ÇEKÜL Akademi UNESCO Eğitimlerini Tamamladı
ÇEKÜL Akademi “Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi / Kula” başlıklı 3’üncü modülüyle, UNESCO Dünya Mirası ve Yerel Yönetimler eğitimlerini tamamladı. 20-21 Kasım’da gerçekleşen eğitime Kula Belediyesi ev sahipliği yaptı; ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Namık Kemal Döleneken ile Kula Belediyesi ve Jeopark Belediyeler Birliğinden uzmanlar konuşmacı olarak programa destek verdi.
Alaşehir, Ankara Büyükşehir, Antalya Büyükşehir, Karadeniz Ereğli, Denizli Büyükşehir, Safranbolu, Midyat, Foça belediyelerinden 15 uzmanın katıldığı eğitimde; UNESCO Küresel Jeoparklar Ağında yer alan “Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı” incelendi ve lk iki modülde verilen bilgilerin pekişmesi sağlandı. Yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler alan katılımcılar, yerel yönetimin bu süreçte izlediği yolu somut olarak inceledi.
Eğitimin içeriği
ÇEKÜL Akademi tarafından Tarihi Kentler Birliği üyelerine yönelik hazırlanan eğitimler, koruma alanında nitelikli kadroların yetişmesine katkı sunuyor ve her yıl büyük ilgi görüyor. “Alanda Teknik İnceleme Gezisi ve Vaka Analizi / Kula” kapsamında hazırlanan program akışı ise şöyleydi:
Kula Belediyesi toplantı salonunda başlayan eğitimde, Namık Kemal Döleneken ilk iki modül hakkında genel bir özet sundu. Ardından Türkiye Jeopark Belediyeler Birliği Jeopark Müdürü Yiğit Karakuzu; UNESCO Global Jeoparklar Ağı hakkında bilgi verdi. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkının bu ağa katılım süreci ve güncel çalışmalarla ilgili konuşmasını zenginleştirdi.
Konuşmalarından sonra yapılan saha ziyaretlerinde Kula peribacaları, Çakırca Sütun Bazaltları, eski bir Rum köyü olan ve 20’nci yüzyıla kadar Rumların yaşadığı Gölde Köyüne gidildi. Tarihi Kula kent merkezi ziyaret edildikten sonra Kula Divlit Jeoparkı ziyaretiyle eğitim tamamlandı.
ÇEKÜL Akademi eğitim programlarını incelemek için: https://www.cekulvakfi.org.tr/proje/cekul-akademi