UŞAK’TA TARİHİ DOKUYU CANLANDIRMA ÇALIŞMALARI
3-5 Ocak 2008 tarihlerinde Uşak’ı ziyaret eden ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve beraberindeki heyet, kentte incelemelerde bulundu, Uşak Arkeoloji Müzesi yeni binasının yapılacağı “İstasyon Bölgesi Gar Kültür Kompleksi” içindeki yer tespiti için yapılan çalışmalara katıldı.
Çalışmaları takiben yapılan basın toplantısında, Uşak’ın tarihsel dokuyla barıştığını söyleyen Sözen, “Küllerinden yeni bir kent doğuyor. Sokaklarıyla barışık, evleriyle geçmişine bağlı bir kenti, küllerinden yeniden var etmek için, yol haritasını çiziyoruz” dedi. Sözen, belirli aralıkla Uşak’a geldiğini belirtti, “Kentler önlerindeki yol haritalarını çizmezlerse zaman kaybeder, para kaybeder, en önemlisi kentin kendini kaybederler. Uşak bu dağınıklığa hayır diyor. Her kesimden her yaş diliminden insanın içinde olduğu bir birliktelik oluşturmaya çalışıyoruz. Kamu-yerel-sivil-özel birlikteliği adını verdiğimiz bu beraberliği sağlamak için çabalıyoruz. Demiryolu projesinde bunu başardık. Uşak Garı çevresindeki binaların yapımını, müzeler kompleksi gibi kazanımları sağladık” dedi.
Tarihi dokunun canlanması için bir dizi çalışma başlattıklarını söyleyen Prof. Dr. Metin Sözen, “Kentin koruma planının oturtulması lazım. Geleneksel doku düştüğü zaman, çarşı düştüğü zaman, mahalle düştüğü zaman dayanışma düşer, kent düşer. Yeni binalar size bugünü söyler. Biz eski binalardaki dokuyu canlandırmalıyız. Ancak bunu yaparken dışını sıvazlamak, çatısını aktarmakla yetinemeyiz. O binaları yaşar ve yaşanılır hale getirmeliyiz.
”Burada bir işbölümü yapıldı, sokaklardaki projeler bitti. Kültür Bakanlığı iki sokağın projesi için çalışmaya başlıyor. Tarihi evler ve sokaklar yeniden canlanacak. Her köşede bir evin çatısı aktarılacak, yaşam alanlarına işlev kazandırılacak. Sokakların yüzü hepimizin, evlerin içi bizim. Bu anlamda 2008 çok önemli. Yol haritası da o yüzden çok önemli. Sistem kuruyoruz. Onardığımız evlerin tümüne işlev kazandırıyoruz, okullardan çocuk sesleri gelecek. Bütün bu çalışmaları devam edeceğiz” dedi.
Sözen’in Uşak çalışmaları, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, Özel İdare Genel Sekreteri Servet Ecemiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Serhat Akçan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, Mimarlar Odası Başkan Yardımcıları ve 6 üyesi, Uşak Sevenler Derneği Başkanı Resim Öğretmeni Şener Öztop ile bir araya geldiği toplantıyla başladı.
Daha sonra toplu halde, şehir içindeki tarihi doku (Belediye, Ulu Camii, Burma Camii, Hacı Gedik hanı, Bedesten, Arasta ve Dönertaş Çarşısında) başta olmak üzere, İstasyon bölgesi gezildi ve incelemeler yapıldı. Tarihi ve tescilli yapıların korunarak özel bir proje ile işlerlik kazanması, Kültür Merkezi’ndeki bazı bölümlerin üniversite’ye tahsis edilerek Güzel Sanatlar Fakültesi açılması, kültürel amaçlı müzelerin yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı açılacak sergi salonları ve eğitim merkezlerinin yerleri belirlenmesine karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Serhat Akçan’ın Arkeoloji Müzesi’yle ilgili taslak projesi uygun bulundu.
Uşak Konağı’nda yenen öğle yemeğinden sonra Belediye Başkanlığı, Özel İdare ve sivil vatandaşlar tarafından restorasyonu tamamlanan ve hizmete açılan eski Uşak evleri, Hasan Hilmi İlköğretim Okulu ve Atatürk Etnografya Müzesi gezilerek görüş alış verişinde bulunuldu. Mevcut kültür varlıklarının ne pahasına olursa olsun korunması, kent kimliğinin muhafaza edilerek gelecek kuşaklara aktarılması gereği vurgulandı.
Uşak Mimarlar Odasında yapılan, Uşak’taki kültür varlıklarına ilişkin sunum ve tartışmalardan sonraki yemekli toplantıda, günün değerlendirmeleri basına açık olarak yapıldı. Uşak’taki gelişmeler, yapılması gerekenler, yapılanlar, değerlendirildi. Tüm kurumlarıyla birlik ve beraberlik içinde inançlı olarak çalıştığımızda tüm engellerin aşılacağı anlatıldı ve yol haritası belirlendi.