatma çalışmaları arasında Hıdır Sokağı’nın sağlıklaştırılması projesi, bir Antep evinin Atatürk Müzesi olarak restore edilmesi, KUDEB binasının yanındaki bir evin daha restore edilerek müzeye dönüştürülmesi bulunuyor.
Hıdır Sokak
Bunların yanı sıra ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu üyesi mimar Gökhan Kılınçkıran tarafından hazırlanan Çamurcu Sokağı’nın canlandırılması projesi, Derekenarı Sokak, Eyüboğlu ve Eblehan Caddesi, Adil Özberk Caddesi sokak sağlıklaştırma ve çevre düzenleme projeleri, Gaziantep Mutfak Akademisi’nin açılması, restore edilen Pazarcık Hamamı’nın müze olarak işlevlendirilmesi, Taşköprü’nun restorasyonu, bazı alanların kamulaştırılması gibi pek çok çalışma da kentin gündeminde yer tutuyor.
Çamurcu Sokak
Gaziantep Ticaret Odası da kentin kültürel mirasının korunması yolunda atılan adımları turizm ve tanıtım kapsamında destekliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise yeni yapılan Zeugma Müzesi’nin kurulmasında rol aldı. Ayrıca kalenin restorasyon ve kazı çalışmalarını yürütüyor. İl Özel İdaresi’nin projelerinden bazıları ise şöyle: Dayı Ahmet Ağa Konağı restorasyonu, Şehitkâmil Halk Kütüphanesi ve Gazi Orta Okulu restorasyonu, Kale restorasyonu, Rumkale ören yeri ve Zeugma ören yerinin turizme açılması, Şahinbey Anıtı’nın ve Elmalı Köprüsü ile Dokurcum Değirmeni’nin yenilenerek yaşatılması.
Şahinbey Belediyesi ise bugünlerde Suyabatmaz Mahallesi, Şıh Cami Çevresi ve Kozluca Sokağı’nın sokak sağlıklaştırma projelerine yoğunluk vermiş durumda. 1914 yılında inşa edilen ve 1990’lı yıllardan beri kullanılmayan Bostancı Okulu da Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilecek. Restorasyon için TKB’nin “200 Ortak 200 Eser” projesi kapsamında destek alındı. Okul, kültür merkezi olarak işlevlendirilecek. Gümrük Han da restore edilecek yapılar arasında.
Gümrük Han
Şehitkâmil Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar ise kısaca şöyle: Yaprak Mahallesi Kepkep Sokağı sokak sağlıklaştırma projesi devam ediyor. Dülük Antik Kenti’nin koruma altına alınmasını hedefleyen belediye tanıtım çalışmalarına yoğunluk verdi. Mitras Tapınağı için de yürüme platformu ve peyzaj düzenlemesi yaptı. Dülükbaba kazı çalışmalarını yakından takip ederek, kazı ekibine destek olmaya devam ediyor.
Toplantıda dile getirilen bu projeler Gaziantep’te koruma-yaşatma çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğinin, çalışmaların tüm kesimler tarafından benimsendiğinin göstergesi. Yoğun ve herkes için verimli geçen bu toplantının ertesi günü kentte detaylı bir inceleme gezisi yapıldı. Ardından Anadolu Düşünce Grubu’nun “Kentlerin Ruhu” başlıklı konferansı izlendi. Konferansta söz alan Prof. Dr. Metin Sözen ve Dr. Asım Güzelbey katılımcılara mesajlar verdi. Son günün gündeminde ise tüm tarafların katıldığı “eşgüdüm” toplantısı vardı. Toplantıda sınır ötesini de kapsayan yeni hedefler belirlendi, sorunlara çözüm önerileri geliştirildi.