2007 YILININ İLK KÜLTÜR ELÇİLERİ
ÇEKÜL Vakfı ve Tarihî Kentler Birliği ile yürütülen “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı” kapsamında 23-25 Şubat 2007 tarihleri arasında Muğla’da gerçekleştirilen eğitim sonunda, 2007 yılının ilk “Kültür Elçileri” sertifikalarını aldılar. Onlar artık kentlerini ve kendilerini tanıyan “Kültür Elçileri”… Kültürel eğitim programı uygulamaları TKB üyesi olan Kayseri, Kars, Şanlıurfa, Bartın ve Amasya kentleriyle devam edecek.
Çocukların kentlilik bilincinin ve kültürel kimlik duygusunun gelişmesi, yaşadıkları kentin kültürel zenginliğinin farkına varmaları, kentlerinin birer “Kültür Elçisi” olmalarını amaçlayan “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı”nın ilk durağı olan Muğla’da eğitim uygulamaları tamamlandı.
2007 yılında ÇEKÜL Vakfı ve Tarihî Kentler Birliği tarafından yürütülecek olan bu kültürel eğitim programı kapsamında Muğla’da on beş çocuğa, konusunda uzman kişiler ve ÇEKÜL eğitmenleri tarafından üç gün boyunca kentin tarihî, coğrafi, arkeolojik, mimari ve folklorik özellikleriyle ilgili eğitim verildi. Eğitimin birinci gününde kültür nedir, kültürel ve doğal miras, yerel, ulusal ve evrensel kültür, Muğla’nın coğrafi ve mimari özellikleri hakkında çocuklara ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
İkinci gün, “Muğla’nın Tarihî ve Arkeolojik Özellikleri” konu başlığı altında, arkeoloji nedir, arkeolog kime denir, arkeolojik kazı nasıl yapılır, arkeolojik kazılarda hangi malzemeler kullanılır, ne tür buluntular ele geçer, ele geçen buluntular nasıl değerlendirilir, Muğla’nın arkeolojik bakımdan önemi nedir, antik kentleri nasıl korumalıyız gibi konular anlatıldı. Çocuklar, bu teorik bilgilerin ardından, Stratoneikeia Antik Kenti’ni gezdi. Gezi kapsamında o bölgede yöre halkının bildiği hikâyelerin yaşandığı, türkülerin yazıldığı yerler de ziyaret edildi. Belen Kahvesi, Saburhane, Arasta, Özbekler Evi, Kültür Evi ziyaret edilen yerlerden sadece birkaçı… İkinci günkü eğitim uygulamaları, çocukların mimarlar gözetiminde Muğla Yayla Evi maketi yapmasıyla sona erdi.
Eğitimin üçüncü ve son gününde ise, Muğla’nın çevresinde doğal sit alanı olarak kabul edilen azmaklarıyla ünlü Akyaka’ya gezi düzenlendi ve tekne turu sırasında çocuklara, doğal yaşamın korunmasıyla ilgili bilgi verildi. Daha sonra Akyaka’daki geleneksel konutların en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Nail Çakırhan Evi ziyaret edildi. Öğle yemeğinde Muğla’nın büyükleri ile bir araya gelen çocuklar, onların yaşam kültürlerini, geleneksel yemeklerini ve folklorlarını yine onların ağzından dinleme imkânına sahip oldular.
Onlar artık kentlerinin “Kültür Elçileri”… Edinmiş oldukları bilgi, birikim ve deneyimlerini çevrelerine rahatlıkla aktarabilecek, kentlerini ve kendilerini tanıyan “Kültür Elçileri”…
Üç gün süren yoğun kültürel eğitim programı sonunda “Kültür Elçileri” sertifikalarını aldılar. Sertifika törenine Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, ÇEKÜL Muğla temsilcileri, program uygulayıcıları, uzmanlar ve veliler katıldı. “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı” 2007 yılı çalışmaları diğer Tarihî Kentler Birliği üyesi olan Kayseri, Kars, Şanlıurfa, Bartın ve Amasya kentleriyle devam edecek.