Edremit'te Uluslararası Kültür Rotası Çalışması
Edremit Belediyesi, kazıları devam eden Antandros antik kenti üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Aeneas efsanesinde önemli bir yeri olan Antandros Antik Kentinin de parçası olduğu uluslararası bir kültür rotası hazırlayan Edremit Belediyesinin çalışmaları düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi. Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfının 2015 yılında yürüttüğü Kültürel Rota Planlama Programında elde edilen veriler ışığında, rotanın değerlendirilmesi amacıyla ÇEKÜL Vakfı uzmanlarıyla Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan ve ekibi biraraya geldi.
24 Temmuz 2020 Cuma günü Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı öncesinde yapılan toplantıya, ÇEKÜL Vakfı gönüllü uzmanlarından restoratör mimar Nüvit Bayar, ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü mimar Alp Arısoy, şehir plancısı Ahmet Onur Altun ile sanat tarihçisi Sena Durmaz katıldı.
Aeneas Rotası Virgilius’un Aeneas destanında anlatılan ve Aeneas’ın Troya’dan başlayarak Lavinium’da sona eren yolculuğunun izlerini takip ediyor. Aeneas efsanesi özellikle Akdeniz ülkeleri ve Avrupa kültürü açısından büyük önem taşıyor. Avrupa kültürünü çok derinden etkilemiş olan efsanede yer alan Aeneas’ın aynı zamanda Roma’nın kuruluş efsanesindeki Remus ve Romulus’un atası olması bu önemi daha da artırıyor. Çalışmalarına devam edilen Aeneas Rotası ile Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programına tescil başvurusu yapılacak ve rotanın tescillenmesi halinde Avrupa Konseyi bünyesinde Türkiye’den tescillenen ilk rota olacak.
Aeneas Rotası Türkiye ile birlikte Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve Tunus’u kapsayan bir deniz rotası. Rotanın Türkiye kısmı Troya’dan başlıyor. Buradan Edremit’te bulunan Antandros Antik Kentine gelerek gemi yoluyla Enez’e oradan Yunanistan’a devam ediyor. Aeneas’ın Troya’dan Antandros’a yürüdüğü yol olarak kabul edilen 23.5 km lik parkur, Balıkesir Valiliği tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Misya Yürüyüş Yolları projesinde Aeneas Yolu olarak adlandırılmıştı.
Tarihi kentlerde koruma ve canlandırma metodolojisinin geliştirilmesi için yerel yönetimlerin yaklaşımlarının önemli olduğuna dikkat çeken ÇEKÜL uzmanları, Edremit’deki koruma hareketinin sürekliliğinde kültür rotalarının çalışılıyor olmasını umut verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Aeneas Rotasının gerek uluslararası, gerek yerel işbirliklerinin kurulması için önemli bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyerek, koruma çalışmaları ve rotanın kent ile buluşacağı arayüzlerin planlaması için bir yol haritası hazırlanması gerektiğini vurguladı. ÇEKÜL Kent Çalışmaları ekibinin alanı ziyaretiyle şekillenecek olan yol haritası, bölgede farklı işbirliklerinin kurulmasına da odaklanacak.