Ana içeriğe atla

BÜYÜK MENDERES HAVZA BİRLİĞİ, İSTANBUL’DA KURULUŞ AMAÇLARINI VE ÇALIŞMALARINI KAMUOYUYLA PAYLAŞTI

19.12.2008

2008 yılının Şubat ayında Uşak, Denizli, Aydın illerinin bir araya gelerek kurduğu Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği, İstanbul’da basın mensupları, bakanlar, sivil toplum kuruluşları, çevre ve havza gönüllüleriyle buluştu.

Kabataş Kültür Merkezi’nde yapılan basın toplantısına Uşak Valisi Kayhan Kavas, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Aydın Valisi Mustafa Malay, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve çok sayıda davetli katıldı.

ÇEKÜL Vakfı’nın bütüncül bir yaklaşım uygulayarak ürettiği politikalar sonucunda, havza birliklerinin sayısı artmaya başladı. Kelkit Havza Birliği’nin kurulmasıyla başlayan süreç, diğer havza kentlerinin de birlik olma, havza ölçeğinde kalkınma ve ortak akıl etrafında buluşma isteğinin güçlenmesiyle somut sonuçlara ulaşıyor. Üç önemli kentin kurduğu Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği de bütüncül politikanın somut sonuçları arasında.  

Yeni kurulmasına rağmen, havza sorunlarını inceleyerek çözümler üretmeye başlayan Birlik, bu yoldaki ilk adımını İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyerek attı. Havzada yaşanan su ve çevre sorunlarına dikkat çekmek ve hazırladıkları projeleri tüm ülkeyle paylaşmak isteyen Uşak, Denizli ve Aydın Valileri, Birlik üyesi olan 133 ilçe, belde ve Afyonkarahisar Dinar Belediyesi’nin de İstanbul’daki sesi oldu. 

Birlik Başkanı Uşak Valisi Kayhan Kavas, hazırladıkları projeler hakkında davetlilere bilgi verdi. Kavas konuşmasında, Büyük Menderes Havza kültüründen bahsederek, çevre, doğa, turizm, ekonomik ve kültürel kalkınma hedeflerinden bahsetti: “Kültürel miras ile Uşak, tekstilin başkenti Denizli, her yıl binlerce turist gemisinin yanaştığı Kuşadası ile dışa açılan kapımız Aydın, Havza Birliği çatısı altında güçlerini birleştiriyor. Denizli’nin Buldan bezi ve Uşak ilindeki Karun Hazineleri’nden gelen tasarım zenginliği ile yeni bir tarih yazmak istiyoruz. Dünya pazarında önemli bir yere sahip olan “Masion Obje” fuarına katılmak için hazırlıklarımız başladı. ‘Bugün Böyle Yarın Olmasın’ isimli projeyle ise 16-22 Mart tarihlerinde İstanbul’un ev sahipliği yapacağı 5. Dünya Su Forum’unda, fuara ve kongreye katılım sağlayacağız. Fuarda, havza ve çevresindeki sorunlara dikkat çeken çalışmalarıyla, üç önemli fotoğraf ustasının fotoğraf sergisi de yer alacak.”

Birlik Başkanı Uşak Valisi Kayhan Kavas’ın ardından söz alan Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve Aydın Valisi Mustafa Malay da  Büyük Menderes Havza Birliği’nin kısa zamanda birçok proje ürettiğine ve bu çalışmalara destek beklediklerine değindi.  

    

Havza Valileri ve Prof. Dr Metin Sözen, projeye destek veren fotoğraf sanatçıları ile birlikte

“Bu bir kültür toprağının kurtarılmasıdır”

Yıllardır Anadolu’da yaptığı çalışmalarla havza birliklerinin kurulması için yoğun emek veren ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise havza birliğinin kurulmasındaki önemi “Bu bir kültür toprağının kurtarılmasıdır” cümlesiyle ifade etti. Sözen konuşmasında önce basın mensuplarına seslenerek konuşmasına şöyle devam etti; “ Sevgili basın mensupları, burada taraf yok. Dünyanın en zengin kültür coğrafyasındayız. Herkesin nasıl bir araya geldiğini görmek zorundasınız. Siz bu oluşumu izlemeye ve  Türkiye’de tükenmemesi gerekenleri aktarmakla görevlisiniz. ÇEKÜL Vakfı olarak yıllardır “doğa ve kültürle varız” dedik. Büyük Menderes Havzası Valileri, ‘Doğa kirleniyor. Onu da kirleten bizleriz’ diyerek örgütlenmeye karar verdi.  

 

Tüm Haberler