Efes antik kenti, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştı. Efes’in asıl listeye girebilmesi için üç gün süren “Yönetim Planı Geliştirme Çalıştayı” yapıldı. Anadolu Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi pek çok üniversiteden akademisyen, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı çalıştayın ana konusu, kurumlar arası işbirliği geliştirerek alan yönetim planının hazırlanmasıydı. Çalıştaya ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek de destek verdi.
Selçuk Belediyesi’nin organize ettiği çalıştayın ardından yapılan basın toplantısında, Efes’in ’94 yılından bu yana asıl listeye girebilmesi için yoğun bir çalışma yürütülmediği, ancak Temmuz ve Eylül aylarında yapılacak diğer toplantılarla, başlayan bu hareketin devam edeceği açıklandı.
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, alan yönetim planının hazırlanması için şehir plancısı, mimar, arkeolog, iktisatçı ve yönetim uzmanlarından oluşan bir ekip kurduklarını söyledi. Belediye’nin çalıştay öncesinde, antik tiyatronun restorasyonu, çevre düzenleme çalışmaları, sayısal harita ve koruma amaçlı imar planının hazırlanması, St. Jean Bazilikası, Ayasuluk Kalesi rölöve, restorasyon ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanmasına katkıda bulunduğunun altını çizerek, kurumlar arası eşgüdümün bir an önce sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Selçuk Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi için Eylül ayında yeniden başvuru yapacak.