Emin Başaranbilek’in Anısına Saygıyla…
Küçük Menderes Havzası Koordinatörümüz Emin Başaranbilek’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Birgi’nin korunan, yaşayan bir kente dönüşmesi Başaranbilek’in varlığıyla mümkün olmuştur. Sadece Birgi ile kalmayıp, doğal ve kültürel mirasın korunmasını havza boyutunda ele alarak; sivil toplumda ve yerel yönetimlerdeki tüm süreçleri yakından takip etmiş, koruma çalışmalarının tetikleyicisi olmuştur. Yöreyle ilgili kitaplar, köşe yazıları, makaleler yazmış; her daim danışılan, aranan önderlerden olmuştur. Birgi ÇEKÜL Evinin kurulmasına öncülük etmiş; bölgedeki akademisyenlerin de desteğiyle, Küçük Menderes Araştırmaları Merkezini kurmuştur.
Birgi’nin dağı, taşı, narı ve bizler Emin Başaranbilek’i çok özleyeceğiz. Tüm sevenlerine sabır dileriz…
21 Aralık Çarşamba günü, saat 11.00’de Birgi ÇEKÜL Evinde anma töreni düzenlenecektir. Törenin ardından, öğle namazını müteakip Derviş Ağa Camisinden kaldırılacak cenaze, Birgi İmam-ı Birgivi Halk Mezarlığına defnedilecektir.
Kendi kaleminden Birgi’deki koruma çalışmaları: “Birgi’deki görevim Birgi projesinin bütünselliğini ve kurumlar, kuruluşlar arasında koordinasyonu da sağlamaktı. Böyle bir kentte korumanın orada yaşayanlarla birlikte ele alınmadıkça süreklilik kazanamayacağı gerçeğini kavradım. ÇEKÜL Vakfının burada konuşlanması gerektiği düşüncesiyle, belediyenin de desteğiyle, kentin merkezinde yıkık durumdaki Hacı Osman Medresesinden kalan bölümü 1997 yılında satın alarak, ÇEKÜL Çevre Kültür Evi olarak onarılmasını sağladık. Burası bilimin, sanatın, kültürün ve bu kapsamda bütün etkinliklerin merkezi oldu.”
Yazının tamamına profildeki linkten ulaşabilirsiniz. https://www.cekulvakfi.org.tr/haber/yillarini-birgiye-adamis-bir-koruma-gonullusu-emin-basaranbilek
Naif ressam, şair, yazar Emin Başaranbilek hakkında:
1945 Yılında Ödemiş'te doğan Emin Başaranbilek, ilk ve ortaöğrenimi Ödemiş'te tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yükseköğrenime başladı; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Önasya Arkeolojisi Bölümünü bitirdi. Konya Müzesinde arkeolog; İstanbul Arkeoloji Müzelerinde arkeolog, müdür yardımcısı, müdür vekili olarak görev yaptı.
Emin Başaranbilek ülkemizin, uluslararası boyutta tanınan önemli naif ressamları arasındaydı.