Yer Altı Yapıları Envanteri Büyüyor
ÇEKÜL Vakfı, OBRUK Mağara Araştırma Grubu ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 2013 yılında başlatılan Kayseri Yer Altı Yapıları Envanterinin 6’ncı ara raporu yayınlandı. Envanter projesi kapsamında Kayseri’deki tüm yer altı yapıları araştırılıyor, ölçümleri yapılıp haritalandırılıyor ve fotoğraflanarak belgeleniyor. Sekiz yıldır devam eden bu büyük çaplı araştırma sayesinde sayısız esere ulaşıldı ve tarih, şehircilik, ekonomi gibi birçok farklı alana etki edecek keşifler yapıldı.
Kayseri Yer Altı Yapıları Envanteri Projesinde şu ana kadar 39 yer altı şehri, 47 kaya kilisesi, 3 yeraltı su yapısı, 10 maden ocağı ve 6 kaya yerleşimi raporlandı. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en kapsamlı yer altı yapıları araştırma projelerinden biri oldu.
Geçen günlerde yayınlanan yeni raporda yer alan yapılar ise şöyle; Koramaz Vadisi, Büyük Bürüngüz, İncesu Eski Köy İnleri, Kaş Köyü Roma Kaya Mezarları, Talas Amerikan Koleji Yer Altı Yapıları, Derindere Vadisi Güvercinlikleri, Derevenk Manastırı, Ağırnas Halıcıoğlu, Sosun, Pazarören, Subaşı, Dadaloğlu Kaya Yerleşimleri, Bayramhacı Kaya Yerleşimleri. Hörin Kaya Yapısı.
UNESCO tescil etti
Raporda bahsi geçen Koramaz Vadisi, 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı. Sekiz yıl önce bir tünel araştırması olarak Kayseri’de başlayan çalışmalar, geçen yıllar boyunca keşfedilen sayısız yer altı yapısının keşfiyle sonuçlandı ve dünya kültürel mirasına katıldı.
Kayseri Yer Altı Yapıları Envanterinin 6’ncı ara raporunu çevrimiçi okuyabilirsiniz:
https://www.kayseri.bel.tr/uploads/pdf/kayseri_yeralti_envanteri_6.pdf