TKB'nin 20 Yılını İstanbul'dan Görmek
Tarihi Kentler, İstanbul’da düzenlenen yılın son Buluşmasında TKB’nin 20 yılını değerlendirdi, yerelden bütüne, geçmişten geleceğe bütüncül bakışın ve “birlik” fikrinin yansımalarını ele aldı. Yaklaşık 50 yıldır koruma alanında çalışan ÇEKÜL Vakfı ve kurulduğu günden bu yana, tarihi kentleri eğitimden örgütlenmeye koruma fikri etrafında buluşturan Tarihi Kentler Birliği, İstanbul Buluşmasında geniş bir bakış açısına temel oluşturdu.
İstanbul Buluşması, 23 Eylül Pazartesi günü Pendik Divan Otelde yapıldı. Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı ile başlayan toplantı ile 3 tarihi kentin TKB üyeliği onaylandı; Avcılar Belediyesi (İstanbul), Bozyazı Belediyesi (Mersin) ve Erciş Belediyesinin katılımıyla (Van) TKB üye sayısı 456 oldu. İstanbul Buluşması, TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan’ın “TKB’nin Eğitimden Örgütlenmeye 20 Yıllık Koruma Başlıkları” konulu sunumuyla devam etti. Sezer Cihan, Tarihi Kentler Birliğinin Anadolu’da sürdürdüğü çalışmaları, TKB ilkleri bağlamında ele aldı; eğitim ve yayınları örnekledi, TKB gündeminde bulunan Yukarı Fırat Havzası projesinden bahsetti. Sezer Cihan’ın konuşmasının ardından söz alan TKB ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Tarihi Kentlerde Dayanışma” başlıklı kapanış konuşmasını yaptı. Güngör, tarihi kentlerin her birinin gelişmesinin, bir diğerinin gelişmesine bağlı olduğunu hatırlatarak dayanışmanın altını çizdi.
İstanbul Buluşması, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in değerlendirme konuşmasıyla son buldu. Metin Sözen, konuşmasında “süreklilik” kavramına vurgu yaparak, geleceğe dönük hedefler ve ilkeler doğrultusunda çalışan Tarihi Kentler Birliğinin, bağımsız yapısıyla özgün bir birlik olduğunun altını çizdi; “TKB, Türkiye’de hiçbir kuruluşun başaramadığını başararak, elini ayağını ağırlıktan kurtarmış ve bu anlamda yeni bir modele kaynaklık etmiş bir oluşumdur,” dedi. Tarihi Kentler Birliğinin başlıca çalışma alanlarına işaret eden doğal değerlerin korunması; kültürel mirasın korunması; eğitim; örgütlenme ve tanıtım başlıklarının altını çizen Prof. Dr. Metin Sözen, tüm bu başlıkların, tarihi kentlerin kendi varlık nedenlerine dayandırılarak çalışılması gerektiğini hatırlattı. “Doğru proje, doğru akıllarla yapılır,” diyen Sözen, 24 Eylül’de gerçekleştirilecek olan TKB Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması Jüri Toplantısını da hatırlattı. Özendirme Yarışması Ödül Töreni, Kasım ayında düzenlenecek olan YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı kapsamında yapılacak.