TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KALELİ KENT BURSA’DA BULUŞTU
Tarihi Kentler Birliği, 2008 yılının ilk “Buluşma” toplantısını Bursa’da yaptı. Buluşmaya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.
TKB, “seminer” ve “buluşma”lar düzenleyerek yılda altı kez bir araya geliyor. Dört seminer ve iki buluşma, farklı illerde yapılıyor. 2008 yılında Bergama ve Çorum seminerlerini başarıyla tamamlayan TKB, yılın ilk buluşmasını ise Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 9-11 Mayıs tarihinde yaptı.
Seminerlerde düzenlenen panel programıyla bilgi paylaşımı yapan TKB üyeleri, buluşmalarda ise “Meclis Toplantısı” yaparak bir yıllık çalışmalarını değerlendiriyor ve yeni politikalar belirliyor.
TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin oturum başkanlığını yaptığı meclis toplantısı, 10 Mayıs Cumartesi günü Tayyare Kültür Merkezinde yapıldı.
Meclis toplantısında, üyelik başvurusu yapan belediyeler açıklandı ve oy birliğiyle üyelikleri kabul edildi. Yeni katılan belediyelerle birliğin üye sayısı 244 oldu. Nüfusu 2 binin altında olan belediyeler arasında, TKB üyesi belediyelerinde bulunduğuna dikkat çeken Alacahöyük Belediye Başkanı Hüseyin Saykan, Alacahöyük Belediyesi'nin ve tarihi birçok belediyenin yeni yasaya göre muhtarlık olacağını söyledi. Prof. Dr. Metin Sözen ise Danışma Kurulu’na görev verildiği taktirde, yasa kapsamına giren ve tarihi, kültürel özellikleri yoğun olan belediyelerle ilgili yeni bir değerlendirme yapılması için ön hazırlık yapabileceklerini söyledi. Oturum Başkanı Mehmet Özhaseki ise bu tespitin yerinde olduğunu söyleyerek TKB Danışma Kurulu’nun böyle bir çalışma yapmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. TKB Meclis Toplantısı, dilek ve temenniler alınarak sona erdi.
ÖRDEKLİ HAMAMIN AÇILIŞI YAPILDI
Bursa Osmangazi Belediyesi’nin restore ettirdiği Ördekli Hamam, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı bir törenle açıldı.
Bursa’da Osmanlı tarafından yaptırılan en büyük hamam olma özelliğini taşıyan Ördekli Hamam, Osmangazi Belediyesi’nin üç yıl süren özenli restorasyon çalışmasıyla hizmete açıldı. Kültür ve sanat merkezi olarak hizmet verecek olan tarihi hamamda, iki seminer salonu, fuaye salonu, kahve salonu, sergi salonları, geleneksel sanatlar kurs ve uygulama salonları ve Türk Mutfağı’ndan yemeklerin sunulacağı bölümler yer alıyor. Toplam 1400 m2 kapalı alana sahip olan “Ördekli Hamamı Kültür Merkezi”nin, Bursa’nın kültür hayatına yeni bir heyecan ve soluk getirmesi bekleniyor.
Açılışın ardından Bakan Günay ve TKB üyeleri, Irgandı Köprüsü, Gökdere Medresesi, Kayhan Caddesi, Okçular Caddesi, Tuz Han, Uzun Çarşı ve Koza Han’ı gezerek Bursa’da “tarihi ve kültürel değerlerin korunması” adına yapılan çalışmaları inceledi.
“KENTSEL KİMLİĞİN YAŞATILMASINDA YENİ AÇILIMLAR: BURSA ÖRNEĞİ”
“Kentsel Kimliğin Yaşatılmasında Yeni Açılımlar: Bursa Örneği” konulu toplantı ise öğleden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla Tayyare Kültür Merkezinde başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin yaptığı açılış konuşmasında, 2000 yılından bu yana TKB’nin çok yol kat ettiğine değindi. Şahin, “Büyükşehirlerle birlikte ilçe belediyelerinin de üzerinde yoğunlaştığı tarihi mirasa sahip çıkma girişimleri umut verici gelişmeler olarak değerlendirmek gerekiyor,” diyerek Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı koruma çalışmalarının özetini sundu.
Sırasıyla TKB Başkanı Mehmet Özhaseki, Bursa Valisi Şehabettin Harput, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de birer konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ortak mirasın korunması yönünde yapılan faaliyetlere dikkat çekerek, bu faaliyetlerin yapılmasına öncülük eden bilim adamlarının önemini vurguladı. TKB’yi, bilim adamlarına verdiği değerden dolayı tebrik ettiğini söyleyen Gül, birçok medeniyete ev sahipliği yapan topraklarda yaşadığımızı ve bu değerlerden sorumlu olduğumuzu söyledi. Bu sorumluluğun uzun yıllar ihmal edildiğini söyleyen Gül, ülkemizdeki eserlerimizin değerini bilmediğimizi ama bu dönemin artık geride kaldığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmasının ardından “Kentsel Kimliğin Yaşatılmasında Yeni Açılımlar: Bursa Örneği” konulu panel başladı. Panelde Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve Prof. Dr. Metin Sözen birer konuşma yaptı.
Recep Altepe konuşmasında, Osmanlı’nın ve Bursa’nın kurulduğu tarihi bir merkez olan Osmangazi Belediyesi’nin yaptığı örnek oluşturan koruma çalışmalarını anlatarak, nasıl bir yol izledikleri hakkında TKB üyesi belediye başkanlarına bilgi verdi.
“TKB Bursa Buluşması”nın ayrıntılarına “Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik” dergisinde yer verilecektir.